R.Paleckis primena prieš 20 metų dirbęs žurnalistu ir rengęs reportažus apie įvykius prie bokšto, vėliau – prie Aukščiausiosios Tarybos (AT). Naktį iš sausio 12 į 13 R. Paleckis buvo užbarikaduotas AT viduje.
„Savo akimis mačiau, kaip prie bokšto žuvo žmonės. Tas nesąmones, kurias pastarosiomis dienomis kalba Algirdas Paleckis, pirmieji, netrukus po tos kruvinos nakties, pradėjo skleisti perversmininkai: sovietų kariškiai, Juozas Jarmalavičius, kiti kolaborantai“, - teigia R. Paleckis.

R.Paleckis sako neturįs atsakymo į klausimą, kodėl brolis taip elgiasi ir prisipažįsta su juo seniai nebesusišnekantis. „Sveikinamės. Brolis yra brolis, aš neišsižadu, tačiau aiškiai pasakau, kad sakyti, jog „savi šaudė į savus“ - toliau jau nėra kur“, - DELFI kalbėjo R. Paleckis.
LTV direktorius sakė su broliu galintis ginčytis dėl ideologinių pažiūrų, tačiau šiuo atveju riba buvo peržengta. „Pagalvojau, kad tie, kurie mane žino dėl laidų vedimo, žurnalistinės veiklos, tačiau gerai nepažįsta, teoriškai turi pagrindo galvoti, kad jei vienas brolis toks, tai ir kitas toks“, - kodėl išplatino kreipimąsi, aiškino R. Paleckis.

A.Paleckis: gaila, brolis ne viską matė

„Aš tik noriu pasakyti broliui, kad kviečiu jį trečiadienį į spaudos konferenciją, kur aš įrodysiu, kad tai ne kliedesiai, o faktai. Supraskite vieną dalyką – 20 metų nutylėta viena Sausio 13-osios pusė. Kai kam, kurie idealistiškai tiki šita versija, tai atrodo kliedesiai. Bet aš žinau daugiau negu brolis“, - į R. Paleckio pareiškimą reagavo A. Paleckis.

Jis trečiadienį žada pateikti informacijos, kuri esą privers susimąstyti. „Jis, ko gero, ne viską matė ten būdamas“, - apie brolį kalbėjo A. Paleckis.

J.V.Paleckis: garsiai kalbėti turi liudininkai

Antradienio pavakarę savo poziciją dėl sūnaus išreiškė ir Europos Parlamento narys Justas Vincas Paleckis.

„Visada buvau už požiūrį į praeities ir dabarties įvykius atviromis akimis, už diskusijas be jokių „tabu“. Ir vis dėlto pastaraisiais metais vis daugėjo mano sūnaus Algirdo pareiškimų, kurie mane stebino, o kai kurie - ir šokiravo. Prie tokių priskirčiau ir pasakymą, kad 1991-jų sausio 13-osios naktį „savi šaudė į savus“, - DELFI atsiųstoje pozicijoje teigia J. V. Paleckis.

Europarlamentaro teigimu, prieš dvidešimt metų, Sausio 13-osios naktį, jį pažadino šūviai. J. V. Paleckis teigia buvęs vienas pirmųjų deputatų, atvykusių į AT pastatą.

„Ten po poros valandų sutikau sūnų Rimvydą, žurnalistą, atskubėjusį nuo televizijos bokšto. Apsikabinome ir atsisveikinome su juo - manėme, kad esantys AT pastate vargu ar sulauks ryto. Apie tos nakties tragiškus įvykius, manau, dabar turi kuo atviriau, detaliau, objektyviau kalbėti liudininkai, o ne kitos kartos žmonės, remdamiesi kitų pasakojimais. Juo labiau - skleisdami ideologiškai nuspalvintas versijas“, - teigia J. V. Paleckis.

Jis prisipažino jau daugiau kaip ketveri metai politiniais klausimais su sūnumi Algirdu vis labiau nesususikalbantis. „Be išlygų pripažįstu pamatinę kiekvieno teisę eiti savuoju keliu. Bet tas kelias, mano galva, turėtų būti grįstas ne tik socialinio teisingumo paieškomis, bet ir atsiribojimu nuo pigaus populizmo, troškimo netinkamomis priemonėmis pritraukti dėmesį. Ir dar - išvadomis iš skaudžių Lietuvos istorijos puslapių“, - sako europarlamentaras.

DELFI primena, kad dėl Lietuvos socialistinio liaudies fronto pirmininko, Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nario A. Paleckio viešų teiginių apie Sausio 13-ąją Vilniaus apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tyrimas pradėtas, kaip numato Baudžiamasis kodeksas, dėl viešo pritarimo tarptautiniams nusikaltimams, SSSR ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams Lietuvos Respublikai ar jos gyventojams, jų neigimo ar šiurkštaus menkinimo.