„Visa tai vyksta dėl paprasčiausios priežasties – jie nemėgsta Rusijos, jos žmonių ir seniai padėjo kryžių ant šalies, kuriai vadovauja“, – tinklalapyje opentown.org rašo Aizenu Taičo prisistatantis teksto autorius.

Jis paskelbė sąrašą Rusijos valdžios vaikų, praktiškai nuolat gyvenančių užsienyje. Šį sąrašą rasite teksto apačioje, jame – Rusiją į Vakarų šalis iškeitusios prezidento Vladimiro Putino, premjero Dmitrijaus Medvedevo, ministrų ir Dūmos narių, žinomų verslininkų atžalos. Tėvai išsiunčia vaikus gyventi į Vakarus, perka ten būstus, siunčia pinigus, o vaikai svečiose šalyse netgi gauna dvigubą pilietybę.

Tai, kad Rusijos elito atžalos bėga iš tėvynės, nestebina Europos Sąjungos (ES) ambasadoriaus Maskvoje Vygaudo Ušacko ir ekonomisto Sigito Besagirsko.

V. Ušackas: tai kontroversija

Vygaudas Ušackas
„Tikrai, tai tik dar kartą liudija apie kontroversiją, su kuria susiduriama Rusijoje. Šios šalies politinis ir ekonominis elitas yra labiau nei kiti integruotas su Vakarais per nekilnojamąjį turtą, investicijas, vaikų mokslus, atostogas ir laisvalaikį, nes paprasčiausiai Vakarai jiems patinka“, – sako ES ambasadorius Maskvoje V. Ušackas.

Pasak V. Ušacko, akivaizdu, kad ES šalys, mūsų politinė, socialinė, ekonominė pažanga, aptarnavimas, kultūra, istorija ir daug kas kita yra rusus traukiantys magnetai. Ambasadoriaus teigimu, Rusijos izoliacija ar atsiribojimas nuo Vakarų – kelias į niekur.

„Ketinimai „nusigręžti“, atsiriboti nuo Europos ar bendrai nuo Vakarų XXI a. paprasčiausiai neveiks. Tai supranta dauguma verslo elito Rusijoje, su kuriuo man tenka bendrauti. Kaip neseniai sakė didžiausio Rusijos banko „Sberbank“ vadovas Hermanas Grefas, „Aš galiu išgyventi be Europos maisto produktų, bet nenorėdamas, kad „Sberbank“ vėl pavirstų SSRS laikų „Sberbank“, negaliu išgyventi be Vakarų technologijų, nuo ko priklauso „Sberbank“ modernizacija“, – DELFI kalbėjo V. Ušackas.

Galbūt įvedusi ekonomines sankcijas Rusijai, ES ją labiausiai nubaustų apribodama jaunimo judėjimą į Vakarus? Pasak V. Ušacko, ES nenori ir neturi jokių ketinimų apriboti Rusijos piliečių studentų galimybių keliauti ir mokytis ES. Priešingai, vien šįmet iš ES biudžeto skirta beveik 13 mln. eurų studentų mainams iš Rusijos į ES universitetus skatinti. Tuo pasinaudos beveik 3000 Rusijos studentų. Ambasadoriaus teigimu, jaunimo mainų plėtra – svarbi investicija ateities santykiams tarp ES ir Rusijos.

Ekonomistas: verslininkai savo vaikams perspektyvų Rusijoje nemato

Rusijos elito atžalų bėgimas iš Rusijos nestebina ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktoriaus S. Besagirsko.
Sigitas Besagirskas

„Tai labai akivaizdu. Skaičiuojant nuo 1990 m., verslo klimatas Rusijoje nesidaro palankesnis: jis tikrai nėra geras ir kažkokių perspektyvų jų šalyje verslininkai savo vaikams nemato“, – sakė S. Besagirskas.

Pasak ekonomisto, Rusijoje yra du keliai. Pirmas: tu paveldi verslą, jį toliau kuruoji, bet dažnai viskas sukasi ant legalumo ribos. Pavyzdžiui, negali oficialiai gauti leidimų, reikia nešti dovanas ir panašiai. Antras kelias – eiti į valstybinį sektorių, tačiau jame irgi veikia savas klanas, kuriame netobulėji, o pripranti tam tikru būdu daryti sau pinigus. Šis būdas irgi nėra visiškai švarus.

„Manau, pasąmonėje visi norėtų, kad jų vaikai gyventų demokratinėje skaidrioje aplinkoje ir taip toliau. Deja, Rusija šiandien to negali suteikti. Tai puikiai supranta rusų verslininkai – geriau mano vaikas uždirbs mažiau, bet jis bus saugus“, – kalbėjo S. Besagirskas.

