„Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija pažymi, kad Rusijos Federacija savo pareigūnų neteisėtais veiksmais sulaikant tarptautiniuose vandenyse žvejojusį Lietuvoje registruotą ir su Lietuvos valstybės vėliava plaukiojantį laivą „Jūros vilkas“, pažeidė Jungtinių Tautų jūrų teisės konvencijos VII skyriaus nuostatas, garantuojančias atviros jūros laisves, be to, Lietuvos Respublikos institucijos nebuvo informuotos apie šio laivo ir jo įgulos sulaikymą“, – teigiama notoje.

URM notoje taip pat reikalauja nedelsiant paleisti laivą ir jo įgulą.

Rusijos Barenco juroje žvejybos laivas „ Jūros Vilkas“ buvo sulaikytas penktadienį - anot Lietuvos pareigūnų, laivo kapitonas buvo nušalintas jėga, įgula sulaikyta, o laivas nuplukdytas į Muransko uostą.

Žemės ūkio ministerija pirmadienį patvirtino, kad palydovinės sistemos duomenys rodo, jog „Jūros vilkas“ žvejojo ir buvo sulaikytas tarptautiniuose vandenyse.

Savo ruožtu Rusijos federalinės saugumo tarnybos Pasienio apsaugos valdyba Murmansko sričiai teigia, kad sulaikytas Lietuvos žvejybinis laivas gali būti konfiskuotas.

Departamento spaudos tarnyba naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad sulaikyto laivo „Jūros Vilkas“ kapitonui gresia administracinė atsakomybė.

Šaltinių nurodyti Administracinių pažeidimų kodekso straipsniai numato baudas ir gali apimti laivo konfiskavimą.

Rusijos tarnybos penktadienį sulaikė laivą teigdamos, kad Lietuvos laivas užsiėmė neteisėta krabų žvejyba Rusijos zonoje. Laivas nuplukdytas į Murmansko uostą.

Lietuvos laivo įgulą sudaro 28 žmonės, trys iš jų – Lietuvos piliečiai.