Pasak vaikino, problemos prasidėjo vos užsukus į Vilniaus regioninį Karo prievolės ir komplektavimo skyrių, esantį Mindaugo g. 26.

Užtruko 6 valandas

„Visų pirma, nustebino visas organizavimo procesas: matėsi, kad niekas nesuplanuota, niekas nieko nežino“, – pastebėjo Lukas.

Jo teigimu, per dieną centre patikrinama 30-ies šauktinių sveikata, tačiau visi jie sukviečiami 8 val. ryto ir išrikiuojami eilėje prie registratūros.

„Iš pradžių turi laukti, kol tave užregistruos. Tada turi eiti atlikti psichologinius ir intelekto testus – tai užtrunka apie valandą. Po to siunčia atlikti kraujo, šlapimo tyrimus, daro kardiogramą, apžiūri akis. Tuomet dar turi nueiti pas terapeutą, psichiatrą ir psichologą – jie surašo išvadas, ar esi tinkamas tarnybai, ar ne. Tada viską atiduoti į registratūrą ir uždedi parašą, kad esi susipažinęs su preliminaria gydytojų išvada“, – apie tai, kaip vyksta sveikatos patikrinimas, pasakojo vaikinas.

Jis sakė iš viso užtrukęs maždaug 6 valandas, nors iš anksto žinojo, kad šauktiniu netaps dėl turimų sveikatos problemų (aukšto kraujo spaudimo ir stuburo išvaržos) tad stebisi, kam dar reikėjo gaišti laiką.

Gaišo savo ir gydytojų laiką

„Man keista, kad praktiškai nėra jokios atrankos į šauktinius, nesutvarkytas šaukimo procesas. Pavyzdžiui, kai kurie žmonės iš anksto žino, kad tarnauti jie negalės – turėjo operacijų, rimtų sutrikimų, o vis tiek turi gaišti savo ir gydytojų laiką“, – įsitikinęs jis.

Lukas patikino, kad jam nesuprantama ir tai, kad sugrįžti turi užsienyje gyvenantys lietuviai. Pavyzdžiui, jo pusbroliui, kuris dirba Rodo saloje, kelionė pirmyn ir atgal į Lietuvą kainuos daugiau nei 400 eurų.

„Kas kompensuos? Niekas. Logikos visiškai nėra. Mano nuomone, turėtų būti kažkokia atranka, kuri padėtų tarnybą atlikti kviesti tik tuos jaunuolius, kurie niekur nedirba ir nesimoko“, – mano vaikinas.

Patogumu nepasirūpino

Jis pasipiktino ir tuo, kokios sąlygos jaunuoliams sudaromos.

„6 valandos – visas pusdienis, bet žmonėms – nei kavos, nei arbatos – nieko. Juokinga, kad visame pastate, kuris yra trijų aukštų, nėra nei vandens, nei kavos aparato. Negalima net nusipirkti maisto ar gėrimų. Kaip kokiu sovietmečiu“, – stebėjosi vaikinas.

Pasitikrinti sveikatos jis atvyko dar negavęs registruoto laiško – šaukimo, tik pamatęs savo pavardę šauktinių sąraše. Jis įsitikinęs, kad kai laiškai šauktinius pasieks, į sveikatos patikrinimo punktus jaunuoliai tiesiog suplūs, tad ir pasitikrinti sveikatą gali užtrukti kur kas ilgiau.

„Kartais atrodo, kad tie žmonės, kurie užima aukščiausias pareigas, sprendimus daro be jokios logikos, norėdami kuo greičiau prastumti įstatymą ar kokią pataisą, o po to paprastiems žmonėms reikia gaišti laiką“, – mano jis.

Psichologas: apsimetinėji nevispročiu?

Luką nustebino ir tai, kaip gydytojai reaguoja į tyrimų rezultatus.

„Mane nustebino, kai užpildžius intelekto testą ir nunešus jį psichologui jis sušuko: „Čia viskas blogai. Tu ką, čia nevispročiu apsimetinėji?“. Atsiprašau, bet žmogus, atsikėlęs 8 ryto, galva dar ne visai dirba, užpildė taip, kaip jam atrodo, o jam liepia perspręsti“, – piktinosi vaikinas.

Jam nesuprantama, kodėl reikėjo tyčiotis iš jo padarytų klaidų. Tuo labiau, kad nieko apgauti jis nenorėjo.

„Pildyti testai nelabai kuo skyrėsi nuo esančių internete – galvosūkiai, skaičiai, figūros“, – pasakojo jis.

Gydytojas dingo pusvalandžiui

Lukas nustebo ir taip, kaip su juo ir kitais už durų laukiančiais jaunuoliais pasielgė terapeutas. Sveikatos patikrinimo metu, tik pradėjęs pildyti dokumentus, jis iš kabineto išėjo ir į jį negrįžo maždaug pusvalandį.

„Gydytojas išėjo tuo metu, kai buvo pradėjęs surašinėti mano duomenis. Tiesiog atsistojo ir tiek. Mane paliko, už durų – dar 20 žmonių. Ar jis kavą gėrė, ar ką, bet grįžti visai neskubėjo, nieko apie tokį savo išėjimą nesakė“, – piktinosi vaikinas.

Jis pastebėjo, kad ne tik jam vienam teko laukti kažkur dingusio gydytojo – su šiuo atveju susidūrė ir kiti šauktiniai.

„Ar jie kavą geria kas 15 minučių, nežinau. Bet su tokiu darbu tempu jie šauktinius rinks iki žiemos“, – šmaikštavo vaikinas.

