„Šita Vyriausybė formuojama truputį kitokiais principais, jeigu pastebėjote. Norisi naujos, jaunos kartos žmonių, kurie nebūtų susiję su tam tikru politikavimu“, – pirmadienį Seime žurnalistams sakė jis.

Anksčiau 58 metų J.Sabatausko kandidatūrą sukritikavo valdančiųjų Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Aš nemanau, kad šita kandidatūra galėtų būti pateikta prezidentei, nes mūsų frakcija tikriausiai matys jaunesnio ir kitokią patirtį turinčio politiko kandidatūrą“, – BNS pirmadienį sakė R.Karbauskis.

S.Skvernelis tvirtino oficialaus socialdemokratų teikimo neturintis.

„Tai partnerių apsisprendimas. Kai jie galutinai apsispręs, ką pateikti ir kaip teikti, tada ir vertinsiu“, – sakė jis.

Paskirtasis premjeras neatmetė galimybės, kad jo vadovaujama Vyriausybė gali būti suformuota laikinai be vieno ministro.

„Jeigu bus kitaip, Vyriausybė bus patvirtinta su 13 ministrų. (...) Nestabdys proceso absoliučiai. Gali būti būti vėliau“, – tvirtino jis.

S.Skvernelis apgailestavo, kad anksčiau socialdemokratų pasiūlytas kandidatas į teisingumo ministrus Darius Petrošius kandidatūrą atsiėmė. Anot jo, tai praradimas būsimajam Ministrų kabinetui.

„Manau, kad taip. Tikrai gerbiu jo pasirinkimą, tuos argumentus, kurie buvo išdėstyti. Galiu pasakyti pagal ankstesnę savo profesinę patirtį, kiek teko bendrauti, nemačiau jokių prielaidų kalbant apie teisėsaugai keliamus klausimus, kad būtų kokių nors netinkamų sąsajų su vienaip ar kitaip minimais asmenimis“, – teigė S.Skvernelis, anksčiau vadovavęs Vidaus reikalų ministerijai ir šalies policijai.

Socialdemokratas D.Petrošius pirmadienį išplatino pranešimą, kad atsiima kandidatūrą į teisingumo ministrus.

„Norėdamas apsaugoti savo šeimą ir užkirsti kelią tolimesnei šmeižto kampanijai, atsiimu savo kandidatūrą į teisingumo ministro postą“, – pareiškė jis.

Taip pat tokiu žingsniu D.Petrošius sako siekiantis apsaugoti būsimąją Vyriausybę „nuo nereikalingų intrigų bei trukdžių dirbti“.

Vienas iš „valstiečių“ atstovų Povilas Urbšys viešai išsakė abejones dėl D.Petrošiaus galimybių eiti šias pareigas. P.Urbšys kalbėjo apie galimas D.Petrošiaus šeimos sąsajas su prieštaringai vertinamu Tauragės verslininku Arūnu Pukeliu, pravarde Švinius. D.Petrošius dėl apie jį paskleistos informacijos kreipėsi į teisėsaugą.

Po D.Petrošiaus pareiškimo pirmadienio rytą Socialdemokratų partijos valdyba pasiūlė Seimo Teisėtvarkos ir komiteto pirmininką J.Sabatauską į teisingumo ministro pareigas. Tačiau galutinį sprendimą dėl kandidato dar turės priimti pirmadienį posėdžiausiantis socialdemokratų prezidiumas.

J.Sabatausko pavardė prieštaringame kontekste minėta pernai Seime stringant generalinio prokuroro skyrimui: per prezidentės susitikimą su Seimo valdyba pernai lapkritį buvo pateikta informacija, esą prieš pat slaptą balsavimą dėl vieno iš kandidatų Kaišiadoryse vyko kelių parlamentarų ir kitų asmenų susitikimas, jame neva bandyta paveikti būsimą politikų sprendimą. J.Sabatauskas ir kiti minėti parlamentarai neigė buvus tokį susitikimą.

Prezidentės atstovė spaudai Daiva Ulbinaitė komentuodama situaciją žurnalistams sakė, kad Prezidentūra nesiaiškino, ar ją pasiekę pranešimai apie generalinio prokuroro skyrimo aplinkybes buvo tikslūs, tai buvo „keli tiek pasirašyti, tiek nepasirašyti pranešimai“, kurie perduoti tarnyboms.