Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Karinės paslaptys“ sako Lietuvos karininkas, turintis didžiulę patirtį analizuojant Rusijos karinę galią, kurio tapatybė negali būti atskleista. Pasak karininko, Baltijos šalyse turėtų būti didesnės atgrasymą užtikrinančios sąjungininkų pajėgos.

Kai mes kalbame apie brigadą, turime mintyje apie 100 pėstininkų kovinių mašinų ir maždaug 30 tankų. Jei tokie pajėgumai pradėtų veiksmus, tai būtų ganėtinai didelė problema, kurią sprendžiant Lietuvos ginkluotosios pajėgos turėtų nemažai iššūkių.

Visus sudomino pastarosiomis dienomis publikuota Amerikos analitinio centro „RAND Corporation“ studija, kurioje kalbama apie tai, kad NATO pajėgumų Baltijos šalyse nepakaktų, jei prasidėtų masyvi invazija. Kita vertus, pateikiami siūlymai, ką daryti – čia būtina dislokuoti daugiau sąjungininkų pajėgų, kovinės technikos.

Nenorėčiau tikėti, kad, kaip teigia „RAND Corporation“, Rusijos Federacijos puolimas būtų toks greitas ir sėkmingas. Žinau, kad mūsų ginkluotosios pajėgos yra kur kas galingesnės, ir tas užėmimas greitai nepavyktų.

Tačiau tai puiki proga mums įvertinti grėsmes ir galimybė sulaukti didesnio sąjungininkų dėmesio, didesnių pajėgų Lietuvoje. Nes būtent sąjungininkų pajėgos yra vienas pagrindinių atgrasančių elementų nuo bet kokios agresijos ir bet kokių veiksmų.