"Tai labai priklauso nuo politinio stuburo tų politikų, kurie nusiteikę formuoti", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė per apkaltą pašalintas buvęs prezidentas R.Paksas.

Jo partija derasi su "darbiečiais" ir socialdemokratais dėl koalicijos formavimo. Pasak R.Pakso, "tvarkiečiai" yra pasirengę toliau tartis ir po prezidentės pareiškimo.

"Esame pasiruošę dalyvauti valdančios koalicijos darbe ir formuoti Vyriausybę. Tikiuosi, kad mūsų partneriai - tiek socialdemokratai, tiek "darbiečiai" - formuojant Vyriausybę bus tiek pat stiprūs psichologiškai, politiškai, kiek esame mes", - sakė "tvarkiečių" lyderis.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pareiškė, kad viena iš daugiausia mandatų per Seimo rinkimus laimėjusių partijų - Darbo partija - negali dalyvauti formuojant Vyriausybę.

"Mano nuomone, formuojant Vyriausybę negali dalyvauti partija, kuri įtariama padariusi daugiausiai šiurkščių rinkimų tvarkos pažeidimų, įtariama dėl juodosios buhalterijos ir kurios lyderiai yra kaltinamieji baudžiamojoje buhalterijoje", - sakė D.Grybauskaitė po susitikimo su Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininku Algirdu Butkevičiumi.

R.Pakso teigimu, Konstitucija numato rinkimus laimėjusioms partijoms formuoti Vyriausybę.

"Prezidentė yra valstybės vadovė, ir prezidentės nuomonė iš tikrųjų yra labai svarbi. Seimas turėtų dirbti ranka rankon su valstybės prezidente. Bet Konstitucija sako pas mus ganėtinai įsakmiai, kad partijos, kurios nugali per rinkimus, joms yra pavedama formuoti valdančiąją daugumą, ir tokia yra įstatymo raidė, Konstitucijos raidė. Toje vietoje prezidentas turi kažkokias, sakyčiau, Konstitucijos normas, kurių jis privalo laikytis", - kalbėjo jis.

"Tvarkiečiai" Seime turės 10 mandatų. Anot R.Pakso, toks rinkimų rezultatas partijai yra "santūriai geras".

Dėl koalicijos formavimo su jais derasi daugiausia mandatų - 38 - laimėję socialdemokratais bei 29 vietas seime užsitikrinę "darbiečiai".