"Valstybės Dūmos deputatų grupė smerkia Lietuvos Respublikos Seimo sprendimą kaip akivaizdžiai nedraugišką aktą, kuris neabejotinai turės neigiamų pasekmių Rusijos Federacijos ir Lietuvos Respublikos santykiams. Ji taip pat ragina Lietuvos Respublikos Seimą minėtą įstatymą atšaukti", sakoma BNS perduotame pareiškime, kurį pasirašė dvi dešimtys Rusijos parlamentarų.

Trečiadienį deputatas Viktoras Alksnis siūlė šį pareiškimą patvirtinti Valstybės Dūmos plenariniame posėdyje. Tačiau nesulaukus paramos, dokumentas buvo įformintas kaip deputatų grupės, o ne viso parlamento pareiškimas.

Jame sakoma, jog Lietuvos Seimo ketinimai pareikalauti kompensacijos deputatams kelia "didelę nuostabą".

Nesupratimą Dūmos atstovai aiškina tuo, kad, sovietinės valdžios metais į Lietuvos ekonomiką buvo investuotos "didžiulės lėšos iš SSRS biudžeto".

"Sunku paneigti faktą, kad būtent RSFSR ir kitų SSRS respublikų pagalba skatino spartų Lietuvos pragyvenimo lygio augimą, neraštingumo ir nedarbo likvidavimą", teigė Dūmos deputatai.

Rusijos parlamentarai taip pat priminė, jog Lietuva turi būti dėkinga Sovietų Sąjungai už "išlaisvinimą nuo fašistų okupantų" bei Vilnių, Vilniaus kraštą ir Klaipėdą, kuriuos Sovietų Sąjunga Lietuvai perdavė 1939 metais.