Prieš slaptą balsavimą A. Valinskas jam surengtos nepasitikėjimo procedūros motyvus vadino melu, nesąmoningais kaltinimais, kurie esą susiūti baltais siūlais. Politikas neigė bičiulystes su nusikaltėliais, buvusius bendražygius iš Tautos prisikėlimo partijos (TPP) apkaltino valdžios goduliu ir piktinosi esąs iš anksto pasmerktas. „Esu iš anksto pasmerktas, apie mane jūs kalbat jau būtuoju laiku“, - nusivylimo neslėpė parlamento vadovas, kuris savo vadovavimą Seimui įvertino 6 balais.

Prasidės koalicinė dėlionė

Atstatydinus Seimo pirmininką, valdančioji koalicija pradės derybas, kurios lems, kas užims šį postą. „Pagal Seimo Statutą, ketvirtadienį Seimo pirmininko klausimas turėtų būti svarstomas, apsitarsime valdančiojoje koalicijoje. Iš tikrųjų, manau, kad tai yra šio meto pats artimiausias uždavinys, kurį turime išspręsti, o visus kitus koalicijos vidaus reikalus išspręsime vėliau“, - po balsavimo sakė premjeras Andrius Kubilius.

Realiausia pretendente užimti parlamento vadovės vietą laikoma konservatorė-krikdemė Irena Degutienė, tačiau tokiu atveju gali neproporcingai išaugti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) įtaka koalicijoje.

Galimais kandidatais į Seimo vadovo kėdę taip pat laikomas Liberalų sąjūdžio pirmininkas bei susisiekimo ministras Eligijus Masiulis bei šiuo metu švietimo ir mokslo ministro pareigas einantis Gintaras Steponavičius.

Vis tik E. Masiulis sako sunkiai įsivaizduojantis tokią situaciją ir noru užimti Seimo pirmininko kėdę nedega: „Aš, sakykim taip, sunkiai įsivaizduočiau tokį dalyką“, - DELFI sakė E. Masiulis.

Dar vienas neoficialiai minimas kandidatas – liberalcentristas, Seimo pirmininko pavaduotojas Raimondas Šukys, nors Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijos seniūnas Jonas Liesys DELFI tvirtino, kad su koalicijos partneriais apie galimas kandidatūras dar nešnekėta. Politikas tik patikino, kad „R. Šukys yra rimtas vyras“, bet liberalcentristai, jo teigimu, labai nesispyriotų, jei būtų sutarta dėl I. Degutienės kandidatūros.

A. Valinskui oponavusios Tautos priskėlimo partijos (TPP) frakcijos dalis, persivadinusi „Vienos Lietuvos“ vardu, jau anksčiau yra pareiškusi, kad į parlamento vadovo postą nepretenduos. „Ąžuolai“ šios kėdės taip pat nesigvieš, nes, kaip anksčiau yra teigęs A. Valinskas, frakcija yra pernelyg maža, kad galėtų į jį pretenduoti.

A.Valinskas: to ir tikėjausi

Seimo salėje paskelbus slapto balsavimo rezultatus, iš posto pašalintas A. Valinskas sakė, kad būtent tokio rezultato ir tikėjosi. Pasak politiko, tai, kad „Ąžuolo“ frakcija praras Seimo pirmininko postą buvo aišku jau tada, kai dėl vidinių nesutarimų jis ir dar šeši bendražygiai pasitraukė nuo TPP frakcijos.

„Atvirai šnekant užtai ir buvau ramus, kad to tikėjausi. Tam buvo pasiryžta, kai mūsų frakcija pasitraukė iš buvusios frakcijos, mes žinojome, kad laukia toks rezultatas, frakcija pritarė, kad reikia eiti iki galo“, - komentuodamas balsavimo rezultatus žurnalistams sakė A. Valinskas.

Klausiamas, ar „ąžuolai“ pasiliks koalicijoje, politikas tiesiai neatsakė, bet tvirtino, jog svarbiausia yra koalicijos stabilumas – esą jo frakcija nesiruošia šantažuoti koalicijos partnerių ar reikalauti postų. „Sprendimas bus apsvarstytas, labai ramiai priimtas ir, manau, kad ketvirtadienį mes galėsime jį pasakyti“, - teigė buvęs parlamento vadovas.

