Tokį nurodymą Federalinei muitinės tarnybai davė asmeniškai Vladimiras Putinas. Vis dėlto draudimas įvežti į Rusiją lietuvišką pieno produkciją išlieka, praneša bfm.ru.

Rusijos ir Lietuvos prekybos karas sulaukė netikėtų pasekmių. Kaliningrado gyventojai nusprendė surengti mitingą, ginantį kaimyninėje valstybėje gaminamus sūrelius ir pieną. Tarp valstybių kilusių sunkumų priežastys pernelyg neafišuojamos, tačiau neoficialiai manoma, kad, kaip ir Ukrainos atveju, kalta „Rytų partnerystė“.

Federalinė muitinės tarnyba paaiškino, kad kontrolė pasienyje su Lietuva buvo sustiprinta dėl pasipiktinimą keliančių Lietuvos importuotojų pažeidimų. Kadangi buvo imtasi priemonių, jų skaičius sumažėjo iki vidutinių statistinių rodiklių.

Vis dėlto ir toliau galioja Genadijaus Oniščenkos įvestas sanitarinis draudimas įvežti lietuvišką pieno produkciją.

Nurodymą nutraukti sustiprintą patikrinimą davė asmeniškai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Tai jis padarė po susitikimo su Kaliningrado srities gubernatoriumi Nikolajumi Cukanovu. Netgi pagal protokolinius televizijos vaizdus matyti, kad labiausiai į vakarus nutolęs Rusijos regionas gali patirti sunkumų dėl aprūpinimo būtiniausias produktais. Kaliningrado gyventojai susirinko į mitingą ginti lietuvišką pieną, sūrelius ir jogurtus.

Štai ką „Business FM“ papasakojo vienas akcijos organizatorių Romanas Juchnovecas: „Sustojo ne tik kroviniai su pieno produktais, bet ir kiti – statybinės medžiagos, detalės gamykloms ir taip toliau. Vietos verslas patiria nuostolius, dėl to kenčia eiliniai kaliningradiečiai. Žinoma, čia esmė slypi ne sūreliuose. Sūreliai – tai, galima sakyti, protesto simbolis. Natūralu, kad viskas daug rimčiau“.

Federalinė muitinės tarnyba sugriežtintą kontrolę įvedė rugsėjo 11 dieną. Pasienyje su Lietuva kilo transporto chaosas.

Krovininės mašinos stovėjo po keletą dienų. Lietuvos bendrovės pradėjo patirti didžiulius nuostolius. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija pagrasino blokuoti Kaliningrado tranzitą, o šalyje išjungti „Pirmąjį kanalą“, taip pat buvo pradėti rašyti skundai Europos Komisijai. Tada G. Oniščenka uždraudė lietuviškus pieno produktus.

Visame tame chaose pagrindinė prekybos karo priežastis atsidūrė antrame plane. Pagal bendrą nuomonę, tai daug kalbų sukėlusi rytų partnerystė.

Artėja viršūnių susitikimas Vilniuje, kuriame Ukraina gali pasirašyti asociacijos su Europos Sąjunga sutartį.

Situaciją pakomentavo politologas Fiodoras Lukjanovas:

Panašu, kad tai susiję, tikriausiai Ukraina pasirašys tą pačią sutartį, kurios Rusija norėtų, kad ji nepasirašytų. Šiuo klausimu Lietuva užima griežtesnę ir nuoseklesnę poziciją, palaikančią Ukrainos pasirašymą. Na ir, atitinkamai, Rusija imasi jai prieinamų priemonių ir Ukrainos atžvilgiu, ir Moldovos Respublikos, kuri taip pat pasirašys, ir Lietuvos atžvilgiu.

Sprendžiant pagal viską, tas faktas, kad muitinės kontrolės sustiprinimas atšauktas, byloja apie tai, jog ši akcija buvo įspėjamojo pobūdžio. Esą, baikite vilioti į ES buvusias sąjungines respublikas. Nenustosite – bus blogiau.

Lietuva čia atrodo pagrindine kurstytoja. Šiuo atveju jau niekam nebelieka abejonių, kad viršūnių susitikimas lapkričio mėnesį įvyks ir viskas, kas numatyta, jame bus pasirašyta“.