Kauno rajono savivaldybė praneša, kad Gedulo ir vilties dieną šventoriuje dar virė darbai, kuriuos apžiūrėjo ir prie paminklo gėlių vainiką padėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, jo pavaduotojai Petras Mikelionis bei Antanas Makarevičius.

Čia triūsė auksarankio Algimanto Rudžionio vadovaujami darbininkai. Tautodailininko Stanislovo Bendžiūno 1991 metais sukurtą medinį kryžių su Rūpintojėlio skulptūra smarkiai suniokojo laikas. Meistrams teko keisti ne tik supuvusias kryžiaus dalis, bet ir sutvirtinti pamatus, impregnuoti medį, restauruoti drožinius.

„Savo jėgomis šių darbų tikrai nebūtume pajėgę atlikti“, - Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Vilkijos filialo pirmininkė Genovaitė Lelešienė už iniciatyvą dėkojo merui Valerijui Makūnui ir Vilkijos seniūnui Leonardui Degliui.

Buvęs politinis kalinys Vladas Štilpa prie bažnyčios atvyko neįgaliojo vežimėliu, kurį juokaudamas vadina ferariu. 86 metų vyras padeklamavo keletą lyrikos posmų ir prisiminė laikus kai jį, dar nepilnametį Vilkijos gimnazijos moksleivį, į Sibiro glūdumas ištrėmė enkavedistai.

Dešimt metų aukso kasyklose pragarą kentęs tremtinys prarado bičiulius ir sveikatą, tačiau nekeikia lemties: daug skaito, domisi visuomenės gyvenimu, politika, keliauja, yra parašęs prisiminimų knygą.

Memorialinę kompoziciją tremtiniams puošia Gerumo ąžuolas, kurį pernai kartu su Vilkijos bendruomene pasodino prezidentas Valdas Adamkus.
Klebonas Virgilijus Dudonis atnaujintą paminklą pašventins ateinantį sekmadienį. Tai bus jau vienuoliktas atstatytas istorinės atminties simbolis Kauno rajone.

Pernai Kauno rajono savivaldybė kartu su Lietuvos krepšinio federacija atstatė arba atnaujino dešimt koplytstulpių ir kryžių, skirtų pokario partizanams bei tremtiniams.