"Man teko pabuvoti, kaip pareigūnui ir kaip ministrui. Yra įstaigų (...), kur yra džiunglių įstatymai, sąlygos, kurios neleidžia galvoti apie pasitaisymą, auklėjimą, apmąstymą savo veiksmų. Ten yra išlikimo kova su subkultūra, kuri iš esmės, deja, tenka konstatuoti, kad yra analogiška, kaip buvo Sovietų Sąjungoje, tik dabar modifikuota Lietuvoje su panašia subkultūra ir panašiomis tradicijomis", - DELFI konferencijoje sakė S. Skvernelis.

Premjero vertinimu, tokia sistema dar labiau gniuždo žmogų.

"Jis gauna tokį universitetą ten - išėjęs jis įgija kompetencijas išvengti sulaikytam ikiteisminio tyrimo institucijų, pamato per teismų procesus (metodus - ELTA), kuriuos taiko tiek kriminalinė žvalgyba, tiek kitos ikiteisminio tyrimo institucijos, toje terpėje, kur kaip vilkas privalo kovoti už save išlikimo kovoje, jis yra įgavęs dar daugiau agresijos, dar daugiau nekenčia visuomenės, kaltina visuomenę", - kalbėjo S. Skvernelis.

Premjeras konstatavo, kad tiek kalėjimuose vyraujančioje subkultūroje, tiek infrastruktūros srityje stinga pokyčių.

"Visuomenė, turbūt, niekada nepalaikys, kad reikia investuoti į tokias įstaigas, bet, deja, kiekvienoje visuomenėje nusikaltimai buvo, yra ir bus, tik mes dabar klausiame, ar tie žmonės gali būti pakeisti ir nuoširdžiai suprasti, ką jie padarė, ar ne? Šiandien bausmių vykdymo sistema neleidžia to padaryti", - konstatavo S. Skvernelis.

Visgi Premjeras pasidžiaugė tuo, kaip Lietuvoje išaiškinami nusikaltimai.

"Galima tikrai pasidžiaugti ir tvirtinti, kad šalyje iš esmės nėra tokių nusikalstamų veikų, kurių teisėsauga nesugebėtų atskleisti, ištirti ir surasti įtariamuosius asmenis. Tai svarbu ir prevenciškai, nes tai yra vienas tvirčiausių argumentų žmonėms, kurie kėsinasi į visuomenėje saugomas vertybes ir padaryti nusikalstamą veiką, jie irgi vertina, ar pavyks išvengti atsakomybės", - sakė S. Skvernelis.

Tačiau jis apgailestavo, kad nebuvo sėkmingai iš policijos perimtos nusikaltimų prevencijos priemonės, ką turėjo perimti savivalda, nevyriausybinės organizacijos, įvairios priežiūros institucijos. Premjeras atkreipė dėmesį, kad tuo keliu yra nuėjusios ir Skandinavijos šalys, bet ten viskas buvo daroma palaipsniui , o ne vienu ypu.

"Pasakome, kad policijai nereikalingi apylinkių inspektoriai, juos iš dalies keičia bendruomenės pareigūnai, jų yra šiek tiek daugiau nei 100, kalbant apie apylinkių inspektorius, mes turėjome jų kelis šimtus, ir dar papildomai nepilnamečių inspektorius, pasakymas, kad dabar dirbsime tokiu modeliu, bet kas tą darbą darys, kurį darė iki šiol, kokia kita institucija, mums neįdomu", - kalbėjo S. Skvernelis.