Jeigu S. Skvernelis, šiuo metu gyvenantis privačiame name netoli Lazdynų, nutartų į Turniškes su šeima nesikraustyti, Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnams tektų pasukti galvą, kaip organizuoti jo apsaugą.

Galimybių apsaugai yra įvairių

VAD vadovas Rymantas Mockevičius LRT.lt sakė, kad paaiškėjus, jog S. Skvernelis tikrai bus premjeru, su juo teks rimtai aptarti būsimų jo gyvenimo sąlygų aplinkybes ir kaip užtikrinti apsaugą 24 valandas per parą.

„Gyvename XXI amžiuje, todėl jau turime kur kas daugiau galimybių tinkamai užtikrinti valstybės vadovų apsaugą nei prieš 25 metus. Žinoma, būtų kur kas patogiau ir mums, ir būsimam premjerui, jei jis gyventų Turniškėse, kur yra puikios bei šiuolaikiškos galimybės mūsų departamento pareigūnams atlikti savo pareigas“, – sakė R. Mockevičius.

Jeigu S. Skvernelis, kuriam rugpjūtį gimė sūnus, su žmona nutartų nepalikti savo namų ramiame ir vaizdingame Vilniaus rajone, VAD tektų šalia jo namo statyti specialų apsaugos namelį, kuriame nuolatos budėtų departamento pareigūnai.

Panašiai VAD pareigūnai dirbo ir tuomet, kai premjeru buvo Rolandas Paksas. Jis nepanoro iš savo privataus namo Antakalnyje kraustytis į Turniškes, todėl šalia jo buvo sumontuotos vaizdo kameros ir pastatytas apsaugos namelis.

G. Kirkilas irgi bandė išvengti Turniškių

Buvęs premjeras socialdemokratas Gediminas Kirkilas, gyvenantis daugiabutyje Šeimyniškių gatvėje, irgi bandė išvengti įkurtuvių Turniškėse, tačiau jam nepavyko. VAD pareigūnai įtikino, kad būtų geriau kuriam laikui kraustytis iš namų.

„Man buvo paaiškinta, kad butą sunku apsaugoti, nes nežinia, kas gyvena kaimynystėje. Be to, kaip man būtų tekę jaustis matant, kaip VAD pareigūnai budi automobilyje šalia laiptinės“, – savo premjeravimo aplinkybes prisiminė G. Kirkilas.

Jis su žmona Liudmila Turniškėse buvo apgyvendintas taip pat daugiabutyje, nes tuo metu dar buvo rekonstruojama oficiali vyriausybės vadovo rezidencija.

G. Kirkilui buvo skirtas trijų kambarių butas keturių butų name. Nuolatos jį saugoję VAD pareigūnai buvo įkurdinti namo pusrūsyje.

Ketverius metus vyriausybei vadovavęs konservatorius Andrius Kubilius nesipriešino apsigyventi Turniškėse ir visą kadenciją su žmona gyveno tame pačiame bute, kuriame buvo apsistojęs G. Kirkilas.

A. Butkevičiui teko apsigyventi rezidencijoje

Dar iki gruodžio 15 d. premjero poste dirbsiančiam socialdemokratų lyderiui Algirdui Butkevičiui, nors jis ir labai nenorėjo, teko į vyriausybės rezidenciją įsikraustyti 2014 m. rugpjūtį. Iki to laiko nuo 2012 m. pabaigos jis su žmona Janina gyveno daugiabučio namo bute M. K. Čiurlionio gatvėje. Todėl jį nuolatos saugantys VAD pareigūnai buvo įsikūrę šalia nuomojamame bute.

Premjero rezidencija, kurioje šiuo metu dar gyvena A. Butkevičius, buvo rekonstruojama beveik aštuonerius metus. Jos remontui ir aplinkos sutvarkymui buvo išleista daugiau nei 1,5 mln. eurų.

Rezidencijos priežiūra vyriausybės kanceliarijai kas mėnesį atsieina 2500 eurų.

Č. Juršėno apsaugininkai buvo laikomi bendradarbiais

Labiausiai savo privatumą yra pavykę išsaugoti tris kartus Seimo pirmininku buvusiam socialdemokratui Česlovui Juršėnui. Jis Seimui yra vadovavęs 1993–1996 m., 2004 ir 2008 m.

„Kai buvo norima mus su Jadvyga iškraustyti į Turniškes, prisiminiau savo tėvo posakį, kad du persikraustymai prilygsta namų gaisrui. Todėl su žmona ir atsisakėme palikti namus“, – prisiminė politikos veteranas.

Č. Juršėną ne tik politikai, bet ir ne vienas VAD pareigūnas iki šiol prisimena dar ir dėl to, kad jis pareikalavo maksimaliai sumažinti jo apsaugą.

„Iš karto pasakiau, kad nenoriu matyti paskui save vaikštančią apsaugininkų „govadą“. Kai eidavau Gedimino prospektu, mane lydėdavo tik vienas karininkas. Važiuojant iš namų į Seimą, taip pat turėdavau tik vieną palydovą. Gal VAD pareigūnai budėdavo ir prie mano namų, tačiau nei aš, nei kaimynai to nėra nė karto pastebėję“, – pasakojo Č. Juršėnas.

VAD pareigūnai suko galvą, kaip apsaugoti jo butą, ir net buvo kilusi idėja namo įėjime pastatyti specialų įrenginį, kuriame nuolatos budėtų apsaugininkai, tačiau Č. Juršėnas to atsisakė, nes nenorėjo, kad jo kaimynams kiltų kokių nors nepatogumų.

„Kai savo kadencijos pradžioje važiavau į Dūkštą, apsaugos karininko paprašiau, kad mano susitikimo su rinkėjais metu jis sėdėtų kur nors nuošalyje. Taip ir padarė. Todėl visi susirinkusieji pamanė, kad jis – mano bendradarbis. Priešingu atveju man būtų buvusi gėda – atvažiuoju susitikti su savais ir dar atsivežu būrį apsaugininkų. Į ką tai panašu?“ – savo patirtimi svarbiame valdžios poste dalijosi Č. Juršėnas.