Tame pačiame posėdyje dalyvavo ir premjeras Saulius Skvernelis, kuris viešai moralizavo G. Palucką ir ragino nusileisti ant žemės.

Posėdyje nutarta:

- Seime svarstyti Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, bet socialdemokratai turi pastabų dėl didinamų tarnautojų priedų ir priemokų.

- Seime svarstyti Trišalės tarybos sutartas Darbo kodekso pataisas. Socialdemokratai pritars Darbo kodekso pataisoms po pateikimo, bet savo poziciją šiuo klausimu patikslins po gegužės 6 dienos suvažiavimo.

Prasidėjus posėdžiui premjero nebuvo, tačiau S. Skvernelis atvyko pavėlavęs iš Holokausto aukų atminimo renginio Paneriuose. Atvykus premjerui buvo surengta speciali G. Palucko ir S. Skvernelio pasisveikinimo ceremonija fotografams.

Po posėdžio paklaustas apie santykius su koalicijos partneriais S. Skvernelis priminė, kad truputį vėlavo, todėl ne viską girdėjo. Į klausimą, ar pakalbėjo akis į akį su naujuoju socialdemokratų vedliu, premjeras pasakė glaustai: „Susitiksime".

S. Skvernelis taip pat juokavo ketinantis dabar pats suformuluoti bent tris sąlygas naujajame socialdemokratų pirmininkui, mat G. Paluckas buvo pateikęs dvi – lygiaverčio bendravimo ir socialdemokratų prioritetų įtraukimo į Vyriausybės programą. Dabar politikas Vyriausybės programos keisti nebesiūlo, tik prašo į bendrus darbus įtraukti socialdemokratų siūlymus.

„O paskutinį pusvalandį tik kalbėjome, kad plenariniame posėdyje būna taip, kad mes balsuojame skirtingai ir atmetinėjame vieni kitų parengtus įstatymų projektus. Taigi kalbama apie mechanizmą, bet dabar, kaip matome, yra jungtiniai frakcijų posėdžiai", - sako S. Skvernelis.

Kaip žinoma, tarp S. Skvernelio ir G. Palucko kilo žodžių konfliktas po to, kai išrinktasis socialdemokratų pirmininkas pareiškė, jog socialdemokratai norėtų keisti bendravimą su valstiečiais taip, kad jaustųsi kaip lygiaverčiai partneriai, ir norėtų į Vyriausybės darbų sąrašą įtraukti keletą savo prioritetų.

S. Skvernelis reagavo audringai: jis atsisakė susitikti su išrinktuoju socialdemokratų lyderiu, kol šis nenusileis ant žemės bei sakė, kad G. Paluckas neturėtų kelti ultimatumų.

Trečiadienį į posėdį atvykęs G. Paluckas sakė besitikintis išspręsti visus nesklandumus ir emocinę nesantaiką.

Paklaustas apie santykius po posėdžio G. Paluckas juokėsi, kad jie akivaizdžiai pagerėjo: „Mes gi susitikome. Yra dalykų, kuriuos reikia aptarti. Bet tai nėra jokie ultimatumai ar radikalūs reikalavimai". Kaip žinia, socialdemokratai prašo lygiateisių santykių ir jų prioritetinių darbų kooptavimo į darbotvarkę.

Socialdemokratai abejoja dėl tarnautojų priemokų

Po bendro frakcijų posėdžio premjeras S. Skvernelis pasakojo, kad jame svarstyta, kaip elgtis dėl Valstybės tarnybos įstatymo pataisų.

Kaip žinoma, Vidaus reikalų ministerija parengė pataisas, kuriomis padidinami maksimalūs valstybės tarnautojų priemokos ir priedai, bet sumažinamos išeitinės išmokos, apkarpomos kasmetinės atostogos.

Kitaip tariant, išskyrus priemokų ir priedų didinimą, įstatymas priartinamas prie atidėto Darbo kodekso nuostatų.

Tiesa, valstybės tarnautojų iki įstatymo įsigaliojimo sukauptos atostogos kažkodėl turėtų būti išnaudojamos palankesne tvarka nei paprastų darbuotojų.

Paklaustas, kodėl taip yra, premjeras S. Skvernelis aiškino, jog valstybės tarnautojams keliami aukštesni reikalavimai įsidarbinant, todėl ir atostogų perskaičiavimo tvarka palankesnė.

„Valstybės tarnybos įstatymas ir šiandien reglamentuoja kitaip darbo santykius nei dirbantiems pagal darbo sutartį. Yra pakankamai argumentų, kodėl taip yra, kadangi valstybės tarnautojui keliami aukštesni reikalavimai nei dirbančiam pagal darbo sutartį", - sakė premjeras.

„Galima tai įvardinti privilegija, galima socialinėmis garantijomis, tačiau bet kuri valstybė savo tarnautojus bando motyvuoti ir nustato didesnes garantijas", - pabrėžė S. Skvernelis.

Paklaustas, ar nebūtų geriau visas sukauptas atostogas (ir tarnautojams, ir paprastiems darbuotojams) leisti išnaudoti pagal seną tvarką, o naujas - pagal naują, premjeras S. Skvernelis nesiginčijo: „Gal ir taip".

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos koalicijos partneriai socialdemokratai išsakė nepasitenkinimą dėl maksimalių priedų ir priemokų didinimo. Šiuo metu priedų ir priemokų suma negali viršyti 70 proc. valstybės tarnautojo pareiginės algos, o norima kartelę pakelti iki 90 proc.

Be to, už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą šiuo metu galima skirti priemoką, kurios maksimalus dydis iki 60 proc. pareiginės algos. Bet įstatymo pataisomis norima jas padidinti iki 80 proc.

Remiantis S. Skverneliu, priedų ir priemokų padidinimas taip pat buvo suplanuotas norint motyvuoti valstybės tarnautojus, tačiau socialdemokratai mano, kad to nereikia.

Pasak G. Palucko, kyla rizika dėl subjektyvaus vadovo požiūrio į tarnautojų darbą ir kur kas geriau būtų tiesiog didinti pareiginius valstybės tarnautojų atlyginimus. „Praktikoje būna įvairiai: priedai skiriami ne tik pagal darbo nuopelnus", - sako politikas.

Premjeras galvoja priešingai, bet nemano, kad dėl šios nuostatos reikia labai ginčytis.

„Jeigu bus valia nedidinti, tai viskas gerai", - teigia premjeras.