Jo teigimu, dirbdamas Rusijoje, visada balansuoji ant legalumo ribos ir vieną dieną gali nuo ribos nukristi ne į tą pusę, kur reikia. Todėl geriau uždirbti mažiau, bet geroje, tvarioje aplinkoje, kur galima kažką pasiekti savo žiniomis. Tokia terpė yra Europa ir JAV.

Ekonomistas pastebi, kad išvykstantiems vaikams tėvai iškart suteikia finansinę injekciją: nuperka butą, automobilį. Taip rusui paprasčiau startuoti nei paprastam britui, vokiečiui ar amerikiečiui: patenkinęs būtinus poreikius, rusas gali iškart koncentruotis į mokslą ir karjerą. Be to, turtingų rusų vaikai nuo mažens geriau mokomi: samdomi korepetitoriai, jie išmoksta ne vieną užsienio kalbą, tad Vakarų Europoje jiems atsiveria neblogos perspektyvos. „Tėvai nori, kad jų vaikai gyventų normalioje aplinkoje, o ne biurokratijos ir korupcijos džiunglėse“, – apibendrina pašnekovas.

Pasak S. Besagirsko, Rusijoje yra labai stiprių aukštųjų mokyklų, tačiau universitetai reiškia ne tik mokslą. Tai ir tam tikri standartai bei kultūra, kurių apie Vakarų Europą Rusijoje neišmoksi. Jei nori ateityje integruotis į Vakarų Europą, turi studijuoti Vakarų Europos universitete. Ekonomisto teigimu, norint dirbti Vakarų Europoje, reikia turėti kontaktus, o geriausi kontaktai – universitetiniai. „Ne vienas JAV universitetas neslepia, kad jų pagrindinė traukos jėga gimsta iš to, kad ten studijuoti ateina turtingų šeimų atžalos. Įstoję kiti vaikai ten gauna ne tik žinių, bet ir kontaktų, kurie ateityje padeda išgyventi“, – dėstė pašnekovas.

Jo nuomone, kuo toliau, tuo labiau ši tendencija gilės: turintys pinigų norės gyventi ne Rusijoje. Turtingo jaunimo emigracijos procesą dar labiau padidins karas Ukrainoje.

Kur Rusijos elitas siunčia vaikus

Rusijos prezidento V. Putino šeima

Dešimtą dešimtmetį V. Putinas išsiuntė abi savo dukteris mokytis į Vokietijos prestižinę gimnaziją „Peterschule“. Vėliau jos grįžo į Rusiją, 1996 m. persikėlė į Maskvą, čia mokėsi vokiečių mokykloje (ši iki šiol tebėra ambasados miestelyje, aptverta tvora su vaizdo kameromis). 2000-aisiais abi V. Putino dukterys oficialiai mokėsi Sankt Peterburgo universitete, bet realiai niekas ten jų nematė. Žinoma, kad jaunesnė duktė Jekaterina nuolat gyvena Vokietijoje, Miunchene. 2013 m. įvyko jos ir korėjiečio Yoon Jong Vong vestuvės Maroke. Vyresnioji Marija gyvena Olandijoje, netoli Hagos su 33 m. olandu Jorritu Faassenu.

Ministro pirmininko D. Medvedevo šeima

Sūnus Ilja šiuo metu mokosi Rusijoje, bet neseniai duotame interviu teigė, kad mokslus tęs JAV Masačūsetso universitete.
Prezidentas Dmitrijus Medvedevas su žmona Svetlana. Rusijos Dūmos rinkimai 2011 12 04

Užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo šeima

Vienintelė duktė Jekaterina mokosi ir gyvena JAV. Šiuo metu ji baigia Kolumbijos universitetą Niujorke ir ketina likti gyventi Amerikoje.

Dūmos vicepirmininko Sergejaus Železniako šeima

Trys jo dukterys mokosi užsienyje. Jekaterina – elitinėje Šveicarijos mokykloje (nuo 6 iki 12 klasės mokslo metai kainuoja 2,4 mln. rublių (165 tūkst. Lt)), Anastasija – universitete Londone (mokestis už metus – apie 630 tūkst. rublių (43,3 tūkst. Lt), jauniausia Liza irgi gyvena Londone.

Dūmos vicepirmininko Aleksandro Žukovo šeima

Sūnus Piotras Žukovas mokėsi Londone ir net sugebėjo patekti ten už grotų. Žukovas jaunesnysis įsivėlė į girtų asmenų muštynes ir gavo 14 mėnesių kalėjimo.

Dūmos vicepirmininko Sergejaus Andenko šeima

Duktė gyvena ir mokosi Vokietijoje.

Vicepremjero Dmitrijaus Kozako šeima

Vyriausias sūnus Aleksejus mažiausiai šešerius metus gyvena užsienyje, turi statybų verslą. Jaunesnysis brolis Aleksandras dirba Šveicarijos banke „Credit Suisse“. Šiemet Vokietijos ir JAV valdžia apkaltino šį banką, kad jis padeda klientams išvengti mokesčių.

