Į klausimą, kaip vertina Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, N. Ušakovas atsakė, kad jis „šiuo metu yra geriausia, kas gali būti“, rašo rus.DELFI.lv.

Televizija „Dožd“ pažymi, kad N. Ušakovas pasiryžo gelbėti „Rygos ūkelius“ Rusijos prekybos centruose. Rygos vadovas atvyko į Maskvą, kad pabandytų įkalbėti atšaukti draudimą kai kuriems latviškiems maisto produktams.

Savo tinklalapyje televizija paskelbė tik trumpą interviu su N. Ušakovu fragmentą.

Rygos meras teigė, kad Latvijos gyventojai „gana šaltai“ vertina tai, kas vyksta Ukrainoje.

Į laidos vedėjo klausimą apie Rusijos prezidentą N. Ušakovas atsakė: „Šiuo metu mums geriausia, kas gali būti, yra Vladimiras Putinas. Jeigu jo nebūtų, į valdžią neateitų Navalnas (opozicijos atstovas Aleksejus Navalnas – DELFI past.). Tie prezidentai, kurie galėtų būti vietoj jo, nesuteiktų kaimynams stabilumo“.

Rygos meras patikslino, kad sprendžiant iš balsavimo rezultatų, reitinguose po „Vieningosios Rusijos“ eina Vladimiro Žirinovksio Rusijos liberalų demokratų partija ir Genadijaus Ziuganovo Komunistų partija.

Savo ruožtu Latvijos apžvalgininkai Rygos mero pareiškimus vertina kaip rinkiminius, tikintis premjero posto, o jo galimybes pagerinti Latvijos gamintojų padėtį Rusijos vadina niekinėmis.

T. Janeliūnas: Latvija gali tapti silpnąja Baltijos linijos grandimi

Tomas Janeliūnas
Vilniaus universiteto Tarptautinių sąntykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) dėstytojas Tomas Janeliūnas DELFI teigė, jog N. Ušakovo pozicija neturėtų stebinti. Tačiau sykiu politologas pabrėžia, kad Latvija apskritai gali būti pažeidžiamiausia Baltijos šalių politiniame fronte prieš Rusiją.

„Su Latvija - daugiausiai potencialių rizikų. Kaip tik dėl to, kad ir rusakalbių bendruomenė yra didžiausia, ir jų aktyvumas atitinkamai yra labiausiai matomas. Galima prisiminti ir neįvykusį referendumą dėl rusų kalbos, kaip valstybinės.

Tai, kad Rygą kontroliuoja iš esmės prorusiška partija, kad ji gali surinkti daugiausiai mandatų parlamento rinkimuose ir net svarstoma, kad ją būtų galima įtraukti į koaliciją – visa tai rodo, kad Latvijos vidaus politikoje yra nemenkų rizikos veiksnių“, - kalbėjo T. Janeliūnas.

Pasak jo, yra galimybė, kad Latvijos politinius sprendimus „gali vienaip ar kitaip lemti ir tokia gana prorusiška partija“. „O Rygos meras labai gerai simbolizuoja tą poziciją, kurią atstovauja šita partija“, - pridūrė TSPMI dėstytojas.

Vis dėlto T. Janeliūnas nemano, kad netrukus iš Latvijos galima laukti akibrokštų. Mat, pagrindinės Latvijos partijos, pasak politologo, į N. Ušakovos politinę jėgą žiūri skeptiškai.

 „Kol tokia situacija bus, tol atšokimų, atitrūkimų nuo bendros Baltijos šalių pozicijos irgi neturėtų būti“, - prognozavo pašnekovas.