Naujienų agentūra ITAR-TASS praneša šią informaciją gavusi iš regioninio FST padalinio spaudos atstovybės. „Nustatyti du Kaliningrado srities gyventojai, ketinę bendradarbiauti su Lietuvos ir Latvijos specialiosiomis tarnybomis gaunant riboto pasiekiamumo informaciją iš Baltijos jūros karinio laivyno“, - teigiama FST pranešime.

Teigiama, kad šie asmenys rinko ir saugojo duomenis neįtardami, kad jų veiksmai gali būti traktuojami kaip tėvynės išdavystė. Taip pat pranešama, kad informacijos užsienio valstybių specialiųjų tarnybų atstovams šie asmenys perduoti nespėjo. Jei tai būtų įvykę, jiems grėstų atsakomybė pagal Rusijos baudžiamojo kodekso 275-ąjį straipsnį. Buvusiems kariams pateikti oficialūs įspėjimai dėl tokio pobūdžio veiksmų.

FST pateikiama informacija, šie du Kaliningrado srities gyventojai susipažino su Lietuvos ir Latvijos gyventojais domėjimosi Pirmuoju ir antruoju pasauliniais karais ir Kaliningrado srities, kuri anksčiau priklausė Rytų Prūsijai, istorija pagrindu. Teigiama, kad Lietuvos ir Latvijos piliečiai įtikino rusus, kad ieško kultūrinių, istorinių ir vertingų objektų, turi informacijos apie senovinius lobius, kuriuos paliko Rytų Prūsijos gyventojai, deportuoti iš susikūrusios Kaliningrado srities teritorijos.

Taigi užsieniečiai paprašė buvusių karių, kad šie panaudodami senus ryšius karinėse struktūrose už atlygį rinktų duomenis apie karinės technikos (tankų, sraigtasparnių) ir ginkluotės (patrankų, rusų ir vokiečių gamybos kulkosvaidžių) išdėstymą. Ši informacija priskiriama ribotos prieigos kategorijai, tačiau Rusijos piliečiams apie tai pasakyta nebuvo.

Šie Kaliningrado srities gyventojai su naujais savo pažįstamais ryšį palaikė internetu. Kaip pranešė FST atstovai, užsienio valstybių specialiųjų tarnybų ketinimai atskleisti atliekant operatyvinius veiksmus. Lietuvos ir Latvijos piliečiams, mėginusiems gauti šiuos duomenis, uždrausta įvažiuoti į Rusijos teritoriją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (541)