Tiesa, nors G. Songailos nutarimo projektas buvo labai panašus į Seimo jau nagrinėjamus tris atskirus nutarimo projektus, dėl kurių balsavimas numatytas vakariniame Seimo posėdyje, tačiau G. Songaila iš esmės siekė pripažinti negaliojančiais visos daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatus, nepaisant fakto, jog Konstitucinis Teismas, skelbdamas išvadą dėl Seimo rinkimų pabrėžė, jog parlamentas to daryti negali.

Beviltiškai rinkimus pralaimėjusios Tautininkų sąjungos pirmininkas G. Songaila savo siūlymą naikinti visos daugiamandatės rinkimų apygardos rezultatus pateikė ne pagrindiniame nutarimo projekte, bet savo pasiūlyme pirminiam projektui. Taip galėjo būti siekiama apeiti Teisės departamento teisininkų vertinimą, kuris galėjo užkristi kelią nutarimo projekto atsiradimui plenarinio posėdžio darbotvarkėje.

„Tai kvepia tam tikru revanšizmu“, - teigė Mišrios Seimo narių grupės parlamentaras Žilvinas Šilgalis.

Seimas po pateikimo nepritarė G. Songailos projektui, o galiausiai jį išvis atmetė. Balsuojant dėl projekto „už“ pasisakė tik 16 Seimo narių, „prieš“ buvo 51 parlamentaras ir dar 33 Seimo nariai susilaikė.

Projekto atmetimui pritarė 79 Seimo nariai, prieš balsavo 6 tautos atstovai ir 10 parlamentarų susilaikė.

DELFI primena, kad Konstitucinis Teismas paskelbė išvadą, jog galutiniai Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėje rinkimų apygardoje buvo patvirtinti teisėtai, tačiau Seimo rinkimų įstatymui prieštarauja Darbo partijos kandidatų Živilės Pinskuvienės, Jolantos Gaudutienės, Jono Pinskaus, Vytauto Griciaus, Viačeslavo Ždanovičiaus galutinis vietos nustatymas po rinkimų.

Iš Konstitucinio Teismo paminėtų penkių Darbo partijos narių į Seimą pateko Ž. Pinskuvienė, J. Pinskus bei J. Gaudutienė, todėl šie asmenys negalės įgyti Seimo nario mandato. Vietoje jų, Seime greičiausiai dirbs Vilija Filipovičienė, Gediminas Jakavonis ir Larisa Dmitrijeva.

Konstitucinio Teismo teisėjai taip pat priėjo prie išvados, kad vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje padaryti pažeidimai prieštarauja Seimo rinkimų įstatymui – čia vieną mandatą praras socialdemokratai, nes šioje apygardoje buvo laimėjęs jų kandidatas Aleksandras Zeltinis.

Galutinį sprendimą dėl Konstitucinio Teismo išvados turi priimti Seimas. Parlamentas antradienį iš ryto svarstė tris atskirus nutarimo projektus: vienas jų liečia Biržų-Kupiškio apygardą, kurioje siūloma naikinti rinkimų rezultatus, antruoju siūloma pripažinti, kad Darbo partijos atstovai Pinskai ir J. Gaudutienė negali būti laikomi išrinktais Seimo nariais, o trečiuoju – norima panaikinti VRK įgaliojimus.

Balsavimai dėl šių nutarimų vyks antradienį vakariniame posėdyje.