Aplinkos ministerijos Užterštų teritorijų ir atliekų skyriaus viršininkas Arūnas Čepelė BNS korespondentui sakė, kad Lietuvai pavyko susitarti su Rusijos Kalugos srities moksliniais institutais priimti identifikuotus pesticidus iš Lietuvos.

Pasak A. Čepelės, pesticidai Rusijoje panaudojami bandymams bei įvairiems tyrimams, ir tokiu būdu Lietuva jau atsikratė apie 100 tonų senų pesticidų.

Vienos tonos identifikuotų pesticidų išvežimas Lietuvai kainuoja apie 1,6 tūkst. litų.

Lietuvoje dar yra apie 2,5 tūkst. tonų senų pesticidų.

Aplinkos ministerijos duomenimis, tik kelių rūšių pesticidai tebelieka paklausūs ir juos naudoja Lietuvos bendrovės bei ūkininkai, o kiti ir toliau lieka rajonų centriniuose bei bendrovių sandėliuose.

Nepaisant nemažų Lietuvos valdžios pastangų, savivaldybės ir toliau priešinasi, kad jų teritorijose seni pesticidai būtų deginami įmonių ar specialiose krosnyse.

Vien tik rajonų centriniams pesticidų sandėliams tvarkyti savivaldybės kasmet išleidžia šimtus tūkstančių litų - pernai tam buvo išleista 262 tūkst. litų, 1998 metais - 569 tūkst. litų, 1997 metais - 487 tūkst. litų.

Aplinkos ministerijos duomenimis, senų tinkamų naudoti pesticidų naudojimas pagal paskirtį 1999 metais, palyginti su 1997 metais, sumažėjo daugiau kaip du kartus. 1999 metais buvo panaudota 292 tonų, o 1997 - 730 tonų.

1998 metais valstybės biudžeto lėšomis ant nenaudojamų žemės plotų buvo išpurkšta 185 tonos dar tinkamų naudoti pesticidų, o vienos tonos išpurškimas vidutiniškai kainavo apie 2,8 tūkst. litų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją