„Įsigaliojus readmisijos sutarčiai tarp Europos Sąjungos ir Turkijos, gali pakrypti srautai, matyt, per Juodąją jūrą, Ukrainą į Lenkiją, gali pakrypti per Rusiją į Baltijos šalis“, - ketvirtadienį žurnalistams Vidaus reikalų ministerijoje sakė T.Žilinskas.

„Turime būti pasirengę ir tikrai tą apsvarstysiu su Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadu ir generolu Renatu Požėla, kad tarnyba būtų pasiruošusi, pareigūnai būtų tinkamai apmokyti ir, manau, kad mes tikrai užtikrinsime saugumą mūsų valstybės“, - pridūrė jis.

Apie tai, kad nelegalių migrantų maršrutas gali nusidriekti per Lietuvą, anksčiau yra kalbėję ir pats R.Požėla, ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Būtina bendradarbiauti su kariuomene

Ministras teigė, kad užkardant galimus migrantų srautus būtinas bendradarbiavimas ir su Lietuvos kariuomene.

Viešojo saugumo tarnybų ir kariuomenės sąveika būtina ir atremiant vadinamąsias hibridines grėsmes, kalbėjo T.Žilinskas. Karo atveju Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Viešojo saugumo tarnyba ir Vadovybės apsaugos departamentas būtų įjungtos į ginkluotųjų pajėgų sudėtį.

„Mes rengiame daug mokymų, pratybų, šlifuojame mūsų taktikas, taip kad toliau tęsime tą glaudų bendradarbiavimą“, - sakė ministras.

Jis taip pat patvirtino, kad Viešojo saugumo tarnyba jau įsigijo dvi panaudotas vokiškas specialiąsias transporto priemones su vandens patrankomis.

2016 metų valstybės biudžete buvo numatyta 200 tūkst. eurų šioms riaušių malšinimo priemonėms įsigyti.

T.Žilinskas žadėjo tęsti „apgalvotas, suderintas su socialiniais partneriais“ pertvarkas policijoje bei reaguoti į grėsmes po žmonių gyvybių pareikalavusių išpuolių Briuselyje ir Paryžiuje.

„Mano tikslas užtikrinti, kad tarnybos bendradarbiautų ir nebūtų kažkokių spragų tiek bendradarbiavime, tiek keičiantis informacija“, - sakė naujasis ministras.

Jis teigė prioritetus nusistatysiantis kiekvienoje Vidaus reikalų ministerijos kuruojamoje srityje, tačiau plačiau to nekomentavo.

„Šiuo metu prašyčiau man suteikti daugiau laiko susipažinti su kitais klausimais, nei viešasis saugumas“, - teigė T.Žilinskas.

Pasiruošęs bendradarbiauti su profsąjungomis

Kai kurių pareigūnų profesinių sąjungų kritikos sulaukęs T.Žilinskas sakė esąs pasiruošęs bendradarbiauti.

„Ką aš norėčiau pasakyti kaip vidaus reikalų ministras, aš atviras bendradarbiavimui, kviečiu profesines sąjungas bendradarbiauti, teikti konstruktyvius pasiūlymus, aišku, aš juos pasikviesiu artimiausiu metu socialinius partnerius ir labai tikiuosi komandinio darbo, nes aš vienas nieko nepadarysiu, (...) o komandiniu darbu pasieksime visus tikslus“, - teigė ministras.

Nacionalinio pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Vladimiras Banelis trečiadienį sakė abejojantis, ar T.Žilinskas bus veiklus sprendžiant pareigūnų problemas, nes jis to nedarė iki šiol dirbdamas ministerijoje. Jis teigia, kad T.Žilinsko paskyrimu į pareigas suinteresuota Prezidentūra.

Tuo metu ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius pareiškė, kad T.Žilinską kritikuojančios profsąjungos „pradėjo politikuoti“, nepaisydamos statute numatyto politinio neutralumo principo.

Paaiškino dėl paskyrimo į departamento vadovo pareigas

Ministras yra pripažinęs, kad buvęs Vidaus reikalų ministerijos vadovas Raimundas Palaitis yra jo dukros krikštatėvis. T.Žilinskas teigia, jog į VRM Viešojo saugumos politikos departamento pareigas 2009 metais buvęs paskirtas skaidriai ir pagal įstatymus.

„Aš buvau statutinis pareigūnas, pagal tuo metu galiojusius teisės aktus (…) turėjau būti perkeltas į statutines pareigas, prieš siekiant eiti į nestatutines pareigas vidaus reikalų sistemoje, paimant mane į taip vadinamą VRM kadrų rezervą“, - kalbėjo T.Žilinskas.

„Taip kad jokio konkurso tuo metu nereikėjo ir tokia galimybė dabartiniame Vidaus tarnybos statute taip pat yra. Statutinis pareigūnas gali dirbti ne statutinėse pareigose be konkurso“, - pridūrė jis.

Iki tol T.Žilinskas dirbo Lietuvos teisėsaugos atašė šalies nuolatinėje atstovybėje Europos Sąjungoje, prieš tapdamas departamento vadovu dar dvi savaites buvo tuometinio policijos generalinio komisaro Vizgirdo Telyčėno patarėju.

Ministras sakė V.Telyčėno patarėjo pareigas užėmęs „dėl procedūrinio klausimo“, nes pagal įstatymus turėjo grįžti į statutinę tarnybą, prieš perkeliant jį į nestatutines Viešojo saugumo politikos departamento pareigas.

Jis teigė neatsimenantis, ar pereinant į Viešojo saugumo politikos departamento direktoriaus pareigas būtinas aukštasis teisinis išsilavinimas.

T.Žilinskas pareigas pradėjo eiti ketvirtadienį. Jis pakeitė Saulių Skvernelį, kuris atstatydintas paskelbus jo planus dalyvauti Seimo rinkimuose su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.