Jo teigimu, daugiau detalių dėl to paaiškės tuomet, kai bus patvirtina nauja Vyriausybės kanceliarijos struktūra.

„Nuo to momento ir bus teikiami lapeliai. Kol kas ji nėra patvirtinta. Mes norime, kalbant apie viešąjį sektorių, padaryti teisinius sprendimus ir atlikti veiksmus iki šių metų liepos 1 dienos. Manyčiau, kalbant apie kanceliariją, tai turėtų būti (reformos – red.) pabaiga“, – aiškino premjeras.

Tačiau paprašius įvardyti, kiek darbuotojų, jo nuomone, gali netekti darbo, S. Skvernelis tikino skaičiaus nenorintis pasakyti.

Apie atleidimą sužinos prieš 2-4 mėnesius

„Bet kalbant apie Vyriausybės kanceliarijos pertvarką, mes lygiagrečiai ieškome sprendimo būdų, kaip tiems darbuotojams, kuriems bus įteikti atleidimo lapeliai ir grės atleidimas, sudaryti galimybes integruotis į darbo rinką įgyjant papildomas kompetencijas. Stengsimės, kad žmonėms tiesiog nebūtų paimta ir pasakyta, kad po 2 mėnesių tu laisvas“, – žadėjo S. Skvernelis.

Žinia apie prašymą palikti darbo vietą kanceliarijos darbuotojus esą turėtų pasiekti likus 2-4 mėnesiams iki atleidimo. Paklausus, ar tai gali nutikti šią ar kitą savaitę, premjeras užtikrino, kad „tikrai ne“, tačiau iki liepos mėnesio liko tik 4 mėnesiai ir kiek daugiau nei 2 savaitės.

„Bus siūlomos laisvos pareigybės arba (nesutarus) išmokamos numatytos išeitinės kompensacijos“, – tikino premjeras.

Procesai vyksta keliomis kryptimis

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis yra užsiminęs apie planus biurokratinį aparatą mažinti 20 proc., tačiau konferencijos metu nei patvirtinti, nei paneigti šio skaičiaus S. Skvernelis nesiryžo.

Jis taip pat neatsakė į klausimus, kiek su šiuo planu pasistūmėta, ar jis jau sudėliotas, nuo ko bus pradėta, argumentuodamas, kad to, pirma, reikėtų klausi „pono Karbauskio“.

„Kalbant apie viešojo sektoriaus optimizavimą – taip, šiandien keliomis kryptimis vyksta procesai. Pirma, žiūrimos ministerijų atsakomybės sritys, jų perskirstymas. Kalbama apie bendrųjų funkcijų (pavyzdžiui, žmogiškųjų išteklių valdymas, buhalterinė apskaita, finansai, viešieji pirkimai) stambinimą, konsolidavimą“, – apie pertvarką plačiau pasakojo S. Skvernelis.

Jo teigimu, tik po to bus galima kalbėti, kiek žmogiškųjų resursų gali atsilaisvinti, nes išsikelti tikslą tik sumažinti tarnautojų skaičių yra netikslinga.

Akiratyje – savivalda

„Kai bus priimtas sprendimas, turėsime ant stalo dokumentus, paskelbsime, kad, štai, tokios funkcijos yra konsoliduojamos, tiek atlaisvinta žmogiškųjų resursų, taip pagalvota apie taupymo efektą, atliekamos paslaugos efektyvinimą, apie žmonių atleidimą ar perkėlimą į kitus sektorius bus galima kalbėti“, – dėstė premjeras, teigdamas, kad kol kas šie planai esą yra darbinėje stadijoje.

S. Skvernelis sutiko, kad tikrai galime kalbėti apie reorganizaciją, kuri išlaisvins dalį lėšų. Dėmesį jis atkreipė ir į įstaigas, priklausančias ministerijoms ir savivaldybėms, esą jų neįtikėtinai daug.

Permainas jis prasitarė planuojantis ir savivaldoje, nes dvejonių kelia ir kai kurios savivaldybėms deleguotos funkcijos. Tarkime, vaiko teisių apsaugos sistema.