Lietuvoje transliuojamo Pirmojo Baltijos kanalo (PBK) atstovai DELFI pabrėžė, kad šios laidos Baltijos šalių žiūrovai neišvydo - „Žmogaus ir įstatymo“ transliacijos nutrauktos dar praėjusią savaitę po Lietuvos radijo ir televizijos (LRTK) sprendimo. Minėta laida ir toliau rodoma per Rusijos Pirmąjį kanalą, ją galima rasti kanalo interneto svetainėje.

Laidos „Žmogus ir įstatymas“ vedėjas Aleksejus Pimanovas sakė negalįs suprasti, kaip po praėjusios laidos priimtas sprendimas drausti Lietuvoje rodyti Rusijoje kuriamas PBK laidas. Jis laidoje teigė, kad tokį žingsnį galėtų suprasti Azijos šalyje, tačiau ne Europos Sąjungos valstybėje.

„Kažkodėl Lietuva tyli, kad tik 20 metų buvo laisva, o 200 metų buvo Rusijos imperijos sudėtyje. Jauniems žmonėms reikia pasakoti apie tai, kas 1939 m. perdavė Vilniaus kraštą Lietuvai ir kodėl Lietuva negrąžino šito krašto Baltarusijai ir Rusijai, kada išėjo iš Sovietų Sąjungos“, - samprotauja A. Pimanovas.

A. Pimanovas spėja, kad Lietuva turbūt įsižeidė dėl savo istorijos ir reakcija į tai esą buvusi žaibiška. Ekrane rodomas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, pažadėjęs imtis papildomų priemonių, kad tokio melo ateityje nebūtų. Pirmojo kanalo laidoje LRTK sprendimą paaiškino komisijos narys Tomas Čyvas.

Vėliau laidoje aptariami lietuviškų interneto portalų rusų kalba komentarai – esą daugumoje jų palaikoma laidos kūrėjų versija, dėkojama laidai ir jos autoriams. Toliau primenama ankstesnė laida, kurios idėja – Sausio 13-osios gynėjų kūnai buvo suvežti iš morgų, aukos buvo suplanuotos, Vilniuje dirbusiems desantininkams gresia įkalinimas iki gyvos galvos. Laidos kūrėjai daro išvadą, kad aukomis tapo nuoširdžiai į aikštę ėję žmonės – esą fanatikai revoliuciją vykdo, bet ja naudojasi niekšai.

Aleksandras Kasperavičius laidoje sako, kad greitai pasirodys žmonės, kurie pradės liudyti apie tai, kas iš tikro vyko Sausio 13-ąją ir kas traiškė kūnus. A. Kasperavičius lietuviams žinomas kaip 1991 m. veikusios kolaborantų televizijos, visuomenėje pramintos „Kaspervizija“, vadovas. Minėta televizija transliuota iš sausio 13-osios naktį kariškių nusiaubtų Lietuvos radijo ir televizijos rūmų.

Laidos pabaigoje pajuokaujama, kad Lietuvoje už okupacijos neigimą galima atsidurti kalėjime – tokia esą lietuviškoji žodžio laisvė. Nepamirštama priminti ir ESBO atstovės Dunjos Mijatovic pasisakymo, kuriame užstotas kanalas.

E. Vaitekūnas: viskam yra ribos

Vilniaus apygardos administracinis teismas pirmadienį trims mėnesiams sustabdė PBK retransliavimą Lietuvos teritorijoje. Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

„Nemačiau, nes nežiūriu šio kanalo. Yra teismo sprendimas, tuoj įsigalios sprendimai ir nutarimai, kuriuos priėmė LRTK. Kiek žinau, Seimo nariai kreipėsi į prokurorus, gal jie sureaguos į situaciją“, - situaciją komentuoja LRTK vadovas Edmundas Vaitekūnas. Jis teigė nematęs praėjusio penktadienio laidos.

LRTK ketina informuoti kabelinių operatorius, kad jie privalo vykdyti teismo sprendimą.

E. Vaitekūnas atkreipė dėmesį, kad komisija sprendimą priėmė vienbalsiai, o teismas analizavo, ar sankcijos nėra per didelės. „Girdėjau nuogąstavimų, kad taip ribojama žodžio laisvė. Tačiau pagalvokime, apie ką mes kalbame – kam reiškiame pretenziją – kas buvo diskutuojama: paniekinama mūsų kova už laisvę. Ar čia galime kalbėti apie žodžio laisvę? Viskam yra ribos, juk negalima bet ko sakyti, bet ko galvoti, tuo labiau neigiant valstybingumą“, - aiškina E. Vaitekūnas.

DELFI primena, kad melagingi faktai apie 1991 metų sausį įvykdytą sovietų agresiją paskelbti spalio 4 dienos propagandinėje laidoje „Žmogus ir įstatymas“. Laidoje transliuotas interviu su Vilniaus televizijos bokštą šturmavusios grupės „Alfa“ tuometiniu vadu Michailu Golovatovu ir kitais pašnekovais, kurie neigė buvus kariškių ataką ir įtikinėjo, kad „savi šaudė į savus“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3272)