Be to, jis žada inicijuoti susitikimus su Latvijos ir Estijos, kurios buvo potencialios naujos atominės elektrinės (AE) Visagine partnerės, bei Lenkijos atstovais, taip pat įstatymus ar nutarimus dėl suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo statybos.

Seimas vieno iš svarbiausių parlamentinių komiteto pirmininku R.Žemaitaitį turėtų patvirtinti ketvirtadienį.

Prioritetiniu darbu jis vadina leidimą viešųjų pirkimų procesus sekti spectarnyboms, todėl ketina su Ūkio ir Vidaus reikalų ministerijų pareigūnais aptarti galimybę išplėsti FNTT ir STT įgaliojimus, kad jos daugiau stebėtų viešuosius pirkimus.

"Dabar viešųjų pirkimų niekas nekontroliuoja ir nereguliuoja", - BNS sakė teisininko išsilavinimą turintis parlamentaras, Seime dirbantis antrą kadenciją.

R.Žemaitaitis žada teikti Viešųjų pirkimų įstatymo pataisas, kurios numatytų tvarką, kaip viešuosius pirkimus prižiūrėtų spectarnybos: "Verslas turi būti atsakingas prieš visuomenę, negali būti, kad žmonės finansuotų verslą. Bet jeigu tai susiję su viešaisiais pinigais - valstybės ir biudžeto - sandoriai turi būti griežtai prižiūrimi".

Parlamentaras teigia taip pat siūlysiąs labiau stebėti, kaip viešieji pirkimai organizuojami savivaldybėse.

Spauda šią savaitę yra pranešusi, kad į grupę „Už Lietuvą be korupcijos“ susibūrę parlamentarai suabejojo dėl R.Žemaitaičio tinkamumo eiti atsakingas pareigas - jiems užkliuvo R.Žemaitaičio veikla Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijoje.

Seimo nariai akcentuoja keturis korupcija galbūt paženklintus viešuosius pirkimus, per kuriuos "vienu pirmųjų smuikų" esą grojo „tvarkietis“: dėl dumblo apdorojimo įrenginių statybos Vilniaus nuotekų valykloje, Balsių mokyklos statybos, dVilniaus miesto vakarinio aplinkkelio tiesimo sąlygų bei skandalingojo Nacionalinio stadiono statybų.

Su strateginės investuotojos į Visagino AE - Japonijos korporacijos “Hitachi” atstovais - R.Žemaitaitis teigia kol kas neieškosiąs kontaktų.

“Su “Hitachi” daryti kažkokius susitikimus ar megzti bet kokius pokalbius, kad jei ir diplomatiniai jie būtų, dar per anksti “, - BNS R.Žemaitaitis.

Tačiau parlamentaras informavo, kad susitikti ketina su kaimyninių šalių, kurios ketino prisidėti prie AE statybos atstovais. “Norėčiau susitikti iki Naujųjų metų”, - sakė jis.

R.Žemaitaitis norėtų branduolinės jėgainės statybą aptarti su Latvijos, Estijos ir Lenkijos parlamentų komitetų vadovais. Pasak jo, idealiausias variantas būtų, jeigu toks susitikimas įvyktų Lietuvoje.

"Norėčiau išgirsti jų tiesioginius pasakymus, kaip jie vertina tą projektą, nes iki šiol girdime tik jų perduotus žodžius per spaudą", - sakė parlamentaras, pasak kurio, Ekonomikos komitetas dėl naujos AE jokių sprendimų nepriims tol, kol savo išvadą pateiks speciali Seimo darbo grupė, turinti patarti parlamentarams, kaip įgyvendinti gyventojų per referendumą spalį pareikštą valią dėl AE statybos.

R.Žemaitaitis sako taip pat daug dėmesio skirsiąs Klaipėdos jūrų uostui ir Lietuvos ekonominiams ryšiams su Baltarusija.

“Čia reikia dirbti su Užsienio reikalų ministerija, parlamentiniais Europos bei Užsienio reikalų komitetais ir ieškoti bendrų sprendimų. Jeigu tikrai tikrai grasinimai (Baltarusijos - BNS) pasitvirtintų - būtų nutrauktas bet koks tranzitas per uostą ar per Lietuvą… Įsivaizduokime - neteksime 1,8 mlrd. litų pajamų – bus suduotas didelis smūgis ir infrastruktūrai, ir ekonomikai", - sakė parlamentaras.

R.Žemaitaitis žada analizuoti ir Kainų komisijos sprendimą dėl elektros energijos tarifų.

"Kyla labai didelių abejonių, dėl ko tokia kaina nustatyta. Vieni ekspertai sako vienaip, kiti – kitaip. Matomai, visi veikiami vienų ar kitų interesų grupių. Reikia sėsti su Energetikos ministerija ir aiškintis dėl žaliosios energetikos, dėl statomų vėjo jėgainių ir saulės baterijų", - teigė jis.

Pasak Seimo nario, mažų saulės jėgainių ūkyje įsivyravo nevaldomas procesas: "Reikia tą procesą stabdyti, nes vykta valstybės interesų pažeidimas".

