"Rusija neturi veto teisės, sprendžiant narystės
klausimus", sakė W. Cohen Vilniuje surengtoje spaudos konferencijoje, po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi.

Jis pažymėjo, kad reikia atsižvelgti į Rusijos susirūpinimą ir požiūrį į aljanso plėtrą, tačiau dėl naujų narių priėmimo sprendžia NATO valstybės.

Pasak gynybos sekretoriaus, priėmimas priklausys nuo kandidačių pasirengimo narystei.

W. Cohen pažymėjo, jog labai svarbu, kad Baltijos šalys ir NATO palaikytų ryšius su Rusija ne tik kariniuose reikaluose, bet ir aplinkosaugoje, gelbėjimo darbuose ir kitur.

Gynybos sekretorius sakė, kad netrukus lankysis Maskvoje, kur su prezidentu Vladimiru Putinu, gynybos ministru, maršalu Igoriu Sergejevu, Dūmos nariais aptars bendradarbiavimo plėtrą.

Atsakydamas į klausimą, kiek šalys kandidatės turi skirti lėšų gynybos sistemos finansavimui, W. Cohen teigė, kad jos privalo modernizuoti karines pajėgas, o tai reikalauja lėšų.

"Kiekviena aljanso narė turi įnešti savo indėlį į bendrą kolektyvinį saugumą", pažymėjo gynybos sekretorius.

Pasak jo, JAV supranta, kad Lietuva dabar patiria ekonominių sunkumų, tačiau kartu jis pažymėjo tikįs, kad iki priėmimo į NATO Lietuvos kariuomenė bus modernizuota ir atitiks keliamus reikalavimus.

W. Cohen akcentavo Lietuvos kariuomenės pažangą, siekiant NATO standartų, vykdant Narystės veiksmų planą (Membership Action Plan, MAP), taip pat Lietuvos pastangas gerinti karių gyvenimo sąlygas, didinti krašto apsaugos biudžetą bei jos indėlį į saugumą Europoje ir gerą bendradarbiavimą su Rusiją.

Pirmą kartą Lietuvoje besilankantis JAV gynybos sekretorius atvyko į Vilnių dalyvauti Šiaurės ir Baltijos šalių ministrų forume. Susitikimas pagal formulę 5+3+1 rengiamas jau trečią kartą. Ankstesni įvyko Kopenhagoje ir Osle.

Vilniaus Rotušėje vykusiame susitikime W. Cohen perskaitė pranešimą apie daugiašalį bendradarbiavimą, siekiant užtikrinti regioninį saugumą, ir Rusijos įtraukimą į jį.

W. Cohen gyrė Lietuvos santykius su Rusija bei trišalį Baltijos šalių bendradarbiavimą. Jis taip pat akcentavo visuomenės paramos narystei NATO svarbą, nes kandidačių gyventojai privalo suprasti, kad tai ilgalaikis įsipareigojimas ir galimybė prisidėti prie saugumo Europoje. Gynybos sekretorius, pabrėžęs, jog nors nenustatyta, kiek lėšų šalys kandidatės turi skirti gynybai, jos turi žinoti, kad NATO nėra socialinis klubas, o - gynybos organizacija.

Todėl, pasak W. Cohen, šalys į aljansą turi ateiti su gynybiniais įsipareigojimais, kurių neįmanoma laikytis be atitinkamo sistemos finansavimo. Be to, JAV pareigūno nuomone, geras gynybos finansavimas rodo šalių kandidačių ketinimų ir siekių rimtumą.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją