Parko lankytojams atsivers įspūdingi gėlynai, jame veiks net keturi fontanai, šeimos laiką galės leisti didžiulėse žaidimų aikštelėse ir kavinėse. Be to, parke nebebus vargo ieškant vietos prisėsti – šiuo metu įrengiama daugiau nei 300 suoliukų.

Darbai parke virte verda. Savivaldybės bendrovės „Vilniaus vystymo kompanija“ specialistų prižiūrimi darbininkai tvarko takus, įrengia želdynus, montuoja fontanų įrangą. Kai kurios Bernardinų sodo dalys beveik baigtos – čia jau matyti, kiek pasikeitęs parkas rugsėjį sutiks vilniečius ir miesto svečius. Be to, yra ir naujų planų. Galbūt ateityje bus nutiestas dar vienas tiltas per Vilnelę, Trijų kryžių kalno link.

Fontanai: vienas šoka, kitas plaukia

Permainos parke daugiau nei akivaizdžios. Ypač ryškiai pasikeitė centrinė Bernardinų sodo dalis, kurioje iki rekonstrukcijos buvo tik pievutė ir keletas suolų. Dabar čia baigiamas įrengti didžiulis fontanas, kardinaliai pakeistas ir aplinkinės erdvės išplanavimas. Parko rekonstrukcijos projekto vadovė, architektė Jurga Silvija Večerskytė Šimeliūnė DELFI teigė, jog tai bus vadinamasis grojantis fontanas, kuriame vandens purslai liesis pagal muzikos ritmus.

„Sureguliuojami spalvų efektai, skirtingas vandens srovės aukštis. Grojantis-šokantis fontanas“, - kalbėjo architektė.

Aplink didįjį fontaną įrengiamas rožynas. Tiesa, juo vilniečiai iš tikrųjų pasidžiaugti galės tik kitąmet. „Baigiasi rožių žydėjimas. Jau šiam sezonui efekto nebus – jį pamatysime kitą sezoną“, - tęsė J. S. Večerskytė Šimeliūnė.

Iš viso parke bus 4 fontanai. Vienas iš fontanų veiks vandenyje – jis plūduriuos atkurtame centriniame parko tvenkinyje.

J. S. Večerskytės Šimeliūnės teigimu, daug darbo įdėta ir į parko želdinius. „Dabar baiginėjame. Bus nemaži ir gėlynai, ir krūmynai – nauji, žydintys. Daug rododendrų atsiras papildomai“, - vardijo projekto vadovė.

Šeimoms veiklos nepristigs

Puiki žinia šeimoms su vaikais – žaidimų aikštelių erdvė gerokai išsiplėtė. Čia įranga jau beveik baigta montuoti – pramogą ras bet kurio amžiaus vaikai. O projektuotojai pasirūpino, kad skirtingų amžiaus grupių vaikai galėtų saugiai pramogauti.

„Dėl vaikų saugumo mažyliai nuo 2 iki 6 metų bus vienoje aikštelėje, o kita aikštelė yra skirta vaikams nuo 6 iki 12-14 metų“, - sakė J. S. Večerskytė Šimeliūnė.

Pasak jos, aikštelės aptvertos, taigi mažamečių tėveliai galės rečiau dairytis į savo atžalas. Be to, po ilgos pertraukos parke bus kavinė. Kol kas – viena, bet yra paruošta vieta ir antrajai.

„Kavinių vieta istoriškai čia visada buvo. Jeigu istorines nuotraukas pamatytute, netgi daugiau negu reikia. XIX a. pabaigoje buvo problema tokia, kad tai buvo pirmas viešas miesto parkas-sodas. Tai tapo labai populiaria vieta, kurioje kiekvienas norėjo turėti savo kažkokį versliuką. Tada ten visko buvo – ir šokių, ir kavinių. Buvo net per daug komercializuota. Šiuo metu mes to siekiame išvengti. Viena nedidukė, sezoninė kavinė atsiranda prie įėjimo, nuo Maironio gatvės. (...) O kita vieta – jeigu miestas norės, jeigu poreikiai bus. Yra numatyta dar viena vieta, ten atvesti tinklai“, - sakė architektė.

Suoliukų turėtų pakakti

Be to, baigėsi laikai, kai savaitgalį Sereikiškių parke būdavo sunku surasti laisvą suoliuką. Rekonstruotame parke jų bus daugiau negu 300. Tai maždaug 50 proc. daugiau nei iki rekonstrukcijos.

„Iki rekonstrukcijos buvo beveik 200“, - sakė J. S. Večerskytė Šimeliūnė.

Smarkiai keičiasi ir takai, kuriais vaikštinės vilniečiai ir miesto svečiai. Nauja takų danga – kur kas smulkesnė ir lygesnė. Tai ypač turėtų džiuginti šeimas, kurios į parką išsiruoš su vaikiškais vežimėliais. Mat iki rekonstrukcijos dardėjimas per stambia skalda nubertus takus sudarė tikrai nemenką fizinį iššūkį.

„Dangos konstrukcija parinkta atsakingai, atsižvelgiant į teritoriją. Kadangi čia slėnis ir gana aukštai vanduo laikosi pavasarį, o grunte daug juodžemio, (...) gruntas yra nestabilus. Dėl to atsakingai parinkome dangos konstrukciją, kad ji praleistų vandenį, kad nestovėtų balos ir kad būtų ilgaamžė“, - dėstė projekto vadovė.

Vizijose – ir naujas tiltelis per Vilnelę

J. S. Večerskytė Šimeliūnė atskleidė ir dar vieną detalę. Ateityje gali būti nutiestas dar vienas tiltas per Vilnelę, sujungiant centrinę Sereikiškių parko ir palengvinant galimybę, pavyzdžiui, iš parko persikelti ant Trijų kryžių kalno.

„Taip, yra tokia mintis. Dar yra mintis ir dėl oranžerijos atkūrimo. Prie Liaudies kultūros centro, kur yra aklina siena, kažkada buvo oranžerijos, trys šiltnamiai. Šioje teritorijoje buvo universiteto botanikos sodas. Miestaas irgi galvoja, kad reikia atkurti. Ir šitą mintį palaikė ir paveldo ekspertai. Ši oranžerija puikiai tiktų į bendrą parko-sodo kontekstą“, - ateities vizijas dėstė J. S. Večerskytė Šimeliūnė.

Parko išlaikymui kasmet prireiks pusės milijono

Pirminiais skaičiavimais, atnaujinto Sereikiškių parko išlaikymas sostinei atsieis apie 500 tūkst. Lt.

„Preliminariais skaičiavimais: 0,5 mln. litų per metus. Į šią sumą įeina želdinių priežiūra, apsauga, laistymas, sodinimas, atsodinimas ir pan.“, - DELFI teigė savivaldybės įmonės „Vilniaus parkai“ vyriausioji kraštovaizdžio architektė Ramunė Sanderson.

Sereikiškių parko rekonstrukcija užtruko kiek ilgiau nei planuota. Skelbta, kad darbai užtruko dėl kasinėjimų metu aptiktų archeologinių radinių.