A. Valinskas sako atsistatydinti pats nesutikęs dėl jam mestų kaltinimų bendravus su nusikaltėliais, tačiau sako suprantąs, kad maža frakcija negali valdyti Seimo pirmininko kėdės bei dviejų ministrų portfelių.

Žymia balsų persvara iš posto pašalintas parlamentaras taip pat nesutiko, kad nuo šiol jo gali laukti „politinio lavono“ dalia. Pasak A. Valinsko, etiketės jam nebaisios, o artimiausiu siekiu politikoje jis įvardijo stabiliai dirbančią koaliciją.

Šou pasaulyje žibėjo kur kas ilgiau

Iš pramogų pasaulio į politiką atėjusio 42-ejų A. Valinsko žvaigždė užgeso taip pat staiga, kaip sužibo. Mokyklą baigęs aukso medaliu, jis įgijo teisininko diplomą, tačiau pasirinko kitą kelią. Prieš patekdamas į Seimą vadovavo individualiai įmonei „A. Valinsko firma“ ir ilgus metus sukosi pramogų pasaulyje: buvo TV prodiuseris ir režisierius, televizijos ir radijo laidų, koncertų, kitų renginių vedėjas, populiarių programų autorius.

Per keliolika metų A. Valinskas vedė tokias televizijos laidas, kaip žaidimai „Taip ir ne“, „Vakarėlis Jums“, „Žodžių mūšis“, „Šeši nuliai – milijonas“, diskusijų laidą „Korida“, realybės šou „Seimo viešbutis“, „Kelias į žvaigždes“, „Žvaigždžių akademija“, buvo vienas iš „Dviračio šou“ autorių.

Jis organizavo lietuviškos muzikos festivalį „Nida“, pirmąjį pasaulyje tokio pobūdžio grožio konkursą „Mis nelaisvė“, kartu su humoro grupe „Dviratis“ surengė apie 1 tūkst. koncertų. Savo biografijoje buvęs šoumenas nurodė iš viso dalyvavęs daugiau nei 2,5 tūkst. renginių, koncertų ir viktorinų, radijo ir TV programų, scenoje ir televizijoje praleidęs 22 metus.

1999 m. teismas pripažino A. Valinską kaltu pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį už „pokštą“ apie gresiantį pavojų per dainininkų Žilvino Žvagulio ir Irenos Starošaitės vestuves. Šoumenas vestuvėse buvo piršlys. Gavęs 15 tūkst. Lt baudą, A. Valinskas sumokėjo ją centais, monetas atvežęs suverstas į priekabą.

Naujame amplua A. Valinskas pasirodė pernai pavasarį, paskelbęs apie ketinimus steigti partiją. TPP jis įsteigė su būriu pramogų pasaulio atstovų. Šešiolika jos atstovų, įskaitant lyderio žmoną, filmų garsintoją ir dainininkę I. Valinskienę, pernai rudenį buvo išrinkti į Seimą.

Parlamento vadovu A. Valinskas, parlamentaru išrinktas tik pagal partijos sąrašą, tapo lapkričio 17 d.

A.Kubilius: artimiausiu metu koalicija pasiūlys kandidatą

Paskelbus rezultatus laikinai vadovauti parlamentui pavesta pirmajai Seimo vicepirmininkei konservatorei I. Degutienei, kuri yra laikoma realiausia kandidate užimti šį postą. Pagal Seimo Statutą, naujas parlamento pirmininkas turėtų būti renkamas artimiausiame Seimo posėdyje, tai yra ketvirtadienį.

Pasak premjero A. Kubiliaus, valdančioji koalicija artimiausiu metu pasiūlys kandidatą į Seimo pirmininko postą, bet nekomentavo žinių, jog realiausia siūloma kandidatė - dabartinė Seimo pirmininko pirmoji pavaduotoja I. Degutienė.

Ministras pirmininkas taip pat sakė, jog balsavimas dėl nepasitikėjimo A. Valinku nebuvo netikėtas - esą apie tai buvo įspėtas ir buvęs parlamento vadovas.

