Prezidentė ministrą pasikvietė po to, kai praėjusią savaitę persekiojant įtariamus cigarečių kontrabandininkus, pasienietis mirtinai sužalojo 18 metų jaunuolį.

Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė po susitikimo sakė, kad susitikime kalbėtasi, kaip ateityje išvengti panašių incidentų bei kaip sustiprinti, modernizuoti sienos apsaugą.

„Pasak prezidentės, tik pradėjusio gyvenimą jauno žmogaus gyvybę nusinešusi tragedija reikalauja imtis neatidėliotinų priemonių, kad ateityje būtų išvengta tokių beprasmių mirčių. Tam, prezidentės įsitikinimu, reikia ne tik taisyti įstatymus, modernizuoti sienos apsaugą, bet ir keisti ydingą praktiką, taip pat požiūrį į žmogaus gyvybę“, – D. Grybauskaitės poziciją perdavė D. Ulbinaitė.

Prezidentės nuomone, reikia tokios teisinės bazės, kad ir prieš žmones nebūtų naudojama perteklinė jėga, bet ir pareigūnas būtų apsaugotas nuo neteisėtų veiksmų. Pareigūnas turi būti garantuotas, kad elgiasi teisingai.

Šalies vadovės įsitikinimu, šaunamojo ginklo panaudojimo tvarka turi atitikti aukščiausius europinius standartus ir Europos Žmogaus teisių teismo praktiką, pagal kurią mirtį galinti sukelti jėga gali būti panaudota tik kraštutiniais, išimtinais ir neišvengiamai būtinais atvejais.

Pasak D. Ulbinaitės, vidaus reikalų ministras turi užtikrinti, kad pareigūnams netrūktų žinių, įgūdžių ir praktikos naudojant šaunamąjį ginklą.

Prezidentė taip pat atkreipia dėmesį, kad nedelsiant būtina modernizuoti valstybės sienos apsaugą. Tai esą svarbu ne tik kovojant su kontrabanda, bet ir aštrėjant migracijos problemoms. Dabar tik 30 proc. valstybės sausumos sienos saugoma naudojantis moderniomis priemonėmis.

Apie pareigūno pasmerkimą su prezidente nekalbėjo

Savo ruožtu S. Skvernelis pritarė, kad po šios situacijos reikia atlikti dešimtmečius nedarytus darbus.

Jo nuomone, visoms vidaus reikalų sistemos tarnyboms reikia suvienodinti ginklo panaudojimo sąlygas. Taip pat, sako S. Skvernelis, įstatymiškai turi būti aiškiai reglamentuotos šaunamojo ginklo panaudojimo sąlygos, mat dabar jos viena kitai prieštarauja.

„Šiandien mes galime paimti atskirus straipsnius, kurie vienas kitam prieštarauja ir mes paliekame pareigūnui, eiliniam pareigūnui, per keletą sekundžių įvertinti teismų praktiką, pažiūrėti, kokie straipsniai reglamentuoja ir tada priimti vieną ar kitą sprendimą“, – stebėjosi S. Skvernelis. Ministro teigimu, įstatymuose turi būti aiškiai reglamentuotos pagrindinės ginklo panaudojimo sąlygos, taip pat institucijų vadovai turi pateikti rekomendacijas, aiškinamuosius dokumentus. „Pareigūnas turi automatiškai žinoti, pabudęs naktį iš streso, iš miego, kada iš teisinės pusės jis gali naudoti šaunamąjį ginklą“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Vidaus reikalų ministras taip pat atkreipė dėmesį į būtinybę stiprinti valstybės sienos apsaugą: ginkluotė beviltiškai pasenusi, tėra vienetai priverstinio stabdymo priemonių, finansavimo trūksta, sienos apsaugos modernizavimas per lėtas.

S. Skvernelis pastebėjo, kad dalis visuomenės ginklą panaudojusį pareigūną jau nuteisė, dalis – išteisino.

Su D Grybauskaite jis sakė šia tema nekalbėjęs. Jo nuomone, tokiose jautriose istorijose tašką turi padėti ikiteisminis tyrimas, o, jei reikės, ir teismas.

Ministras sakė nekomentuosiantis ikiteisminio tyrimo, mat aukštų pareigūnų nuomonės reiškimas Europos Žmogaus teisių teismo ne kartą buvo traktuojamas kaip nekaltumo prezumpcijos nesilaikymas.

D. Grybauskaitė užsiminė apie perteklinės jėgos panaudojimą

DELFI primena, kad praėjusią savaitę ketvirtadienio rytą Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) pranešė apie tragišką įvykį Leipalingyje, Druskininkų savivaldybėje, - gaudynių metu mirtinai sužalotas įtariamas kontrabandininkas. Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė įsitikinusi, VSAT pareigūnai netinkamai atliko savo funkcijas ir panaudojo perteklinę jėgą.

„Tai rodo nekokybišką funkcijų atlikimą (…). Ginklo panaudojimas galimas tik išimtiniais atvejais ir tai, jeigu persekiojamasis, pavyzdžiui, grasina gyvybei, sveikatai ar dar kam nors. Žinant aplinkybę, kad buvo šaudoma ir pataikyta į nugarą, rodo, kad nebuvo grėsmės persekiotojams, nebuvo grėsmės pasienio tarnybos žmonėms, jų gyvybei. Reiškia ginklas buvo panaudotas pertekline prasme. Manyčiau, turėtų būti labai rimtas tyrimas daromas dėl kaltės, dėl nekokybiškos pareigos atlikimo. Šaudyti tokiais atvejais galima tik į padangas“, - sakė D. Grybauskaitė.

S. Skvernelis stojo ginti pareigūnų

Savo ruožtu vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis penktadienį socialiniame tinkle viešai išplatino pareiškimą, kuriame kreipiasi į kitus pareigūnus: „Niekada nesiklaupkite prieš neteisybę, smurtą, spaudimą, baimę. Niekada neatsukite nusikaltėliui nugaros.“

„Kreipiuosi į Jus po neeilinio įvykio, kai gindamas Lietuvos, jos ūkio ir žmonių saugumo interesus mūsų kolega panaudojo jam įstatymu suteiktas galias tramdydamas asmenis, kurie, jo įsitikinimu, darė kriminalinį nusikaltimą. Įvykis, kaip žinia, baigėsi tragiškai. Bet tai - nuolatinio realaus karo mūsų šalies pasienyje, karo, kuriame kariaujame tam, kad mūsų žmonės būtų saugūs, kad apsaugotume valstybės ekonominius interesus, rezultatas. Akcentuoju dar kartą: Jūs, t. y. vidaus reikalų sistemos pareigūnai, pirmiausia pasieniečiai ir policininkai, kariaujate kasdien. Daugelis - netausodami sveikatos, rizikuodami, kai kiti „įsisavina" protu nesuvokiamas eurų sumas. Tuo tarpu valstybės žmonių ekonominiams interesams ginti, kasdieniam saugumui užtikrinti pareigūnas paliekamas tik kaip gyvas skydas, o ištikus bėdai neretai skubama jį pasmerkti“, - kreipimesi rašė ministras.