R. Voinickis nužudytas savo namo rūsyje. Jo kūną su kankinimo žymėmis ir užklijuota burna rado žmona.

Prieš mirtį jis bendražygiams ir bendradarbiams skundėsi, kad jam grasinama. Apie tai žinojo ir mokyklos, kurioje dirbo R. Voinickis, pedagogai.

„Buvo grasinimai ne vieną kartą. Telefonu man jis šitą sakė. Mano pavaduotoja pasakė, kad sėdėjo (grasinę žmonės – DELFI) ir jo mašinoj ir grasina“, – sakė P. Skorinos mokyklos direktorė Galina Sivolova.

Neoficialiomis žiniomis R. Voinickiui grasinta telefonu. Kartą grasintojas R. Voinickio laukė jo paties automobilyje. Baltarusių aktyvistas dėl persekiojimo ir grasinimų dar antradienį skundėsi kitos baltarusių organizacijos vadovui.

„Jis manęs paklausė, ar man nebuvo grasinta. Čia buvo vakar ir jau taip popiet, gal apie 16-17 val. Tai išeina, kad nedaug laiko liko, kol jis buvo užmuštas, nes jeigu iš ryto rado, tai tik kelios valandos mus skyrė. Ir jis manęs paklausė, ar ,manęs niekas negąsdina: neskambina, nerašo“, – kalbėjo Gudų kultūros draugijos pirmininkas Fiodoras Niunka.

Baltarusių opozicija netiki, kad R. Voinickį dėl politinės veiklos galėjo nužudyti A. Lukašenkos režimo smogikai.

„Jo organizacijos veikla visuomet buvo labai atsargi, labiau kultūrinė, jokių aštrių pareiškimų dėl politinių kalinių, diktatūros ar sankcijų jai. Šių klausimų jis nekėlė ir kartais netgi pasisakydavo, kad sankcijų nereikia, kad Baltarusijoje situacija gera“, – sakė Baltarusijos visuomenininkas Alehas Miatselitsa.

Neoficialiomis žiniomis, R. Voinickis dėl savo veiklos galėjo neįtikti ne Baltarusijai, bet Rusijai. Jis priešinosi Rusijos pastangoms suvienyti Lietuvoje gyvenančias tautines mažumas veiklai prieš Lietuvą.

„Tikslas yra apvienyti visų tautinių mažumų organizacijas bendram veikimui prieš tariamai negerus Lietuvos įstatymus. Šiuo atveju tai trečiųjų valstybių interesas, bet jis buvo labai aiškiai išreikštas, kaip ir pozicija prieš tokią veiklą irgi buvo išreikšta iš R. Voinickio pusės labai aiškiai“, – sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

Nei policija, nei prokurorai dėl R. Voinickio pradėto tyrimo nekomentuoja. Ar į tyrimą įsijungs ir Valstybės saugumo departamentas, taip pat neatskleidžiama.