„Pratęsėme iki kadencijos pabaigos. Jie nespėja, darbo grupė taip motyvavo“, – BNS sakė A.Sysas. „Jeigu norės, prims, padarysime darbą, jiems nereikės“, – į klausimą, ar darbas nenueis veltui, kai dokumentas bus perduotas vertinti jau naujai išrinktam parlamentui, atsakė A.Sysas.

Rinkimų kodeksą, kuris sujungtų šiuo metu atskirus Seimo, prezidento, savivaldos, Europos Parlamento rinkimų įstatymus, Seimas bando parengti jau ne pirmą kadenciją. Praėjusioje kadencijoje darbo grupė buvo baigusi darbą, bet tuomet projektą aštriai sukritikavo Seimo teisininkai, įžvelgę ir galimų prieštarų Konstitucijai, ir pasigedę bendros koncepcijos.

2012 metais išrinktas parlamentas sudarė naują darbo grupę Rinkimų kodeksui parengti, jos darbo laikas irgi nekart buvo pratęstas. Vieną grupės parengtą dokumentą Seimas patvirtino – Rinkimų kodekso koncepciją. Pagrindiniai jame pasiūlyti pakeitimai, susiję su Vyriausiosios rinkimų komisijos sudarymu, leidimu visuomenininkams kelti kandidatus Europos Parlamento rinkimuose, jau perkelti į atskirus įstatymus.

Taip pat koncepcija į kodeksą siūloma perkelti jau esamos sistemos principus: prezidentas būtų renkamas penkeriems, o Seimas ir savivaldybių tarybos ketveriems metams, kandidatus galėtų kelti įstatymo reikalavimus atitinkančios partijos, rinkimuose galėtų dalyvauti ir savarankiški kandidatai.