Parlamentaras sako dėsiąs pastangas, kad iš tokių jėgainių būtų superkama tik perteklinė energija, kuri nebereikalinga jų reikmėms.

Jis pritaria, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvata būtų taikoma ne visiems būtiniausiems maisto produktams, o tik šviežiai mėsai, paukštienai, žuviai. Ketinama Finansų ministerijos prašyti tokios nuolaidos naudos analizės.

"Jeigu vartojimo kiekis padidėtų dėl lengvatos, tvarkoje. Nors abejoju, ar jis padidės - jeigu iki šiol žmogus suvalgė 200 g mėsos, kai dėl atpigusios mėsos, jos daugiau gi nesuvalgys. Sieju tą lengvatą su tuo, kad pigiau įsigijęs tam tikrų produktų, už sutaupytus pinigus žmogus galėtų įsigyti kitų prekių, juos skirtų kitoms reikmėms", - sakė parlamentaras.

Kaimo reikalų komitetui jis siūlo analizuoti, kokią įtaką pieno rinkai daro ją užėmusios 8-9 bendrovės. Parlamentaras teigia įtariąs galimą bendradarbiavimą tarp pieno perdirbėjų ir prekybininkų.

Jis žada kreiptis į Konkurencijos tarnybą ir šioje srityje žada agresyvesnę parlamentinę kontrolę.

Parlamentaras tai pat siūlo didesnę baimę įžvelgti ne Gariūnuose, o monopolijose: "Nesakau, kad Gariūnus reikia palikti ramybėje, bet monopolijos yra pavojingesnės - 80 proc. vienų ar kitų paslaugų teikiamas, prekių pagaminimas sutelktas keliose rankose, o tai po penkerių metų gali atsiliepti mūsų visuomenei ir ekonominiams srautams. Kada sako, kad Gariūnai daro didelę žalą siūlyčiau pasidomėti, kiek žalos padaro tie monopolio gamintojai, kurių parduotuvėse kasininkės dirba už minimumą", - sakė R.Žemaitaitis.

Jis teigia esąs prieš, kad daugiabučius prižiūrėtų administracijos: "Čia yra pačių žmonių aplaidumas, kad jie nenori kurti bendrijų nei jungtinės veiklos, kas labiau apsimoka nei administratorius".

Spauda šią savaitę yra pranešusi, kad į grupę „Už Lietuvą be korupcijos“ susibūrę parlamentarai suabejojo dėl R.Žemaitaičio tinkamumo eiti atsakingas pareigas - jiems užkliuvo R.Žemaitaičio veikla Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijoje.

Parlamentaras, be kita ko, sako siūlysiąs griežtinti atsakomybę gyventojams, kurie nepaisydami kaimynų ir viso daugiabučio interesų savavališkai ir neteisėtai butuose įsirengia per daug šildymo prietaisų: "Reikia sukurti tokį mechanizmą, kad tie gyventojai, kurie dėl kaimynų, prisistačiusių šildymo sistemą išbalansuojančių radiatorių ir dėl to šiltai gyveno, kentėjo, atgręžtinio reikalavimo tvarka per teismą gautų kompensacijas".

R.Žemaitaitis mano, kad Energetikos inspekcija pajėgi nustatyti visus atvejus daugiabučiuose, kada gyventojai neleistinai prisijungę prie šildymo sistemos apsišildo savo balkonus, virtuves ir kitas patalpas.

Parlamentaras ketina keisti tvarką, pagal kurią valstybinės įmonės privalo mokėti į valstybės biudžetą dividendus - dalį įmonių siūlys atleisti nuo dividendų mokėjimo.

Jis prognozuoja, kad būsią sunku atremti siūlymus privatizuoti miškų urėdijas, melioracijas tarnybas: “Bet mes to neleisime”, - žadėjo.

R.Žemaitaitis taip pat ketina revizuoti SGD terminalo statybos sutarties teisėtumą ir įstatymo dėl terminalo atitikimą Konstitucijai.

“Manau, kad revizuosime sutartį. Bent jau bus tokios iniciatyvos – peržiūrėti, kas ten yra. Niekas nekalba prieš terminalą, bet prieš tokį modelį– taip. Vienu metu buvo pasakyta, kad terminalas kainuos 750-800 mln. litų, o dabar jau – kad apie 2 mlrd. litų. Vienas buvo sakoma Seime, o dviguba kaina išgirstama neoficialiuose pokalbiuose”, - kalbėjo parlamentaras.

"Tvarkiečiai" R.Žemaitaitį, kuris yra komercinės teisės specialistas, buvo numatę kandidatu į vidaus reikalų ministrus, bet netikėtai mirus Juliui Veselkai, kuris buvo numatytas į Ekonomikos komiteto pirmininkus, nutarta, kad R.Žemaitaitis liks dirbti Seime.

Nuo 2009 metų gruodžio - Seimo narys, išrinktas vienmandatėje Šilalės- Šilutės rinkimų apygardoje, kai buvęs parlamentaras Zigmantas Balčytis tapo europarlamentaru. Šiemet priešrinkiniame "tvarkiečių" sąraše buvo 10, o po rinkimų pakilo į 5 vietą.