Sostinės meras šią Rusijos atstovo dovaną praėjusią savaitę pavadino „trolinimu“.

„Atvirai kalbant, prieššventinis Vilniaus mero R.Šimašiaus „demaršas“ paskatino kai ką apmąstyti“, - ambasados išplatintame laiške rašo A.Udalcovas.

Ambasadorius tikina į mero pareiškimą atkreipęs dėmesį, nes „jam, iš visko sprendžiant, deleguota teisė kalbėti visos šalies vardu“. Jis taip stebisi, esą meras „galbūt nežino“, kad Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną kaip įtakingiausią lyderį yra įvertinę „daugybė įtakingų vakarų leidinių, tarp jų - žurnalas „Forbes“.

„O Rusijoje jo veiklą palaiko 88 proc. gyventojų. Verta pastebėti, kad tokio aukšto reitingo neturi nė vienas valstybės vadovas Europoje“, - dėsto A.Udalcovas.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius penktadienį pasidalijo A.Udalcovo jam atsiųstos dovanos - butelio degtinės „Putinka“ nuotrauka ir įvertino tai kaip nevykusį bandymą pašmaikštauti. R.Šimašius BNS priminė, jog Lietuva „akivaizdžiai ir aiškiai“ nepalaiko V.Putino politikos ir sakė dovanos nepriimsiantis.

A.Udalcovas pareiškė, kad toks pasisakymas, be kita ko, yra „puiki reklama“ Rusijos degtinės gamintojams.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto politologas Nerijus Maliukevičius A.Udalcovo reakciją pavadino laišku „iš paralelinės tikrovės“.

„Tai vertinčiau kaip tradicinės sovietinės diplomatijos mokyklą - tai toks propagandinis laiškas suprantant, kad jis sukels viešumą. Sakyčiau, tai laiškas iš paralelinės realybės“, - sakė N.Maliukevičius.

Anot jo, A.Udalcovas manipuliuoja skaičiais tvirtindamas, jog A.Putino palaikymas usžienyje auga, nors nepriklausomos apklausos rodo priešingai.

„Tai yra visiškas absudras ir atitrūkimas nuo realybės. Kitas dalykas, ironiška, kad tame laiške jis dėkoja R.Šimašiui už degtinės ir jų gamintojų reklamą. Tai tikriausiai R.Šimašius gali dabar dėkoti už jo politinę reklamą“, - sakė N.Maliukevičius.

Liepą Rusijos ambasadorius A.Udalcovas susitikęs su meru, pasiūlė jam atvykti į Krymą - tuomet R.Šimašius atkirto, kad mielai atvyks, tik kai sulauks Ukrainos ambasadoriaus kvietimo.

Rusija Krymą aneksavo 2014 metų kovo mėnesį. Dėl šio žingsnio Vakarai Maskvai paskelbė sankcijas. Lietuva smerkia Krymo aneksiją ir Rusijos remiamų separatistų veiksmus Rytų Ukrainoje.