DELFI užsakymu „Spinter tyrimų“ atlikta apklausa atskleidė ir daugiau paradoksų apie suaugusiųjų bei vaikų seksualinių santykių vertinimą.

Klausiami, ar reikėtų bausti seksu užsiimančius paauglius, respondentai vieningos nuomonės neturėjo: 27, 3 proc. teigė, jog ne, 17, 2 proc. pasisakė už bausmes, maždaug tiek pat manė, kad reikia bausti 16 metų nesulaukusių ir lytiškai santykiaujančių vaikų tėvus.

10, 8 proc. nuomone, tėvus reikėtų bausti tuo atveju, jei seksualinių tarpusavio santykių turi jų vaikai iki 14 metų amžiaus.

Jūsų nuomone, jei seksu užsiima paaugliai, ar reikėtų juos bausti? (proc.)
Taip 17,2
Ne 27,3
Jeigu jie iki 14 metų amžiaus - bausti tėvus 10,8
Jeigu jie iki 16 metų amžiaus - bausti tėvus 17,0
Nežinau 27,7
Iš viso: 100

Už besąlygiškas bausmes paauglių sekso atveju dažniau pasisakė vyriausio amžiaus gyventojai, moterys. Tėvų baudimui dažniau pritarė 45 m. ir vyresni respondentai, rajonų centrų gyventojai. Jaunesni nei 36 metų žmonės dažniau nepritartų jokioms bausmėms.

Užkliuvo neturintys nuomonės

Komentuodamas apklausą psichologas Andrius Kaluginas išskyrė gausiausią grupę respondentų – 27, 7 proc., kurie į klausimą apie bausmes už seksualinius nepilnamečių santykius atsakė „nežinau“.

Klinikinis psichologas Andrius Kaluginas
„Beveik trečdalis žmonių neturi nuomonės. Tai yra labai įdomu. Tačiau kas turi turėti nuomonę: Baudžiamasis Kodeksas, aplinka, visuomenė, Bažnyčia, politikai, Seimas, Grybauskaitė - kas? Ką reiškia „nežinau“? Arba tu toleruoji, kai tavo vaikai trinasi pakampėmis ir mylisi su kitais paaugliais arba netoleruoji“, - kalbėjo specialistas.

Toks didelis neturinčiųjų nuomonės procentas, specialistui užkliuvo, „nes tai reiškia, kad apie trečdalis žmonių nežino, kaip auklėti savo vaikus“.

„Atėjo keturiolikmetis namo ir sako, kad ką tik santykiavo su bendraklase. O tėvas nežino – gerai tai ar blogai! Tada ir vaikas nežino. Šitoje srityje bent jau tėvams turėtų būti aiškumas – toleruoja ir jiems „dzin“ ar griežtai sako „ne“. Ir tik po to sprendžiama, kaip auklėti vaiką, kažkaip su juo kalbėti. Todėl minėtoje apklausos lentelėje atsakymų „nežinau“ turėtų būti minimaliai, iš viso nulis. Nes čia negali būti abejingų žmonių!“, - įsitikinęs psichologas.

Bausmės tėvams – iš fantastikos srities

Už paauglių seksualinius santykius bausti tėvus, A. Kalugino žodžiais, iš fantastikos srities.

„Visų pirma, kokiomis priemonėmis bausti? Fiziškai mušti tėvus ar taikyti jiems administracinę atsakomybę už vaikų nepriežiūrą, skųsti Vaikų teisių apsaugos tarnybai? Kaip tu nubausi alkoholiką, kuris tik dešimčiai minučių ryte pramerkia akis, paskui girtas, o jo vaikai daro ką nori? Kaip su paaugliais, kurie mylisi vaikų namuose – bausti auklėtojus, kad neprižiūrėjo ir nematė, ką naktį veikė?“, - kėlė klausimus psichologas.

A. Kalugino nuomone, tai – diskusijos vertas klausimas, kurį galima palyginti su taip pat sunkiai išsprendžiama dilema, ką bausti - prostitutę ar jos paslaugų vartotoją.

7,5 proc. nuomone, lytiniai santykiai su vaikais nėra nusikaltimas

Paklausti, kokiais atvejais reikėtų bausti pilnametį asmenį, kuris turi lytinių santykių su nepilnamečiu, beveik 60 procentų teigė, jog visais.

