„Jeigu dėsime ženklą, kad iš kitur atvykęs žmogus yra teroristas, tai turėsime neteisingą situaciją“ - Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministras.

S. Skvernelis atkreipė dėmesį, kad visuomenės požiūris bus labai svarbus siekiant tinkamai integruoti pabėgėlius. Lietuva per dvejus metus turėtų priimti per tūkstantį pabėgėlių iš tokių šalių kaip Sirija, Irakas ir Eritrėja.

Ministras taip pat atkreipė dėmesį, kad užsienyje, ypač Skandinavijos šalyse ar Didžiojoje Britanijoje, daug problemų kelia nusikalsti linkę emigrantai iš Lietuvos.

„Pilną teisę turi norvegai, švedai, danai, suomiai pasakyti „lauk lietuviai iš šitų valstybių, ekonominiai imigrantai“, kadangi daugiausia nusikalstamų veikų tose šalyse padaro mūsų tautiečiai - plėšimai, vagystės, narkotikai, prekyba žmonėmis“, - kalbėjo S. Skvernelis.

„Arba Anglijoje, kur irgi turėjome didžiulių problemų su savo tautiečiais, ir partneriai arba visuomenė pasakytų - visi lietuviai yra nusikaltėliai, lauk“, - pridūrė ministras.

Pasak ministro, ES turi sutelkti pastangas atskirti ekonominius imigrantus ir juos išsiųsti atgal, o pabėgėliams sudaryti sąlygas „pabėgti nuo žvėriškos sistemos“ teritorijose, kurias valdo „Islamo valstybės“ grupuotė.

S. Skvernelis taip pat gynė planus sukurti lėktuvų keleivių duomenų įrašų sistemą, kuriai iki šiol priešinosi Europos Parlamentas. Ministras laikosi nuomonės, kad nepriėmus sprendimo ES lygiu, tai turėtų padaryti Lietuva valstybės lygiu.

Ministro teigimu, tokių duomenų rinkimas padėtų užkardyti teroro aktus ir kitus nusikaltimus, o jiems įvykus padėtų sėkmingiau atlikti tyrimą.

„Jeigu žmogus yra su įstatymu neprasilenkiantis, tai baimintis duomenų kaupimo tikrai nereikia“, - sakė S.Skvernelis.