"Prieš 25 metus prie A.Mickevičiaus paminklo susirinkusių žmonių drąsa mus visus įkvėpė laisvės siekiui. Šiandien Juodojo kaspino ir Baltijos kelio diena simbolizuoja galimybes patiems spręsti savo valstybės likimą. Branginkime ir gerbkime savo laisvę aktyviai ir vieningai dalyvaudami savo šalies gyvenime", - teigė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Premjeras Andrius Kubilius sakė, kad 1987-ųjų mitingas prie Adomo Mickevičiaus paminklo buvo neišvengiamų permainų ženklas Sovietų Sąjungoje, o Lietuva per šį laiką pažengė tiek, kiek tuomet buvo galima tik svajoti.

"Tai buvo ženklas, kad permainos visoje sovietinėje imperijoje, taip pat ir Lietuvoje, yra neišvengiamos, ir laisvo žodžio niekas negali sustabdyti", - interviu Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Premjeras pabrėžė, kad ši protesto akcija ir vėlesni mitingai, 1989-ųjų Baltijos kelias, surengti paminėti 1939 metų Molotovo-Ribentropo paktą tarp nacių Vokietijos ir Sovietų Sąjungos, pavertė rugpjūčio 23-iąją laisvės manifestacijų diena.

"Lietuva per šiuos metus pasiekė tiek, kiek prieš 22 ar 25 metus buvo galima tik svajoti ir galvoti, kad tai yra nerealios fantazijos. Lietuva yra ES ir NATO narė, ir galima drąsiai sakyti, kad daugiau nebus Europoje jokių Molotovo-Ribentropo paktų. Šiuo požiūriu esame labai toli pažengę", - kalbėjo ministras pirmininkas.

Ketvirtadienį Lietuvoje minima Juodojo kaspino diena ir Baltijos kelio metinės. Šiemet daugiausia dėmesio ketinama skirti prieš 25 metus Vilniuje, prie Adomo Mickevičiaus paminklo, surengtam pirmam viešam antisovietiniam mitingui.

1987 metų rugpjūčio 23 dieną Lietuvą sudrebinusį mitingą Vilniuje, prie poeto A.Mickevičiaus paminklo, surengė Lietuvos laisvės lyga. Mitinge pirmą kartą viešai prabilta apie vadinamąjį Molotovo ir Ribentropo paktą bei jo slaptuosius protokolus, kuriais 1939 metais dviejų agresyvių valstybių diktatoriai – Hitleris ir Stalinas – pasidalijo Rytų ir Vidurio Europos šalis į įtakos sferas.

Praėjus dvejiems metams tą pačią dieną 2 mln. lietuvių, latvių, estų išėjo į Baltijos kelią, pademonstruodami tvirtą ryžtą būti laisvi. Jam paminėti organizuojamas automobilių žygis nuo Vilniaus iki Latvijos pasienio, kur vyks susitikimas su šios šalies signatarais.

Automobilių žygis Baltijos keliui atminti