Šiuo metu už kalną yra atsakingas Kultūros ministerijai pavaldus Lietuvos nacionalinis muziejus. Vilniaus meras Remigijus Šimašius praeitą savaitę pareiškė sieksiantis, kad kalnas būtų perduotas savivaldybei.

„Viskas svarstytina, tikrai nematau kažkokių principinių problemų, kad būtų vienas ar kitas sprendimas. Nesvarbu, kam kalnas priklausys, svarbu, kad juo būtų rūpinamasi“, - LRT radijui antradienį sakė S. Skvernelis.

Anot premjero, Vyriausybė dabar skirs prašomus 3 mln. eurų eurų, kad būtų atlikti reikalingi skubūs kalno tvarkymo darbai, o vėliau numatomas kompleksiškas jo tvarkymas.

„Kadangi, kaip jau minėjau, ankstesniais metais nebuvo daromas nei normalus tyrinėjimas, nei būklės monitoringas, tai atsiranda vis nauji židiniai, kurių nebuvo galima numatyti. Dabar numačius, kad yra grėsmės, yra priimtas sprendimas skelbti ekstremalią situaciją, tokiu būdu daryti konkrečius sprendimus ir tvarkyti tuos židinius, kuriuos reikia dabar suvaldyti, kad neįvyktų didesnės problemos. O ateityje numatyta, kad tikrai mes tą kalną sutvarkysime kompleksiškai“, - žadėjo jis.

Premjeras apgailestavo, kad pastarąjį dešimtmetį kalnas „buvo paliktas likimo valiai: nutraukti stebėjimai, nutrauktas monitoringas ir užsiimta tokiais diletantiškais sprendimais bandant ištaisyti situaciją, kur pasekmės būna po to įvairios“.

Dėl pasikartojančių nuošliaužų Gedimino kalne Vilniaus savivaldybė praėjusią savaitę paskelbė ekstremalią padėtį.