Pasak vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio, buvo pateikti du siūlymai: reformuoti FNTT taip, kad jos pavaldumas būtų perkeltas iš Vidaus reikalų ministerijos Finansų ministerijai, kitas – FNTT padaryti pavaldžią premjerui.

Vienas iš tų projektų, tiesiog pakeisti pavaldumą FNTT iš įstaigos prie Vidaus reikalų ministerijos į įstaigą prie Finansų ministerijos. Antras projektas buvo pateiktas labai skubotai, tik šiandien mes pirmą kartą išvydome tą projektą, padaryti FNTT sunkiai apibrėžiamu statusu, nei Vyriausybes įstaiga, nei įstaiga prie ministerijos, kažkokia beorėje erdvėje pakabinta institucija, kuri būtų pavaldi premjerui“, - sakė jis.

Antrąjį pasiūlymą ministras sakė išgirdęs tik dabar, per Vyriausybės pasitarimą. Pasak jo, Vidaus reikalų ministerijos pozicija yra tokia, kad FNTT yra ikiteisminių tyrimų institucija ir tai yra tradicinė vidaus reikalų ministerijos sritis.

„Reikėtų labai intensyviai nagrinėti visas FNTT funkcijas ir dalryti lyginamąją analizę, įvertinti“, - sako ministras.

Pasak jo, galėtų būti du scenarijai: išskaitydi FNTT į ekonominės policijos ir Finansų ministerijos padalinius, civilinius ekspertus, arba FNTT sujungti su STT.

„Padidėtų pajėgos kovoje su korupcija, kas mano supratimu, yra labai gerai, ir ta tarnyba gautųsi solidesnė ir rimtesnė“, - Vidaus reikalų ministerijos pasiūlymą pristato jis.

„Aš esu ne už tokią pertvarką, kad pasikeistų tik vadovų skyrimo tvarka, o už rimtą analizę ir rimtą struktūrinę pertvarką“, - sakė ministras.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovą skiria prezidentė, institucija atskaitinga Seimui.