Naujienų agentūros ELTA užsakymu lapkričio 24-gruodžio 4 dienomis atliktos rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ apklausos duomenimis, šalies gyventojai palankiausiai įvertino kadenciją baigusį Prezidentą Valdą Adamkų – jį palankiai įvertino 81 proc. apklaustųjų. Ministrą Pirmininką S. Skvernelį, kurio vadovaujama Vyriausybė antradienį iškilmingai prisiekė Seime ir pradėjo darbą, palankiai įvertino 74 proc., o antrąją kadenciją šalį valdančią Prezidentę D. Grybauskaitę – 73 proc. apklaustųjų. Prieš mėnesį D. Grybauskaitę palankiai vertino 67 proc., o S. Skvernelį – 66 proc. šalies gyventojų. Šiuo metu S. Skvernelį nepalankiai vertina 17 proc., o D. Grybauskaitę – 22 proc. respondentų.

Tačiau, pasak politologo, Vilniaus universiteto (VU) Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojo doc. dr. Tomo Janeliūno, to nereiktų sureikšminti, nes populiarumo apklausos apskritai nekelia grėsmės populiarumui.

„Jos tiesiog atspindi visuomenės nuomonę arba palaikymą tuo momentu vienam ar kitam politikui, o tai, kad S. Skvernelis padarė tokį populiarumo šuolį – tai yra labai natūralu, nes visais laikais apklausų dalyviai yra linkę suteikti didesnį palankumą tiems politikams, kurie užima konkrečias aukštas pozicijas jau oficialiose institucijose“, – naujienų agentūrai ELTA sakė T. Janeliūnas.

Politologas priminė, kad ir socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius būdamas Premjeru buvo vertinamas kaip populiarus politikas, nes kartu vertinama ne tik asmenybė, bet ir užimama pozicija.

„Tai šia prasme S. Skvernelis, kuris buvo ir taip populiarus, tapęs Premjeru, be abejo, sustiprino savo pozicijas dėl to, kad jis jau yra ir oficialus pareigūnas, vienas aukščiausių valstybės pareigūnų, kuris atitinkamai tą savo individualų populiarumą dar sustiprina ir oficialiu statusu“, – teigė pašnekovas.

T. Janeliūnas nemanė, kad naujasis Vyriausybės vadovas savo populiarumą išnaudos kaip galimas kandidatas Prezidento rinkimuose 2019 metais. Pasak politikos apžvalgininko, ar buvęs policijos generalinis komisaras ir vidaus reikalų ministras, o dabar 17-osios Vyriausybės vadovas S. Skvernelis, sieks šalies vadovo posto – ankstyvas klausimas.

„Pats populiarumas dar nieko negali pasakyti apie vieno ar kito politiko intencijas dėl rinkimų ar kitų pozicijų. Čia iš tikrųjų nebūtinai kiekvienas populiarumas virsta į, sakykime, kažkokių pozicijų pretendavimą“, – kalbėjo VU TSPMI docentas.

Jo manymu, ir pačiam S.Skverneliui šiuo metu kalbėti apie kitas pozicijas, vos pradėjus dirbti Premjeru greičiausiai būtų nekorektiška ir, tikėtina, bus vengiama pasisakymų apie prezidento posto siekimą.

„Beveik neabejoju, kad iš tikrųjų šiuo metu jo susitelkimas yra į dabartinius iššūkius, o kalbėti apie prezidento rinkimus yra per anksti“, – teigė T. Janeliūnas.

Ketvirtoje pozicijoje pagal populiarumą yra Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas, Seimo narys Ramūnas Karbauskis, kurį palankiai vertina 71 proc. respondentų. Gyventojai savo palankumą rodo ir SEB banko prezidento patarėjui Gitanui Nausėdai (palankiai vertina 63 proc.), Seimo narei ekonomistei Aušrai Maldeikienei (58 proc.), Vilniaus merui, Liberalų sąjūdžio pirmininkui Remigijui Šimašiui (57 proc.), užsienio reikalų ministrui Linui Antanui Linkevičiui (54 proc.) ir Seimo narei Ingridai Šimonytei (53 proc.).

Dar 7 visuomenės veikėjus šalies gyventojai dažniau įvertino palankiai nei nepalankiai – tai Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, europarlamentarė socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė, naujasis Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, žurnalistas, visuomenininkas, rašytojas Andrius Tapinas, Europos Komisijos narys, atsakingas už sveikatą ir maisto saugą, Vytenis Povilas Andriukaitis, parlamentaras Naglis Puteikis. Reitinguose atsirado ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, kurį palankiai vertina 38 proc. gyventojų.

Nepalankiausiai šalies gyventojai įvertino šiuos politikus – Seimo narį konservatorių Andrių Kubilių (72 proc. įvertino nepalankiai), Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininką europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį (66 proc.), Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininką, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) garbės pirmininką Vytautą Landsbergį (65 proc.), šios partijos pirmininką, Seimo narį Gabrielių Landsbergį (62 proc.), buvusį ilgametį partijos Tvarka ir teisingumas pirmininką, EP narį Rolandą Paksą (59 proc.) ir ekspremjerą, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pirmininką Algirdą Butkevičių (52 proc.).

Pasak sociologų, per pastarąjį mėnesį labiausiai, arba 11 procentinių punktų, padaugėjo respondentų, palankiai vertinančių užsienio reikalų ministrą L. A. Linkevičių. Per šį laikotarpį 8 procentiniais punktais padaugėjo respondentų, kurie palankiai vertina naująjį Ministrą Pirmininką S. Skvernelį, LVŽS pirmininką R. Karbauskį, Seimo narę I. Šimonytę bei Vilniaus merą R. Šimašių.

Kaip parodė pastaroji apklausa, 6 procentiniais punktais padaugėjo palankiai vertinančių Prezidentę D. Grybauskaitę, Seimo Pirmininko pavaduotoją konservatorę Ireną Degutienę bei LSDP pirmininką ir buvusį Premjerą A. Butkevičių, o 5 procentiniais punktais gyventojai palankiau įvertino parlamentarą Liberalų frakcijos seniūną Eugenijų Gentvilą.

Lyginant su spalio mėnesiu, 5 procentiniais punktais sumažėjo gyventojų, kurie palankiai vertina TS-LKD pirmininką G. Landsbergį, o 3 procentiniais punktais sumažėjo palankiai vertinančių Europos Sąjungos komisarą, atsakingą už sveikatą ir maisto saugą, V. P. Andriukaitį.

Kitų politikų ir visuomenės veikėjų vertinimai nepasikeitė ar pokyčiai yra paklaidos ribose.