12, 8 proc. nuomone, suaugusį asmenį reikėtų bausti, jei jis turi seksualinių santykių su jaunesniu nei 16 metų amžiaus paaugliu, 9,9 proc. nuomone, baustini lytiniai santykiai su nepilnamečiu iki 14 metų amžiaus, 7, 5 proc. galvoja, kad už tai iš viso nereikia bausti.

Kokiais atvejais reikėtų bausti pilnametį asmenį, kuris turi lytinių santykių su nepilnamečiu: (proc.)
Jeigu seksualinių santykių turi su nepilnamečiui iki 14 metų amžiaus 9,9
Jeigu seksualinių santykių turi su nepilnamečiui iki 16 metų amžiaus 12,8
Visais atvejais, kai seksualinių santykių turi su nepilnamečiu 57,1
Nereikėtų bausti iš viso 7,5
Neturiu nuomonės 12,7
Iš viso: 100

Visais atvejais dažniau baustų moterys ir vyresni nei 55m. gyventojai. Tuo tarpu jaunesni (iki 35 m.) respondentai nepritartų jokioms bausmėms arba įvardija žemesnę amžiaus kartelę (14 arba 16 metų).

A. Kaluginui čia taip pat užkliuvo didelis procentas neturinčiųjų nuomonės. Atsakymą „nežinau“ pasirinko 12, 7 proc. respondentų.

„Gal į šią dalį įeina apklausoje dalyvavę aštuoniolikmečiai, kurie dar neapsisprendę, Duok Dieve, kad taip būtų. Nes jei nežinančiųjų procentą sudaro suaugusieji, vėlgi, neramu. Kaip galima neturėti nuomonės šiuo klausimu?“, - nesuprantama psichologui.

Pakanka nėščią paauglę vesti?

Kokiu atveju nėščios nepilnametės lytinis partneris galėtų išvengti teisinės atsakomybės? Didžiausias procentas (23, 6 proc.) apklaustųjų mano, jog pakaktų merginą vesti.

nėštumas, nėščioji, laukimas, motinystė, nėščia, gimdymas, meilė, širdis
Penktadalio nuomone, teisinės atsakomybės turėtų neišvengti visi. 18 proc. nuomone, nėščios nepilnametės lytinis partneris nuo teisinės atsakomybės turėtų būti atleistas, jei sutinka išlaikyti vaiką ir iki pilnametystės jo mamą, 11, 8 proc. nuomone, pakanka išlaikyti vaiką.

9,4 proc. nuomone, nėščios nepilnametės lytinis partneris teisinės atsakomybės galėtų išvengti, jei pats yra nepilnametis. 16 proc. atsakė „nežinau“.

Gali pasinaudoti prievartautojai

A. Kalugino nuomone, vedybos su nėščia nepilnamete neturėtų būti priežastis išvengti teisinės atsakomybės. Tuo, kaip galimybe išvengti bausmės, galėtų pasinaudoti prievartautojai.

„Čia yra toks psichologinis dalykas: jei žmogus prisiima atsakomybę, liaudiškai tariant, prisidirba, bet veda, visuomenės akyse tai tampa santuoka iš reikalo, tik kiek ankstyvesne, nei įprastos santuokos iš reikalo. Daugmaž, jei vedi nėščią merginą, esi doras žmogus ir nieko čia baisaus. Tačiau nereikia pamiršti, kad tuo gali piktnaudžiauti prievartautojai. Norėdami išvengti adekvačios bausmės už išprievartavimą, jie gali siekti sudaryti fiktyvias santuokas su aukomis“, - atkreipė dėmesį seksologas.

Pasak A. Kapugino, tokių spragų Baudžiamajame Kodekse nėra, bet visuomenės nuomonė rodo, jog žmonės nepagalvoja, kad nėščios nepilnametės ir vyresnio asmens santuoka gali būti fiktyvi ir slėpti išprievartavimo faktą.

„Tikrai ne visais atvejais vedybos pateisina veiksmą, be to, pačios vedybos psichologiškai ir net anatomiškai paauglystėje per ankstyvos, nes moteris iki 18 metų amžiaus nepasiruošusi gimdyti. Jei pora apsives, duok Dieve, darnius, gražius santykius sukurs viena šeima iš tūkstančio. Nes mūsų visuomenėje ankstyvos vedybos ir gimdymas nesulaukus 18 metų – išimtis, ne Afrikoje gyvenam“, - komentavo seksologas.