"Tas rezultatus nėra netikėtas. Mes tikrai nesprendėme klausimo kaltas A.Valinskas ar ne. Vienintelis klausimas, kurį sau kėlėme, kokį sprendimą turime priimti, kad toliau galėtume tikėtis Seime konstruktyvaus darbo. Tai nėra susieta su mūsų požiūriu į A.Valinską kaip į asmenį ar Seimo narį. Aš tikiuosi, kad artimiausiu metu valdanti koalicija pasiūlys Seimui naują tinkamą kandidatūrą į Seimo pirmininkus", - BNS balsavimo rezultatus antradienį komentavo A.Kubilius.

Paklaustas, ar A.Valinsko atstatydinimas iš Seimo vadovo posto gali lemti valdančiosios koalicijos braškėjimą ir galimą pasitraukimą iš jos A.Valinsko šalininkų, konservatorių vadovas sakė besitikįs, kad "ši situacija atskleis, kiek atsakomybė už valstybės reikalus atskiroms politikų grupėms svarbesnė už asmeninius ar grupinius interesus".

Paklaustas, ar konservatoriai siūlys I.Degutienės kandidatūrą į Seimo pirmininko postą, A.Kubilius teigė kol kas negalįs to komentuoti, tačiau pridūrė, jog koalicija turės "rasti bendrą sprendimą nežiūrint į kvotas ar partines priklausomybes, kad Seimas būtų darbingas iki kadencijos pabaigos".

Galimi persidalijimai postais Vyriausybėje, anot premjero, yra vėlesnių diskusijų reikalas, šiuo metu pirmiausia bus sprendžiamas Seimo vadovybės klausimas.

Apkaltino Seimo prestižo žeminimu

Nepasitikėjimo procedūra pradėta opozicijos lyderio, „tvarkiečio“ Valentino Mazuronio kalba, kuria politikas teigė nekaltinąs A. Valinsko nusikalstama veika, tačiau ragino atkreipti dėmesį, kad pažintis su nusikalstamo pasaulio atstovu Rolandu Michalskiu bei pastarojo žmona Rasa Lebedeviene nedaro garbės nei pačiam Seimo pirmininkui, nei visam Seimui.

„Mes manome, kad Seimo pirmininko gyvenimo būdas, jo elgesys, jo vadovavimas Seimui yra nesuderinamas su jo užimamomis Seimo pirmininko pareigomis ir daro žalą visai politinei valstybės sistemai, menkina piliečių pasitikėjimą mūsų valstybe, galų gale žemina Seimo, kaip institucijos, vardą bei autoritetą“, - kalbėjo V. Mazuronis.

Politikas sakė, kad kaltinimus A. Valinskui grindžia ne spaudos publikacijomis, bet faktais, kuriuos pripažįsta pats Seimo pirmininkas. Pasak V. Mazuronio, tikrai nėra nusikalstama draugauti su bet kuriuo Lietuvos piliečiu ar kitu žmogumi, bičiuliautis šeimomis ar kartu su draugais švęsti gimtadienius. Tačiau problema kyla iš to, kad ši bičiulystė gali kelti problemų Seimo pirmininko gebėjimui atlikti savo pareigas.

„(A.Valinskas – DELFI) yra vienas iš Lietuvos vadovų, yra Seimo pirmininkas, Valstybės gynimo tarybos (VGT) narys bei asmuo keičiantis prezidentą jam negalint atlikti savo pareigų. Galų gale, tai pareigūnas, kuriam atsiskaito visų pagrindinių teisėsaugos institucijų vadovai. Mieli kolegos, tokiu atveju ši draugystė atrodo šiek tiek kitaip“, - kalbėjo opozicijos lyderis.

„Tai jau tampa ne dviejų Lietuvos Respublikos piliečių asmeninės problemos, nors galbūt tas bendravimas neturi jokių nusikaltimo požymių, bet tada toks bendravimas tampa Seimo, kaip institucijos, bei piliečių pasitikėjimo valstybe problema. Manau, kad valstybėje vienu jos vadovų negali būti žmogus, kuris yra tokioje dviprasmiškoje situacijoje“, - nuversti A. Valinską ragino „tvarkietis“.

Balsuojant V. Mazuronis kolegų prašė nesiekti jokių šalutinių tikslų – nebandyti pamokyti prezidentės Dalios Grybauskaitės, kuri paskubėjo Seimui aiškinti, kaip elgtis, bei nepalikti problemų šūsnyje kapanotis vienų valdančiųjų, nors ir kaip norėtųsi šiems įgelti.

