Pasak S. Skvernelio, prasidėjus krizei, policijos biudžetas sumažintas apie 25 proc., tad gaunamas lėšas reikėjo skirstyti kuo racionaliau.

„Deja, likome su sumažintu biudžetu ir visomis ikikrizinėmis funkcijomis. Yra policijos komisariatų, kur trūksta ir kuro, bet pagrindinis trūkumas yra žmonės. 2010 m. praradome 1000 darbuotojų, pernai – 800. Jie išėjo dėl sveikatos būklės, dėl atlyginimų, dėl labai aukštų reikalavimų, keliamų tiek tarnybos, teik ne tarnybos metu. Didelė dalis paliko tarnybą dėl nusivylimo“, – aiškino S. Skvernelis.

Policijos vadovas palygino, kaip šalyje keitėsi policininkų skaičius. Dar 1998 m. jų buvo apie 15 tūkstančių. Šių metų rugsėjo 1-ą šalyje dirbo 9454 policininkai.

Tarp principingumo ir policinės valstybės

„Kada policija išsikels nulinės tolerancijos tikslą recidyvistų siautėjimui, jų pasiektam miestelių ir kaimų užvaldymui ir žmonių bauginimui? Kada imsis atsakomybės ir prasmirdusius alkoholiu padugnes trauks iš jų nedraustų golfukų ir audzikių, užkabinėjančių praeivius miestelių gatvėse, kada jais užsiims tiesiog šiaip, preventyviai, kad nusikaltėliai suvoktų, kad yra stebimi, kontroliuojami ir negali elgtis kaip nori?“, – klausė vienas skaitytojas.

S. Skvernelis pritarė, kad policijos darbe trūksta emocijos, nemažai darbuotojų nusivylę. „Tačiau kada tų emocijų yra pakankamai daug ir taikoma nulinė tolerancija, esame kaltinami policinės valstybės kūrimu. Todėl turi būti tolerancijos ir bekompromisio griežtumo balansas“, – teigė S. Skvernelis.

Policijos vadovas sulaukė klausimų ir dėl garsiojo laiško pareigūnams.

„Aš esu laisvas žmogus laisvoje šalyje, nesu suaugęs su savo kėde, nedarau nieko antiįstatymiško, stengiuosi atiduoti visas jėgas ir širdį savo darbui. Jeigu pareigūnai, kuriems aš esu pavaldus, atskaitingas ir kurie mane skyrė nuspręs, kad nebegaliu toliau darbuotis, tą pačią akimirką pasitrauksiu“, – į klausimą, ar jam nepakenks drąsiai išsakytos mintys, atsakė S. Skvernelis.

DELFI skaitytojai teiravosi, kodėl kai kuriose vietovėse naktį patruliuoja tik vienas ekipažas – esą nejau negalima kabinete dirbančio policininko bent du kartus per mėnesį išsiųsti patruliuoti naktį ir taip suformuoti antrą ekipažą.

„Taip jau darome nuo praėjusių metų gruodžio 1-os. Kiekvienas vadinamas „kabinetinis darbuotojas“ (policijoje administravimo funkcijas vykdo mažiau nei 2 proc. darbuotojų) privalo atidirbti per ketvirtį viešosios tvarkos užtikrinimo srityje keliolika valandų. Taip dažnai ir suformuojamas antrasis ekipažas“, – aiškino S. Skvernelis.

Buvo skaitytojų, kurie pasigedo gatvėse patruliuojančių policininkų. Policijos vadovas šiai idėjai pritarė ir priminė, kad esant geroms oro sąlygoms pareigūnams draudžiama sėdėti automobilyje. S. Skverneliui norėtųsi, kad kuo daugiau policininkų būtų tarp visuomenės, bendrautų su ja. Tada, sako jis, gal nesusipratimų ir trūkumų policijos veikloje būtų mažiau.

Vienam skaitytojui rūpėjo, per kiek laiko pareigūnai turi atvažiuoti, kada kviečiami dėl triukšmo pas kaimynus. Jei tai yra A tipo įvykis (kyla grėsmė gyvybei, sveikatai), priklausomai nuo policijos komisariato, pareigūnai turi atvykti per 12 minučių. Pasak S. Skvernelio, į A tipo įvykius per 12 minučių reaguojama apie 90 proc. atvejų. Jei įvykis B tipo, atvažiuoti reikia per 20 min., jei C – per valandą ir daugiau.