Anksčiau 16 val. planuotas posėdis pavėlintas iki 18 valandos.

Kaip BNS teigė meras Remigijus Šimašius, šiuo metu situaciją dėl Gedimino kalno dar sprendžia Operacijų valdymo centras, jam vadovauja kultūros viceministras Renaldas Augustinavičius, kuris turėtų pateikti naujausią informaciją komisijai.

Savivaldybė informavo, kad posėdis rengiamas „kilus pavojui nekilnojamajai kultūros vertybei – Gedimino kalnui“.

Pasak savivaldybės, komisija, įvertinusi grėsmes ir rizikas, spręs du klausimus: ar uždaryti kalną lankytojams, taip pat apsispręs „dėl išsamaus dokumentų apie kalno tvarkybą pateikimo“ komisijai, ekspertams ir visuomenei nuo pat tvarkybos pradžios 1983 metais iki dabar.

„Tai įvairių atliktų tyrimų, ekspertinių vertinimų, leidimų ir suderinimų su įvairiomis institucijomis dokumentai, kurių Vilniaus miesto savivaldybė iki šiol nėra gavusi“, – teigiama pranešime.

Komisija taip pat žada aptarti išsamų informacijos apie kalno tvarkybą pateikimą.

Vilniaus savivaldybė dėl Gedimino kalno būklės ketvirtadienį paskelbė ekstremalią padėtį. Tai leidžia kalnui tvarkyti naudoti lėšas iš valstybės rezervo. Jau šią savaitę Vyriausybėje ketinama svarstyti dėl beveik 3 mln. eurų skyrimo.

Gedimino kalnas yra avarinės būklės, juo ypač susirūpinta po pernai ir šiemet šiaurės vakariniame šlaite susiformavusių nuošliaužų, ekspertai skelbia apie nuošliaužų pavojų ir pietrytiniame šlaite, kur stovi Aukštutinės pilies liekanos.

Šiuo metu už kalną yra atsakingas Kultūros ministerijai pavaldus Lietuvos nacionalinis muziejus. Vilniaus meras Remigijus Šimašius siekia, kad kalnas būtų perduotas savivaldybei. Kultūros ministerijos vadovai teigia tokios galimybės nesvarstysiantys.

Pirmadienį R.Šimašius išsakė kritikos, kad visuomenei suteikiama per mažai informacijos, ypač apie pietrytinį kalno šlaitą. Jis kelia klausimą, ar po pietine Aukštutinės pilies siena, kuri mėgstama besifotografuojačių turistų, „atsivėrusi ertmė yra katastrofos ženklas, ar tik detalė“.

Jis BNS patikslino, kad savivaldybės komisija sieks gauti visą informaciją apie ant Gedimino kalno vykdytus darbus ir antradienį arba trečiadienį siūlys priimti tolesnius sprendimus.

Meras neatmeta, kad būtų siūloma stabilizuoti esamą kalno būseną sutvirtinant gruntą ir paliekant nepriklausomybės metu atstatytus pilies fragmentus. Pasak jo, antrasis galimas pasirinkimas – „ardyti šias sienas ir mūrus atstatinėti toje vietoje, kur jos originaliai ir buvo, t.y. toliau nuo šlaito krašto“.

Jis BNS pabrėžė, kad sprendimai būtų koordinuojami tiek su Kultūros ministerija, tiek su paveldosaugininkais.

Praėjusį šeštadienį nuo pietrytinio Gedimino kalno šlaito nuslinko dvi nuošliaužos su velėna, Kultūros ministerija teigia, kad situacija suvaldyta – grunto nelygumai išlyginti, atitvertas šaligatvis. Sekmadienio rytą priešingame, šiaurės vakariniame šlaite po rostverkais pastebėta besiformuojanti grunto briauna, ji taip pat buvo išlyginta.