"Klausimas apie kompensacinius reikalavimus šiuolaikinei Rusijai mums yra uždarytas kartą ir visiems laikams", - teigia V.Čchikvadzė. Jo pozicija paskelbta Rusijos ambasados interneto svetainėje.

Diplomatas taip atsakė į rusų kalba Lietuvoje leidžiamo savaitraščio "Obzor" klausimą: "Ką manote apie Lietuvos reikalavimus dėl "okupacijos žalos" atlyginimo?".

"Esu įsitikinęs, kad finansinių pretenzijų kėlimas ir "okupacinės retorikos" naudojimas nėra geriausias būdas siekti Lietuvos Respublikos vyriausybės deklaruojamų tikslų dėl abipusiai naudingų santykių su Rusija", - sakoma V.Čchikvadzės atsakyme.

Praėjusių metų pabaigoje darbą pradėjusios centro-kairės Vyriausybės programoje teigiama, kad Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas " perkrovimas".

"Lietuvos ir Rusijos santykiams būtinas "perkrovimas". Lietuvos bendradarbiavimą su Rusija grįsime abipusį pasitikėjimą stiprinančiomis europietiškomis vertybėmis, kreipdami dėmesį ne į praeitį, o į ateitį, neapsibrėždami išankstinėmis, sunkiai įgyvendinamomis sąlygomis, trukdančioms geriems ir abiem pusėms naudingiems kaimyniniams santykiams", - rašoma dokumente.

Programoje numatyta, kad "Sovietų Sąjungos padarytos okupacinės žalos klausimas turės būti įgyvendinamas derybomis su Rusija ieškant priimtinų sprendimų".

Sovietinės okupacijos metu diktatoriaus Josifo Stalino valdymo metais iki 1952 metų į lagerius ir tremtį buvo išvežta 275 tūkst., gyvybės taip pat neteko daugiau nei 20 tūkst. prieš sovietų okupaciją kovojusių Lietuvos partizanų ir jų rėmėjų.