"Posėdžio metu kaltinamasis kaltės neprisipažino, tačiau teismas vadovavosi ikiteisminio tyrimo metu duotais parodymais, taip pat liudytojų parodymais ir kita bylos medžiaga, nes šie įrodymai tarpusavyje sutapo ir vieni kitiems neprieštaravo", - BNS sakė teismo atstovė spaudai Rasa Vekterienė.

Pasak teismo pranešimo, V.Mertinsas nuteistas už tai, jog norėdamas, kad per antrą Seimo rinkimų turą Šilutės rajone kuo daugiau rinkėjų balsuotų už numeriu 3 pažymėto partijos "Tvarka ir teisingumas" narį Kęstą Komskį, spalio 25 dieną Rusnės miestelyje A.R., A.M. ir L.G. žodžiu pažadėjo sumokėti po 10-15 litų arba degtinės buteliu kiekvienam, jeigu jie per išankstinį balsavimą balsuos už K.Komskį.

Prokurorų duomenimis, kaltinamasis rinkėjus savo automobiliu nuvežė į Šilutės rajono savivaldybę, o po balsavimo, gavęs iš jų balsavimo šakneles, tuo pačiu automobiliu juos parvežė į Rusnę. Tačiau sandėrį nutraukė policijos pareigūnai.

K.Komskis 2008-2012 metų kadencijos Seime kurį laiką buvo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, vėliau tapo eiliniu nariu. Šiuose rinkimuose į Seimą K.Komskis išrinktas pagal partijos sąrašą.

Nuosprendis per 20 dienų dar gali būti apskųstas Klaipėdos apygardos teismui.

Tai jau antrasis Lietuvoje paskelbtas nuosprendis dėl rinkėjų papirkimo rinkimuose į Seimą. Pirmasis teismo buvo nubaustas Zarasų gyventojas, jis gavo 400 valandų nemokamų darbų.

Pasak prokurorų, 43 metų V.Mertinsas spalio 25 dieną, vykstant išankstiniam balsavimui antrajame rinkimų į Seimą ture, trims rinkėjams pažadėjo sumokėti po 10-15 litų arba, jų pageidavimu, atsiskaityti degtine už tai, kad jie balsuotų už konkretų jo nurodytą vienos partijos kandidatą. Kaltinamasis rinkėjus savo automobiliu nuvežė į Šilutės rajono savivaldybę, o po balsavimo, gavęs iš rinkėjų balsavimo šakneles, tuo pačiu automobiliu juos parvežė atgal į Rusnę. Tačiau sandėrį nutraukė policijos pareigūnai.

Šis ikiteisminis tyrimas Šilutės rajono policijos komisariate baigtas per vieną dieną, ir jau kitą dieną byla išnagrinėta teisme.

Valstybinį kaltinimą teisme palaikiusi prokurorė Jurgita Ališauskaitė įtariamajam už minėtą nusikalstamą veiką pasiūlė skirti pusę metų viešųjų darbų, atidirbant po 40 val. kas mėnesį.

Dar viena baudžiamoji byla dėl analogiškos nusikalstamos veikos toje pačioje rinkimų apygardoje per pirmojo rinkimų turo išankstinį balsavimą irgi buvo baigta pagreitinto proceso tvarka, tačiau dėl to, kad į teismą kaltinamoji atėjo neblaivi, byla grąžinta prokuratūrai. Artimiausiu metu ji teismui bus perduota nagrinėti jau su kaltinamuoju aktu.

Trečiasis ikiteisminis tyrimas dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teisme antrajame rinkimų į Seimą ture Šilutės-Pagėgių rinkimų apygardoje irgi baigiamas. Įtarimai šioje byloje pateikti dviem moterims.