Jei susimoka – nekaltas?

A. Kalugino žodžiais, visiškas absurdas manyti, jog teistumui išvengti pakanka išlaikyti vaiką, kurio laukiasi nepilnametė, ir ją pačią iki pilnametystės.

„Susimokėjau - ir galiu daryti ką noriu? Čia dvigubas absurdas. Visų pirma, asocialios moterys, merginos ar mergaitės gali tokią nuostatą paversti pajamų šaltiniu – tiesiog šantažuoti vyrus ir pačios provokuoti lytinius santykius, norėdamos iš to pasipelnyti.

Antra – ką reiškia, jei niekšas, kuris išprievartavo merginą, atsipirks sumokėdamas jai kažkiek pinigų? Jis nekompensuos psichologinės traumos. Kas jai kompensuos košmarą? Po tokio nusikaltimo gali sugriūti jauno žmogaus gyvenimas ir kas tada tie pinigai? 15 tūkst. litų tam kartui geriau, nei nieko, bet liks suluošintas gyvenimas. Todėl aš ne teisiškai, bet vien psichologiškai nepritarčiau galimybei atsipirkti už pedofilinį santykį“, - kategoriškas A. Kaluginas.

Išlaikyti savo vaiką, psichologo nuomone, taip pat jokia lengvinanti aplinkybė. Tai – kiekvieno tėvo pareiga.

Kai nėštumas - paaugliško nuotykio pasekmė

9, 4 proc. teigiančiųjų, jog teisinės atsakomybės galėtų išvengti nėščios nepilnametės lytinis partneris, jei jis yra panašaus amžiaus, psichologo nuomone, mąsto adekvačiai.

„Nepilnamečiai nėra tokie sąmoningi. Lytiškai santykiaudami dažnai nesisaugo, prisidirba vaikų ir tai neretai būna nuotykio, vakarėlio pasekmė. Bausti už tai nepilnametį būtų nelabai teisinga“, - mano A. Kaluginas.

Ketvirtadalis griežtųjų, kurie nepilnametės nėštumo „kaltininko“ jokiais atvejais neatleistų nuo teisinės atsakomybės, DELFI pašnekovo žodžiais, matyt tie patys, kurie apskritai nepateisina lytinių santykių su žmonėmis iki 18 metų amžiaus.

„Tiesiog yra dalis žmonių, kurie griežtai pasisako prieš nepilnamečių lytinį gyvenimą. Jie turi savo tvirtą nuomonę, kuri gerbtina. Ji nėra adekvati realybei, bet pagrįsta. Su šita respondentų dalimi nematau jokių problemų – tiesiog tai labai tikintys žmonės ar konservatyviai auklėti“, - sakė seksologas, pridurdamas, jog džiaugiasi, kad bent šiuo klausimu kiek mažiau žmonių neturėjo nuomonės.

„Šiuo atveju neturėti nuomonės ne taip baisu. Matyt, žmonės suvokia, kad būna įvairių aplinkybių – gal šiaip geras berniukas, bet prisidirbo, kam jį dabar bausi? Arba įsimylėjusių paauglių pora, 13-14 metų Romeo ir Džiuljeta, pradėjo lauktis. Todėl nepasisprendimas šiuo atveju psichologiškai visai pateisinamas“, - sakė DELFI pašnekovas.

Kokiu atveju nėščios nepilnametės lytinis partneris galėtų išvengti teisinės atsakomybės: (proc.)
Jeigu ją veda 23,6
Jeigu sutinka išlaikyti vaiką ir iki pilnametystės jo mamą 18,0
Jeigu sutinka išlaikyti vaiką 11,8
Jeigu pats yra nepilnametis 9,4
Jokiais 21,2
Neturiu nuomonės 16,0
Iš viso: 100

Vestuves kaip pagrindą išvengti atsakomybės dažniau nurodo vyresnio amžiaus, žemesnio išsimokslinimo, rajonų centrų gyventojai. Aukštesnio išsimokslinimo, didesnių pajamų, didmiesčių gyventojai išimtį dažniau sietų su įsipareigojimu išlaikyti vaiką (ir) jo motiną iki pilnametystės.

Apklausė 18-75 metų gyventojus

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" 2013 metų gruodžio 12–20 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko visuomenės nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 65 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1009 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.
Tyrimo rezultatų paklaida 3,1%.