„Kviečiame prisijungti visą bendruomenę, nes norime, kad svetingo miesto veidą kurtų visi – ne tik profesionalai, turizmo centro darbuotojai ir specialistai, dirbantys savivaldybėje“, – kalba ji.

Anot J. Jazbutytės, tapti besišypsančiu savanoriu paprasta – svarbiausia mokėti bent vieną užsienio kalbą ir domėtis miesto kultūra bei turizmu. O kad pradėti būtų lengviau, projekto sumanytojai savanoriams organizuoja papildomas nemokamas ekskursijas.

– Projektas vadinasi „Besišypsantys Vilniaus savanoriai“. Ar bandote keisti kai kurių užsieniečių požiūrį, kad lietuviai – paniurusi tauta?

– Nesakyčiau, kad bandome keisti. Gal daugiau plečiame, nes Vilnius tikrai jaukus, šiltas ir draugiškas miestas. Kadangi šilumą ir malonų prisiminimą žmonės gali gauti tik per kontaktą su žmonėmis, per šypsenas, mes šią idėją ir pradėjome įgyvendinti.

– Besišypsančiais savanoriais gali tapti ne tik gidai?

– Taip, kviečiame prisijungti visą bendruomenę, nes norime, kad svetingo miesto veidą kurtų visi – ne tik profesionalai, turizmo centro darbuotojai ir specialistai, dirbantys savivaldybėje.

– Ko reikia norint tapti savanoriu – specialių žinių, pasiruošimo, patirties?

– Svarbiausia, kad savanoris mokėtų bent vieną užsienio kalbą, bet dažnai jie moka ir po dvi kalbas. Tai – pagrindinis reikalavimas. Antra – domėtis miesto kultūra, turizmo sritimi.
Mes savanoriams papildomai organizuojame ekskursijas: jie gali nemokamai lankytis Vilniaus turizmo informacijos centro organizuojamose ekskursijose, muziejuos partneriuose – Valdovų rūmuose, Nacionaliniame muziejuje, Žaislų muziejuje, Energetikos ir technikos muziejuje. Taigi mes padedame savanoriams labiau įsitraukti į turizmo sektorių ir gauti elementarių žinių, net jeigu jie nėra profesionalai.

– Bet kažkokių specialių apmokymų savanoriams nėra?

– Specialių apmokymų nėra, nes žmonės, kurie ateina į šį projektą, jau turi kažkokių kultūrinių žinių, moka kalbų.

– Kaip atpažinti savanorį?

– Savanoriai dėvi ryškias žalias liemenes su turizmo informacijos ženklu. Be to, yra prisisegę kortelę su užrašu „savanoris“.

– Kaip tapti savanoriu?

– Norint oficialiai tapti turizmo savanoriu, reikėtų užsiregistruoti elektroniniu paštu  jurgita.stasaisyte@vilnius.lt arba kreiptis į Vilniaus turizmo informacijos centrą.

– O kiek tokių žmonių jau yra?

– Šiuo metu yra 20 žmonių, pasirašiusių sutartis – 14, besidominčių ir svarstančių – dar apie 20. Taigi maždaug 40 žmonių. Tikimės, kad jie visi įsitrauks.

– Ši iniciatyva yra tik Vilniuje?

– Taip, šiuo metu tai tik Vilniaus miesto iniciatyva. Galbūt ir kiti miestai prisijungs.

Vilniaus turizmo savanorius kvies apsilankyti: Žaislų muziejus, Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, Bažnytinio paveldo muziejus, Planetariumas, Lietuvos nacionalinio muziejaus filialai: Naujasis bei Senasis arsenalai, Gedimino pilies bokštas, Kazio Varnelio namai-muziejus, Signatarų namai, Vilniaus gynybinės sienos bastėja, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, Vilniaus universiteto architektūrinis ansamblis ir Šv. Jonų varpinė, Energetikos ir technikos muziejus.