Jaunuolis ar jo tėvai tinkamumo tarnybai nenuspręs

Savo ruožtu Karo medicinos tarnybos atstovas majoras Vidmantas Kontrauskas DELFI sakė, kad stebėtis nė viena iš situacijų nereikia. Anot jo, vienintelė institucija, įgaliota priimti sprendimus dėl jaunuolių tinkamumo tarnybai, yra karinė medicinos komisija.

„Jaunuolis ar jo tėvai negali nuspręsti, ar jaunuolis tinkamas tarnybai, ar ne. O tam, kad būtų gerai patikrinama jaunuolio sveikata, būtina atlikti visus tyrimus, todėl ir visas tikrinimo procesas užtrunka“, – patikino jis.

Tiesa, pasak majoro, netiesa, kad sveikatos patikrinimas užtrunka labai ilgai ir kad jaunuoliai verčiami stovėti ilgiausiose eilėse.

Per 8 valandas vienas gydytojas apžiūri 15 jaunuolių

„Yra numatyta per dieną patikrinti po 30 jaunuolių, tas tiesa. Pasitelkiant ilgametę patirtį buvo įvertinta, kad per 8 darbo valandas vienas šeimos gydytojas gali patikrinti 15 jaunuolių (kai vienam iš jų skiriama apie 30 min.). Komisijoje dirba 2 šeimos gydytojai. Todėl ir galima patikrinti 30 jaunuolių vienos komisijos metu“, – sakė V. Kontrauskas.

Jis pasakojo, kad komisijos darbą visada pradeda 8 val. ryto. Tuomet jaunuoliai užsipildo medicininius aktus ir būna suskirstomi į grupes. Tada vieni keliauja daryti kraujo, šlapimo tyrimų, kiti – kardiogramos, dar kiti eina rašyti psichologinių testų.

„Vienu metu visi 30 nestovi prie vieno kabineto durų. Tai yra normalu, kai po keletą jaunuolių laukia prie durų, nes vieni tyrimai atliekami greičiau, kiti – lėčiau“, – patikino medikas.

Emigrantams jokių išlygų nenumato

Anot jo, negalima nė svarstyti apie tai, kad nuo sveikatos patikrinimo būtų galima atleisti emigrantus.

„Norint nustatyti šauktinio tinkamumą, jis privalo sudalyvauti sveikatos patikrinime, kurios metu medikų komisija atlieka visus būtinus tyrimus ir įvertina jo sveikatos būklę. Todėl emigrantai, kurie yra įtraukti į šaukiamųjų sąrašus, privalo grįžti ir dalyvauti karinėje medicinos komisijos patikrinime. Emigracija neatleidžia nuo tarnybos, o jos atlikimas Lietuvos piliečiams yra jų pareiga ir prievolė, numatyta Lietuvos Respublikos Konstitucijoje“, – priminė jis.

Anot V. Kontrausko, jaunuoliai, įtraukti į šaukiamųjų sąrašus, gali atvykti į regioninius karo prievolės skyrius ir nelaukdami šaukimo pranešimų gaus siuntimus dalyvauti karinėje medicinos komisijoje.

„Jau gavę pranešimus jaunuoliai turėtų atvykti jiems nurodytu laiku ir adresu. Šauktinių srautus reguliuoja regioniniai karo prievolės skyriai ir paskiria data, kada geriausiai važiuoti į karinės medicinos komisijos patikrinimą“, – patikino jis.

Gydytojų elgesį pateisino – jie taip pat žmonės

Paklaustas apie, Luko nuomone, nepagarbiai su juo bendraujančių gydytojų elgesį, V. Kontrauskas patikino, kad tokio gydytojų elgesio negalima traktuoti kaip pasityčiojimo.

„Psichologinis testas yra objektyvus tyrimo metodas ir jeigu jis rodo kažkokius sutrikimus, tai didelė tikimybė, kad egzistuoja kažkokios problemos. Po testo psichologas visada pabendrauja su tiriamuoju ir aptaria rezultatus. Jeigu tiriamajam rezultatai nepatinka, to negalima traktuoti kaip pasityčiojimo“, – įsitikinęs jis.

Išgirdęs apie traumatologo, kuris privertė jaunuolį maždaug pusvalandį vieną laukti kabinete, elgesį, V. Kontrauskas patikino, kad jis – pakankamai įprastas.

„Gydytojai yra taip pat žmonės ir turi fiziologinių poreikių. Be to tose pačiose patalpose funkcionuoja ir karių sveikatos priežiūros įstaiga, kurioje suteikiama būtinoji pagalba ligoniams. Tuo metu gydytojai gali išeiti suteikti skubią pagalbą kitam pacientui“, – informavo jis.

Laiko pietums rasti galima, be to, tai apmoka

Anot V. Kontrausko, nereikia piktintis ir tuo, kad pastatuose, kur įsikūrusios karinės medicinos komisijos, nėra kur įsigyti gėrimų ar maisto – įrengti valgyklas ten nėra sąlygų. Tačiau, anot mediko, sveikatos patikrinimo metu visada galima rasti laiko išeiti papietauti.

„Pastatai, kuriuose yra įsikūrusios karinės medicinos komisijos, priklauso karinėms teritorijoms. Patalpose nėra sąlygų įsteigti užkandinių ar valgyklų. Jaunuoliai gali atsinešti vandens buteliuką į patikrinimą. Be to, komisijos dirba su pietų pertraukomis ir tikrai yra galimybės išeiti papietauti ar prekybos centre nusipirkti maisto“, – patikino jis.

Jaunuoliams už sveikatos patikrinimo dieną yra mokama 13,00 eurų (dienpinigiai ir maistpinigiai) ir dar apmokamos kelionės išlaidos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2403)