„Nemaišykim esminių valstybinio lygmens vertybių su politiniu kadriliu“, - ragino V. Mazuronis.

Jaučiasi nuteistas be teismo

Prie tribūnos stojęs Seimo pirmininkas ir skilusios TPP lyderis A. Valinskas visus jam išsakomus kaltinimus pavadino melu, siūtu baltais siūlais, o melo skleidimu apkaltino buvusius bendražygius, kurie šiuo metu dirba „Vienos Lietuvos“ frakcijoje. A. Valinskas sakė besijaučiąs nuteistas be teismo ir negalįs apsiginti.

„Mano giliu įsitikinimu, jei yra politinė-moralinė atsakomybė, kur tada politinė-moralinė nekaltumo prezumpcija? Kur teisė būti išklausytam?, - skundėsi iš posto verčiamas politikas.

„Kiekvienas žmogus gali tapti šmeižti ir šantažo auka. Kaip apsiginti ir kaip jaustis panašioje situacijoje paprastam žmogui? Deja, patyriau, kad ne lengviau apsiginti ir Seimo nariui. Esu iš anksto pasmerktas, apie mane jūs kalbate jau būtuoju laiku“, - virkavo A. Valinskas.

Seimo pirmininkas sakė nesijaučiąs dėl nieko kaltas, nes negali tikrinti savo žmonos draugių vyrų dokumentų ir nerenka operatyvinės informacijos apie jų praeitį ar problemas su teisėsauga. DELFI primena, kad, remiantis ankstesniais A. Valinsko tvirtinimais, R. Michalskį jis pažįsta per sutuoktinės Ingos Valinskienės draugę, R. Michalskio žmoną R. Lebedevienę.

„Negalėjau tikrinti savo žmonos draugių vyrų praeities, neprašiau žmogaus parodyti paso prieš jam įžengiant į mūsų namus, nesusimąsčiau, su kuo mane bendraujantį gali pastebėti renginiuose, užfiksuoti nuotraukose“, - piktinosi A. Valinskas.

Politikas taip pat pareiškė nesąs atsakingas už jam metamus kaltinimus dėl galimo rinkėjų parašų klastojimo prieš prezidento rinkimus. A. Valinskas sako turėjęs įtarimų, jog parašai išties galėjo būti klastojami ir būtent todėl nutarė nedalyvauti rinkimuose.

„Tikra tiesa, turėjau pagrindo manyti, kad parašai gali būti, o gal ir buvo, klastojami, todėl nedelsdamas ir atsiėmiau savo kandidatūrą bei Lietuvos Respublikos prezidento rinkimuose nedalyvavau“, - kalbėjo parlamento vadovas.

Užkliuvo asmeninės savybės

Po A. Valinsko kalbos Seime sekė klausimų-atsakymų serija. Nepaisant Seimo pirmininkui metamų kaltinimų ryšiais su nusikalstamo pasaulio atstovais, parlamentarai klausinėjo, ar pats A. Valinskas nemanąs, kad Seimo pirmininko pareigos jam esanti per sunki našta. Negebėjimą tinkamai vadovauti Seimui iš dalies pripažino ir pats A. Valinskas savo darbą dešimties balų vertinimo skalėje įvertinęs tik 6 balais.

Nors politikas teigė esąs šmeižto auka, tačiau dauguma parlamentarų A. Valinsko nepalaikė – dalis manė, kad Seimas nėra šou vieta, kur skilusi partija gali aiškintis santykius, dalis ragino pažvelgti į asmenines politiko savybes – aroganciją, negebėjimą įsiklausyti į skirtingas nuomones, sutelkti Seimo bendram darbui.

Koalicijos partnerių konservatorių-krikdemų vardu kalbėjęs frakcijos seniūno pavaduotojas Valentinas Stundys, nors didelių priekaištų A. Valinskui ir neišsakė, tačiau pabrėžė, kad rinktinės kapitonas atsako už visos rinktinės klaidas.

