Tikimasi, kad šiemet balsų skaičiavimas užtruks ilgiau dėl pirmumo balsų skaičiavimo ir papildomai atsiradusių biuletenių tiesioginiuose merų rinkimuose.

Savivaldybių tarybų rinkimuose varžosi per 15 tūkst. kandidatų, dėl merų postų - daugiau kaip 400 kandidatų.

Per rinkimus sekmadienį bus išrinkti 1524 tarybos nariai, įskaitant 60 būsimų merų. Tose savivaldybėse, kur meras nebus išrinktas per pirmąjį turą, t. y. nesurinks daugiau kaip pusės rinkėjų balsų, po dviejų savaičių kovo 15-ąją vyks antrasis merų rinkimų turas.

Dėl Seimo nario mandato Žirmūnuose varžosi 12 kandidatų. Prireikus, antrasis turas čia irgi bus rengiamas kovo 15 dieną. 

Vilnius: liberalų pergalės šokis, A. Zuoko išlikimas ir „darbiečių“ fiasko

Vilniuje pirmajame mero rinkimų ture pergalę švenčia liberalas Remigijus Šimašius. O kas bus jo varžovas, vėlyvą naktį vis dar nebuvo aišku: dėl antrosios vietos lenktyniavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos lyderis Valdemaras Tomaševskis ir perrinkimo siekiantis meras Artūras Zuokas

Pirmadienį paryčiais A. Zuokas palypėjo į antrąją poziciją, kuri leidžia dar pakovoti dėl mero kėdės. Tačiau R. Šimašiaus persvara įspūdinga. Už liberalą balsuoja maždaug kas trečias Vilniaus rinkėjas.

Liberalai taip pat užsitikrino didžiausią frakciją Vilniaus taryboje, lenkdami LLRA ir konservatorius. O štai Darbo partija patyrė fiasko. Vėlai naktį paaiškėjo, kad „darbiečiams“ nepavyks įveikti 4 proc. barjero. 

Vilniuje – derybos dėl valdžios

Rinkimus laimėję liberalai jau dėlioja valdančiąją koaliciją. Pirmadienį ryte jie susitinka derėtis su trečioje vietoje likusiais konservatoriais.

Tai DELFI patvirtino liberalų kandidatas į merus Remigijus Šimašius.

„Taip, ketiname. Ryte turime susitikimą. Planavome 10 val. tarti žodį“, - sakė R. Šimašius.

Liberalams, pirminiais duomenimis, Vilniaus taryboje tenka 15 vietų, konservatoriams – 8. Laimėjus mero rinkimus, liberalų dalis padidėtų iki 16 mandatų. Tačiau dviejų partijų daugumos 51 nario taryboje tai nesudaro. R. Šimašius neslepia – ieškoma trečio partnerio.

„Aišku ir prieš rinkimus buvo, kad pirmiausiai kalbėsime su konservatoriais. Ir tikrai nelinkę esame kalbėti su V. Tomaševskio ir A. Zuoko partijomis. O su visais kitais – esame atviri ir tuos pašnekesius, bendrąja prasme, jau pradėjome“, - sakė R. Šimašius.

Kaunas ir Klaipėda: aiškūs antro turo dalyviai

Kaune antrajame ture susirungs „Vieningo Kauno“ lyderis Visvaldas Matijošaitis, kiek netikėtai surinkęs daugiau balsų nei dabartinis meras Andrius Kupčinskas. Be to, „Vieningas Kaunas“ nušluostė nosį konservatoriams ir laimėjo savivaldos rinkimus TS-LKD tvirtove laikomame Kaune. 

Klaipėdoje buvo netoli mero rinkimų baigties pirmajame ture, bet taip neįvyko. Antrajame susigrums dabartinis meras, liberalas Vytautas Grubliauskas ir konservatorė, Seimo narė Agnė Bilotaitė

Paaiškėjo būrys merų

Ričardas Malinauskas, Marija Rekst, Artūras Margelis - tik keli merai, kurie pergalę švenčia jau pirmajame ture. O tokių yra kur kas daugiau.

Nedidelė sensacija Alytuje. Keiksmų skandalo įsuktas Jurgis Krasnickas ne tik nepateko į antrą turą: jo apskritai nebus. Rinkimus Alytuje triuškinančia persvara laimėjo buvęs policijos vadovas Vytautas Grigaravičius bei jo vadovaujamas rinkimų komitetas. 

Birštono mere išrinkta socdemė Nijolė Dirginčienė, kaip ir buvo galima tikėtis.Ignalinos rajone triumfuoja Henrikas Šiaudinis, valstiečių-žaliųjų atstovas. Jonavai toliau vadovaus socdemas Mindaugas Sinkevičius, Kauno rajonui - jo partietis Valerijus Makūnas. Kėdainių rajono mere tapo „darbietė“ Nijolė Naujokienė, Marijampolės - socdemas Vidmantas Brazys, Mažeikių - vėl socdemas, Antanas Tenys.

Molėtuose triumfuoja konservatorius Stasys Žvinys, Neringoje - socdemas Darius Jasaitis, Pagėgiuose - „tvarkietis“ Virginijus Komskis. Palangai toliau vadovaus konservatorius Šarūnas Vaitkus, Panevėžio rajonui - valstietis-žaliasis Povilas Žagunis. Pasvalyje konservatoriai išlaiko pozicijas, čia meru tapo Gintautas Gegužinskas. Rietavą valdys liberalai ir jų meras Antanas Černeckis.

Šalčininkai lieka LLRA tvirtove: čia užtikrintą pergalę švenčia Zdislavas Palevičius.Utenoje triumfuoja socdemas Alvydas Katinas,o Varėnoje bus renkamas naujas Seimo narys, mat meru pirmajame ture išrinktas liberalas parlamentaras Algis Kašėta. Tiesa, Varėnoje padėtis dar nėra iki galo aiški. Panašu, kad A. Kašėtai pritrūko saujelės balsų, ir antrojo turo vis dėlto prireiks. 

Premjeras Algirdas Butkevičius gali būti ramus dėl savo vienmandatės apygardos: Vilkaviškyje triumfuoja socdemai, o meru išrinktas Algirdas Neiberka.

Šiokia tokia sensacija Šiauliuose: socdemas meras Justinas Sartauskas lieka už antrojo turo borto. 

Socdemai pralošė Žirmūnus

Socialdemokratams - liūdnos žinios iš Žirmūnų. Čia Seimo nario rinkimai rengiami dėl to, kad Žirmūnuose išrinktas Vytenis Andriukaitis išvyko dirbti į Briuselį. Bet socdemų sėkmės istorijai Žirmūnuose pasikartoti nelemta.

Pirminiais duomenimis, Žirmūnuose dėl Seimo kėdės antrajame rinkimų ture susigrums dviejų dešiniųjų partijų atstovai: konservatorė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir liberalas Šarūnas Gustainis.

Aktyvumas nustebino

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas spaudos konferencijos metu informavo, jog aktyvumas buvo tikrai didelis. 

„Rinkimų komisijoms prireiks nemažai laiko“, - sakė Z. Vaigauskas. 

Pasak jo, bendras rinkėjų aktyvumas turėtų siekti apie 45 proc., gal ir daugiau. 

Rinkimų dieną aktyviausi buvo druskininkiečiai, Pagėgių, Birštono, Švenčionių ir Šilalės rinkėjai. Pasyviausiai balsuota Šiaulių rajone, Kaišiadorių rajone, Mažeikių rajone bei Klaipėdos mieste ir rajone – čia balsavo tik maždaug kas trečias rinkėjas.