Visgi Lietuva įsileido ne vieną atlikėją ir aktorių, remiantį Krymo aneksiją. Politikai svarsto apie juoduosius tokių, propagandą skleidžiančių įžymybių sąrašus. Tą jau padariusi kaimyninė Latvija. Kultūros ministerija esą jau žino, kurie atlikėjai nepageidaujami Lietuvoje.

Rusų atlikėjai Lietuvos sceną užleidžia kitiems. Veikiausiai šėlstančiai Lietuvos publikai dar kartą dainuoti, kad Baltijos šalys priklauso Sovietų sąjungai Olegas Gazmanomas nebeturėtų progos.

„Info dienai“ ilgametis renginių organizatorius Juras Vėželis sakė, kad rusų atlikėjai nebepaklausūs: „Jie važiuoja visada su tomis pačiomis programomis, žiūrovams irgi atsibosta žiūrėti tą patį per tą patį. Tas mažėjimas vyksta kokie dveji metai. Šiais metais rusų atlikėjų, koncertuojančių Lietuvoje, yra itin mažai. Tam įtakos turi ir Rusijos-Ukrainos konfliktas“.

Visgi Lietuvoje svečiavosi atvirai Rusijos agresiją palaikantis JAV veiksmo filmų aktorius Stevenas Seagalas. Jis yra pareiškęs, kad Krymo invazija – pagrįsta. Todėl aktoriui buvo užtrenktos durys į Estijos festivalį. Latviai taip pat turi sąrašą rusų atlikėjų, kurie šalyje nepageidaujami. Tokiu pavyzdžiu Lietuvos diplomatus pasekti ragina ir Seimo Gynybos ir saugumo komiteto pirmininkas.

„Info dienai“ Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas sakė, kad nepripažįstantys istorijos atlikėjai neturėtų būti įleidžiami į Lietuvą.

„Turim suprasti, kad jei žmogus giria agresorių, jį gins ir kai jis užpuls Lietuvą. Jeigu giria, kad aneksavo Krymą, tai kur garantija, kad kai kitas šalis aneksuos, nebus agresorius ginamas? Aš esu už tai, kad žmonės, kurie kalba prieš mūsų valstybę, nepripažįsta istorijos, tautos, neturėtų būti čia įleidžiami ir jiems neturėtų būti leista kreiptis į auditorijas“,- sakė A. Paulauskas.

Pasak politiko, reikalingi ir sąrašai, kurie atlikėjai neturėtų būti įleidžiami. Esą galima svarstyti ir apie vizų neišdavimą. Pasak A. Paulausko, atidžiau į įžymybių skelbiamas žinias turi dėmesį atkreipti kultūros ministerija.

Kultūros ministras Šarūnas Birutis INFO TV naujienų tarnybai teigė, kad menininkai, palaikantys militaristinius Kremliaus žingsnius yra po padidinamuoju stiklu: „Mes stebime tų menininkų norus pasirodyti mūsų valstybėje ir reaguojame į tai“.

Paklaustas, ar O. Gazmanovas, Lietuvoje uždainavęs, kad Baltijos šalys – Sovietų Sąjunga, galėtų čia sugrįžti, ministras vengė tiesaus atsakymo.

„Žinot, iš tikro reikėtų pasižiūrėti, kaip pasielgti ir kokia proga važiuotų, ir į kokią auditoriją taikytų. Privačiai – ir šiandien gali atvykti sėdęs į traukinį, ir ilsėtis Palangoje, leisti pinigus Vilniaus senamiestyje. Visgi, jeigu tai būtų tam tikra programa, reiktų ją įvertinti“, - sakė ministras.

Apžvalgininkai neabejoja, kad prorusiškų atlikėjų pasirodymas - pačios Rusijos gerai apmokamas įrankis informaciniame kare.

„Aš manau, kad į juos kišami pinigai. Aišku, kai kurios tokios žvaigždės ir tiesiog žmogiškai reaguoja į dėmesį. Parodo Putinas joms dėmesį, tai iškart jaučiasi svarbesnis“, – „Info dienai“ sakė apžvalgininkas Ričardas Savukynas.

Kol kas Lietuva pildo tik nepageidaujamų asmenų sąrašą, tačiau ne meno atstovų, kurie taip pat skleidžia propagandą.

„Lietuva turi nepageidaujamų asmenų sąrašus, kurie keičiami ir yra papildomi. Tie sąrašai yra realybė. Kalba eina tikrai ne apie atlikėjus. Sąraše yra asmenys, kurie Rusijos valstybinių institucijų, vykdančių informacinį karą, yra labai aktyviai išnaudojami“, - teigė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys A. Anušauskas.

Kultūros ministerija giria aiškią poziciją rodantiems teatralams. Pažėręs kritikos Kremliui pataikaujantiems rusų menininkams į tarptautinį festivalį Sankt Peterburge nevyko režisierius Jonas Vaitkus. Tiesa, sulaukė atsako iš Rusijos ambasados. Anuliavę vizas, rusai nebeleido Lietuvos rusų dramos teatro aktoriams vykti į planuotas gastroles Smolenske.