„Lietuvos rinktinės nesėkmę čempionate lėmė turbūt daug veiksnių, bet vienareikšmiškai atsakomybę prisiėmė komandos vadovas – vyriausiasis treneris. Jis išsakė ne tik apgailestavimą, bet ir įvardino savo tolesnius veiksmus. Mūsų svarstomu klausimu kaltinami varžovai, nors neliko nei komandos, o viešoji erdvė priteršta keisčiausių vidinių intrigų istorijų“, - sakė V. Stundys.

Karčių žodžių apie A. Valinsko asmenines savybes posėdyje nenutylėjo buvęs bendražygis Laimontas Dinius. Jis A. Valinską apkaltino arogancija, vienasmeniškais sprendimais, besaikiu tikėjimu savo teisumu.

„Prieš gerus metus A. Valinsko ryžtas įplukdyti savo sėkmės garvežį į didžiosios politikos vandenis (nors garvežiai vandenyse plaukioja prastai) mus įtikino. Mes iš tikro tada patikėjom, kad tie žodžiai, tie pasakymai, tos mintys buvo sukeltos tokios bangos ir entuziazmo, deja, visa tai tebuvo žodžiai. Kaip paaiškėjo vėliau, po jais nieko ir neliko“, - nusivylimo neslėpė L. Dinius.

Politikas išsakė priekaištus, kad A. Valinskas nepasitikėjo savo bendražygiais, žemino ir persekiojo kolegas, ignoravo nuomones ir reikalavo tik dėkingumo, kad atvedė į Seimą TPP frakcijos narius. „Toks ir tebuvo tas politinis suvokimas ir politinė platforma. Arogancija, bendravimas ir kitų nuomonių ignoravimas lyg kas būtų kibirą A. Valinskui ant galvos užmovęs, nes jis nuolat kartoja, kad visi kiti meluoja, visi kiti neteisūs, o jis vienas teisus“, - kalbėjo parlamentaras.

Neaišku, kaip susidėlios koalicija

Šiuo metu valdančiąją koaliciją sudaro konservatoriai-krikdemai (45 vietos Seime), liberalcentristai (8), Liberalų sąjūdis (11) ir A. Valinsko vadovaujama TPP, kuri skilo į „Ąžuolo“ frakciją (7 nariai) bei L. Diniaus vadovaujamą „Vieną Lietuvą“ (12 narių).

Konservatoriai valdo premjero postą bei turi 7 ministrų portfelius, liberalams priklauso 3 ministerijos, liberalcentristams – 2, „ąžuolams“ – 2 (plius turėjo Seimo pirmininką), o „Viena Lietuva“ neturi nieko. Pastaroji frakcija koalicijoje norėjo dalyvauti lygiaverčiais pagrindais, tačiau premjerui A. Kubiliui pareiškus, kad neaiškūs dariniai negali pretenduoti valdyti ministerijų, „vienalietuviai“ ėmė balansuoti ties pozicijos ir opozicijos riba.

Kaip DELFI sakė frakcijos „Viena Lietuva“ seniūnas L. Dinius, šiuo metu laikomasi pozicijos, kad „Viena Lietuva“ formaliai nėra koalicijos dalyvė, nes jos nesaisto jokie susitarimai – mat koalicijos sutartis buvo pasirašyta tarp partijų, o ne frakcijų.

„Jeigu bus kažkokių pasiūlymų, mes juos svarstysim, o jeigu pasiūlymų nėra, o dabar jų nėra, ir jeigu nebus, tai mes liksime tokia nepriklausoma frakcija, kuri dirbs iš esmės su rinkėjais ir žmonių labui. Mes palaikysime tuos sprendimus, kurie yra geri, mūsų, mūsų rinkėjų ar konsultantų supratimu, ir balsuosime prieš tuos, kurie atrodys neteisingi“, - sakė L. Dinius.

Pasak politiko, šiuo metu „Vienos Lietuvos“ frakcija neturi jokių įsipareigojimų, o jei bus noras įtraukti juos į koaliciją, „vienalietuviai“ šį pasiūlymą svarstys.

Ministras pirmininkas A. Kubilius „Vienos Lietuvos“ nariams yra pasiūlęs išsiskirstyti, bet L. Dinius teigia, kad šis siūlymas nekorektiškas. Kol kas planų palikti šią frakciją ir pereiti pas konservatorius turi tik vienas „vienalietuvių“ narys.