Žmonėms, norintiems įsigyti žemės, siūloma įvesti patirties ir kvalifikacijos reikalavimus.

Vienas iš reikalavimų fiziniams ir juridiniams asmenims - turėti 3 metų žemės ūkio veiklos patirtį. Fiziniams asmenims į šį laiką įskaičiuojamas ir mokymosi ar studijų laikas įgyjant žemės ūkio išsimokslinimą.

Bendrovių ar kitų žemės ūkio įmonių metinės įplaukos iš žemės ūkio veiklos turi sudaryti daugiau kaip 50 proc. pajamų, be to, jos turi įrodyti ekonominį gyvybingumą.

Taip pat siūloma įtvirtinti, kad žemės pirkimo-pardavimo procese dalyvautų savivaldybės. Pavyzdžiui, kurioje nors savivaldybėje perkant žemės ūkio paskirties žemę reiktų gauti specialų leidimą. Savivaldybės taryba sudarytų specialią komisiją, kuri siūlytų administracijos direktoriui - išduoti tokį leidimą ar ne.

Leidimus išduodančias komisijas sudarytų savivaldybės administracijos atstovai, seniūnai, bendruomenių atstovai ir žemės savininkus bei žemės ūkio veiklą vykdančius asmenis vienijančių savivaldos organizacijų atstovai.

Savivaldybių administracinės komisijos taip pat nagrinėtų administracines bylas dėl to, kad įsigyta žemė nenaudojama žemės ūkio veiklai vykdyti.

Įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad žemę perkantys fiziniai ir juridiniai asmenys turėtų įsipareigoti įsigytoje žemėje 5 metus vykdyti žemės ūkio veiklą.

Taip pat siūloma griežčiau apibrėžti, kas yra susiję fiziniai ar juridiniai asmenys. Fizinis ar juridinis asmuo būtų laikomas susijusiu su kitu juridiniu asmeniu, jeigu jis tiesiogiai ar per kitus asmenis valdo daugiau kaip 25 proc. balsų dalyvių susirinkime. Šiuo metu tam, kad būtum laikomas susijusiu, reikia valdyti 50 proc. balsų, suteikiančių teisę balsuoti juridinio asmens dalyvių susirinkime.