Kaip balsavo Seimo nariai galite pamatyti ČIA.

Įstatymo pataisose taip pat norėta įtvirtinti, kad draudžiama rūkyti teritorijose arčiau negu dešimt metrų spinduliu apie daugiabučius gyvenamuosius namus.

Siūlymą pateikė konservatoriaus Antanas Matulas. Įstatymo iniciatoriai, savo siūlymą aiškino tuo, kad dėl rūkalių elgesio nuo pasyvaus rūkymo kenčia jų kaimynai.

„Kodėl turi kentėti kitas nerūkantis žmogus, gyvenantis daugiabutyje?", - iškėlė klausimą įstatymo iniciatorius A. Matulas.

Už įstatymą agitavęs konservatorius Kęstutis Masiulis teigė, kad draudimui rūkyti restoranuose taip pat buvo priešinamasi.

Socialdemokratė Birutė Vėsaitė teigė, kad žmonės klaidingai supranta, jog balkonai yra jų nuosavybė, iš tiesų tai yra bendro naudojimo patalpos.

Liberalas Andrius Mazuronis naująjį draudimą rūkyti balkonuose vadino absurdišku ir klausė, kaip įstatymo norma būtų įgyvendinama.

„Man atrodo, kad tai dar vienas iš įstatymo projektų, kai Seimas bando reguliuoti tai, kas nėra Seimo valioje“, – kalbėjo Liberalas Andrius Mazuronis, kuris abejojo dėl draudimo įgyvendinimo.

Kai kurie Seimo nariai ironizavo, gal tuomet reikėtų uždrausti ir nemalonius maisto kvapus, kurie sklinda pro langus.

„Nė vienoje pasaulio valstybėje nėra tokio konkretaus draudimo. Gal toks draudimas yra tik Papua Naujojoje Gvinėjoje“, - ironizavo K. Glaveckas.

Policija teigė, kad kontoliuoti būtų labai sunku

Šios įstatymo pataisos daug kam kėlė juoką. Policija ir Vilniaus savivaldybės viešosios tvarkos skyrius sakė, kad nežino, ar galėtų tinkamai reaguoti į pranešimus dėl rūkymo balkonuose, nes jau dabar susiduriama su problemomis reaguojant į smulkius teisės pažeidimus.

„Tai yra politinis sprendimas, valstybės apsisprendimo reikalas. Svarbiausia, kad būtų ne tik pakeistas įstatymas, bet ir sureguliuota, kaip jis realiai veiks praktikoje“ , – anksčiau teigė Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Smulkūs teisės pažeidimai priskiriami C kategorijai, žmonėms tenka pakankamai ilgai laukti policijos. Pavyzdžiui, jei žmogus skambintų bendruoju pagalbos telefonu 112 ir praneštų apie rūkantį asmenį, procesas užtruktų, nes policijos prioritetas yra reagavimas į A ir B kategorijos pranešimus, kuomet kyla reali grėsmė žmonių saugumui.

„Niekas turbūt nepagalvojo, kaip bus įgyvendinta norma, kad draudžiama rūkyti arčiau kaip 10 metrų nuo gyvenamųjų patalpų. Visiškai neaišku, kaip ir kas turės išmatuoti tą ribą“, – sakė policijos atstovas.

Tai ne pirmas kartais, kai Seimas bando priimti tokias įstatymo pataisas. 2014 metų pabaigoje Seimas jau mėgino nustatyti tokį draudimą. Ir tuomet priimti įstatymo pataisą pritrūko balsų. Projekto kritikai tvirtino, kad taip Seimas įsiveltų į buitinius konfliktus, papildomai būtų apkrauta policija.