Premjeras sakė iš Lenkijos lietuvių bendruomenės išgirdęs nuogąstavimus dėl lietuviško švietimo padėties.

„Lenkijoje vyksta švietimo reforma ir pagrįstų baimių yra pakankamai daug dėl Lietuvos istorijos, geografijos valandų skaičiaus mažinimo, yra problemų dėl mūsų gimnazijos Seinuose išlaikymo“, – BNS telefonu iš Punsko sakė S. Skvernelis.

Premjeras vietos lietuviams pažadėjo, kad Lietuvos Vyriausybė finansuos lietuviškos Seinų Žiburio gimnazijos sporto aikštyno įrengimą ir Seinų kunigų seminarijos menės restauravimą.

Anot ministro pirmininko, Vyriausybė artimiausiu metu ketina priimti „sisteminius sprendimus“ labiau remti lietuvių bendruomenes, istoriškai gyvenančias Lenkijoje, Rusijos Karaliaučiaus krašte, Baltarusijoje, Latvijoje. Premjero teigimu, šiais klausimais numatoma sutelkti Užsienio reikalų, Kultūros, Švietimo, Vidaus reikalų ministerijos pajėgumus.

„Vyriausybėje artimiausiu metu turėsime priimti sprendimus ir apsvarstyti mūsų etninėse žemėse gyvenančių tautiečių, kurie dėl istorinių verpetų dabar yra kitose valstybėse, poreikių, problemų sprendimą. Mes šiandien daugiau susikoncentravę į emigracijos klausimus, bet pamirštame, kad nemaža dalis mūsų tautiečių gyvena savose etninėse žemėse ir nesulaukia iš Lietuvos valstybės tokios pagalbos, kurios jie tikisi“, – kalbėjo premjeras.

Lenkijos lietuviai sako, kad vietos mokyklose trūksta lietuviškų vadovėlių, nerimą kelia siūlymai, galintys apriboti Lietuvos istorijos ir geografijos dėstymą bei Lietuvos teikiamą paramą.

Lenkijoje gyvena apie 5 tūkst. lietuvių.