„Rami, šviesi kaimo vietovė netoli nuo Lietuvos sostinės slepia tamsias paslaptis. Būtent čia, už 20 min. kelio nuo Vilniaus, yra kalėjimas, kuriame, manoma, CŽV laikė įtariamuosius, kuriuos kankino“, – skelbiama anglų kalba transliuojamo RT kanalo reportaže.

Neįvardyti CŽV šaltiniai pranešė „ABC News“, kad Lietuva parūpino CŽV patalpas, kuriose buvo laikomi aštuoni teroristine veikla įtariami asmenys, skelbia rt.com.

Baltieji rūmai pradėjo kriminalinį tyrimą, siekdami ištirti CŽV tardymo metodus po to, kai paaiškėjo, jog nebuvo paisoma prezidento nurodymų. Šiuo metu aiškinamasi, kurios šalys suteikė CŽV patalpas įtariamųjų kankinimui.

„ABC News“ praneša, kad kai kurių CŽV šaltinių pateiktais duomenimis, iki 2005 m. daugiau kaip metus Vilniaus apylinkėse veikė kalėjimas.

ABC šaltinių teigimu, skrydžių registre matyti, kad minėtu laiku CŽV lėktuvai reguliariai skraidė į Vilnių ir iš jo. Pasak Rusijos kanalo. nebenaudojama sovietinių laikų karinė bazė, dešimtis kilometrų nutolusi nuo artimiausių gyvenamųjų namų, buvo puiki priedanga.

Bazė įsikūrusi penktojo pagal dydį Lietuvos miško viduryje, apytikriai už 40 km nuo Vilniaus ir už 30 km nuo Tarptautinio Vilniaus oro uosto.

Bazėje taip pat yra kilimo ir leidimosi takas. Šios vietos ramybę ir slaptumą padėjo palaikyti nesusprogdintos bombos, kurios tarnavo kaip gera landžių žurnalistų atbaidymo priemonė.

Partijos „Frontas“ pirmininkas Algirdas Paleckis Rusijos televizijai pareiškė, kad paskutinius dvidešimt metų vykdoma Lietuvos užsienio politika leidžia manyti, jog Lietuvoje galėjo egzistuoti tokia CŽV kalinių stovykla.

„Lietuva visuomet vaidino ir tebevaidina JAV palydovės vaidmenį Europoje“, - teigia A. Paleckis.

„Jei vieną dieną išaiškės visa teisybė, pagrindinis argumentas bus – „žinote, už privilegijuotus santykius su JAV, už NATO saugumą ir už penktojo straipsnio saugumo garantijas mes turime mokėti kainą “. O ši kaina – siųsti karius į Afganistaną ir Iraką bei priimti kalinius.“

D.Grybauskaitė: Lietuva tirs informaciją apie slaptą CŽV kalėjimą

Lietuva tirs Jungtinių Valstijų žiniasklaidoje paskelbtą informaciją, esą Lietuvoje iki 2005 metų pabaigos veikė slaptas Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas įtariamiems teroristams, antradienį pareiškė Briuselyje viešinti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Šalies vadovė, atsakydama į Vokietijos žurnalisto klausimą, sakė neturinti šį pranešimą pagrindžiančios informacijos, bet pranešė, kad parlamentas ketina steigti specialią komisiją tam.

"Šiuo metu aš neturiu jokio patvirtinimo, bet Lietuva tirs, ir parlamentas jau paskelbė apie specialią komisiją, kuris tirs šį atvejį. Galiu tik apgailestauti, kad Lietuvos vardas minimas tokiuose kaltinimuose. Tai mano asmeninė nuomonė", - per spaudos konferenciją Briuselyje sakė D.Grybauskaitė.

Informaciją, esą Lietuvoje iki 2005 metų veikė slaptas CŽV kalėjimas, ketvirtadienį paskelbė "ABC News", remdamasi neįvardytais buvusiais CŽV pareigūnais.

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus praėjusią savaitę BNS sakė, kad pranešimas jam buvęs naujiena.

"Tai man yra naujiena. Per mano laikotarpį niekas nėra su manimi kalbėjęs, iš nieko nesu girdėjęs. Nežinau, ar tai yra mitas, ar tai yra sąmoninga provokacija, bet man tai man nėra žinoma", - BNS penktadienį sakė V.Adamkus.

Buvęs premjeras Algirdas Brazauskas pranešimą pavadino "fantazavimu".

"Oficialiai galiu pareikšti - pirmą kartą apie tai girdžiu. Kaip tuometinis premjeras, nieko nežinojau, kad tokie dalykai būtų Lietuvoje. Čia- fantazavimas", - BNS sakė A.Brazauskas.

Anot "ABC News", Lietuvos pareigūnai CŽV leido naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse. Jame esą po 2001 metų rugsėjo 11-osios iki 2005 metų kalinti aštuoni "Al Qaeda" kovotojai, rašoma naujienų tarnybos interneto svetainėje.

Šį JAV žiniasklaidos pranešimą paneigė ir Lietuvos Užsienio reikalų ministerija.