„Mes matome, kad už korupcinius nusikaltimus, ypač tais atvejais, kada skiriama bausmė nesusijusi su laisvės atėmimu, skiriama bauda. Turime pavyzdžių, kai ta bauda gerokai mažesnė už tą sumą, kurią asmuo padarydamas korupcinį nusikaltimą gavo. Tai tikrai neadekvačios baudos“, – interviu Lietuvos radijui antradienį sakė ministras pirmininkas.

Anot jo, būtina spręsti esminę problemą – siekti nuobaudos neišvengiamumo.

„Kas gerokai svarbiau – kad rezonansiniai politinės korupcijos nusikaltimai..., šiandien yra galimybė realiai išvengti atsakomybės. Nuteisus asmenį ir skyrus laisvės atėmimo bausmę, bausmės vykdymas yra atidedamas keleriems metams, vadinasi, realiai, ypatingai kalbant apie politinės korupcijos bylas, toks asmuo, buvęs politikas išvengia atsakomybės“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Jis teigė palaikąs savo bendražygio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Vytauto Bako registruotą pataisą, kad už rezonansinius politinės korupcijos nusikaltimus nebūtų galimybės taikyti bausmės atidėjimo.

Prezidentūra pirmadienį pranešė, jog šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė per Seimo rudens sesiją ketina pateikti Baudžiamojo kodekso pataisas didinti baudas už visus nusikaltimus, o korupciniuose nusikaltimuose baudas susieti su žalos dydžiu, nusikaltėlių gauta nauda ar kyšio suma.

„Baudos bus didinamos už visus nusikaltimus – keliama ir apatinė, ir viršutinė riba. Korupciniuose nusikaltimuose numatoma baudos dydį susieti su padaryta žala, gauta nauda ar kyšio dalyku“, – BNS pirmadienį sakė prezidentės patarėjas Tautvydas Žėkas.

Pasak jo, tokios pataisos svarbios siekiant narystės Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO), nes jos ekspertai yra išsakę pastabų dėl neadekvačių baudų. Lietuva į organizaciją tikisi įstoti kitąmet.

Šiuo metu minimali bauda Baudžiamajame kodekse yra 38 eurai – vadinamasis vienas minimalus gyvenimo lygis (MGL).

„Norėtume baudos apačią 1 MGL naikinti ir diferencijuoti dydį, priklausomai nuo nusikalstamos veikos. Galutinio varianto šiai akimirkai dar nėra, bet svarstoma už nesunkius nusikaltimus daryti minimumą, pavyzdžiui, 50 MGL, už sunkius – 150 MGL. Korupciniuose nusikaltimuose numatoma susieti su kyšiu, žala ir nauda, pavyzdžiui, davus 20 tūkst. eurų kyšį bauda turėtų būti irgi nuo 20 tūkst. eurų“, – sakė prezidentės patarėjas.

Įstatymo projektas kol kas neįregistruotas.