Dūmos deputato, frakcijos „Vieningoji Rusija“ atstovo Aleksandro Remezkovo šeima

Vyriausiasis sūnus Stepanas neseniai Pensilvanijoje baigė Valley Forge karinį koledžą, kur studijavo pagal JAV (!!!) karininkų programą. Tuomet jis įstojo į privatų Hofstros universitetą Niujorko valstijos Hempstedo mieste.

Vidurinysis sūnus Nikolajus nuo 2008 m. mokosi Didžiojoje Britanijoje, privačiame Malverno koledže.

Jauniausioji duktė gyvena Vienoje, kur užsiima gimnastika. Maša Remezkova netgi atstovavo Austrijos rinktinei per vaikų varžybas Liublianoje.

Deputato Viačeslavo Fetisovo šeima

Duktė Anastasija užaugo ir išsilavinimą gavo Jungtinėse Valstijose. Rašyti ir skaityti rusiškai Nastia taip ir neišmoko.

„Rusijos geležinkelių“ vadovo Vladimiro Jakunino šeima

Vladimiras Jakuninas
Įmonės „Rusijos geležinkeliai“ (RŽD) vadovo vaikai ir anūkai gyvena užsienyje – Anglijoje ir Šveicarijoje.

V. Jakunino sūnus ilgus metus studijavo ir gyveno Londone. Nuo 2009 metų Andrejus Jakuninas vadovauja Didžiojoje Britanijoje registruotai investicijų įmonei „Venture Investments & Yield Management“ ir yra vienas iš jos savininkų. Jam taip pat priklauso Maskvos viešbutis „Marriott Courtyard“.

Šiuo metu jis gyvena savo namuose Londone, kuriuos 2007 m. įsigijo už 4,5 mln. svarų. Kitas V. Jakunino sūnus Viktoras gyvena Šveicarijoje, kur taip pat turi elitinio nekilnojamojo turto.

Vaiko teisių specialisto prie Rusijos prezidento tarnybos Pavelo Astachovo šeima

Vyriausiasis P. Astachovo sūnus Antonas mokėsi Oksforde ir Niujorko ekonomikos mokykloje. Jauniausias vaikas apskritai gimė Kanuose, išnuomotoje viloje.

Dūmos deputatės, frakcijos „Teisinga Rusija“ atstovės Elenos Mizulinos šeima

Kovotojos už tradicines krikščioniškas vertybes sūnus Nikolajus studijavo Oksforde, ten gavo diplomą ir persikėlė gyventi į tolerantiškąją Belgiją, kur įteisintos vienos lyties asmenų santuokos.
Šiuo metu dirba stambioje tarptautinėje juridinėje firmoje „Mayer Brown“.

Dūmos deputato, frakcijos „Vieningoji Rusija“ atstovo Nikolajaus Valujevo šeima

Vasarą N. Valujevo žmona, vaikai ir tėvai beveik nuolat gyvena šeimos namuose Ispanijoje. Daug laiko jie gyvena ir Vokietijoje.

Dūmos deputato, Rusijos komunistų partijos nario Аleksandro Jakunino šeima

Socialiniuose tinkluose A. Jakunino žmona Julija nurodo, kad gyvena Nicoje. Sūnus Michailas rašo, kad gyvena Ontarijo valstijoje JAV. Duktė gyvena su mama ir savo pagrindine kalba nurodo anglų kalbą.

Dūmos ir Rusijos komunistų partijos nario Aleksandro Voroncovo šeima

Komunisto A. Voroncovo duktė Ana gyvena Italijoje. Į šią šalį ji persikėlė iš Vokietijos, kur mokėsi. Šiuo metu ji studijuoja Milano universitete.

Dūmos deputatės, frakcijos „Vieningoji Rusija“ narės Elenos Rachovos šeima

E. Rachovos duktė Polina gyvena Jungtinėse Valstijose. Sankt Peterburgo universitete ji baigė tarptautinių santykių studijas ir po jų išvyko į Niujorką.

Saugumo tarybos nario Boriso Gryzlovo šeima
Borisas Gryzlovas

Buvusio Dūmos pirmininko duktė Jevgenija gyvena Taline ir neseniai netgi gavo Estijos pilietybę.

Andrejaus Fursenko šeima

Buvęs švietimo ministras ilgą laiką slėpė, kad jo vaikai mokėsi užsienyje. Dabar jo sūnus Aleksandras nuolat gyvena Jungtinėse Valstijose.

Fondo „Politika“ prezidento Viačeslavo Nikonovo (Molotovo anūko) šeima

Sūnus Aleksejus yra JAV pilietis, nors pats V. Nikonovas pasižymėjo Antimagnickio akte, ginant įstatymą dėl draudimo JAV piliečiams įsivaikinti Rusijos vaikus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2114)