„Nėra jokių nusiskundimų, aš jau nekalbu apie kokias provokacijas ar dar ką nors. Kaip viskas vyksta kitur, aš nežinau, bet ten, kur buvome mes, nėra net jokių nusiskundimų. Pažeidimų iš esmės reiktų ieškoti. Buvo vienoje apylinkėje, kad urna, kurią neša į namus, turėjo būti apversta, bet buvo neapversta. Tad tokio lygio pažeidimai“, - pasakojo M. Laurinavičius.

Jo teigimu, žmonių aktyvumas nemažas, paskutinėje aplankytoje apylinkėje iki 13 val. buvo balsavę 25 proc. gyventojų.

„Kitur mieste 11 val. buvo pabalsavę 15-20 proc. rinkėjų. Žmonės gana aktyvūs, daug kas sako, kad aktyvumas padidės į vakarą, kai visi grįš iš kur nors, nes oras labai geras“, - sakė M. Laurinavičius.

Politologas pasakoja, kad Dniepropetrovsko regioną kontroliuoja oligarchas I. Kolomoiskis, kuris tik paskirtas į gubernatoriaus postą iškart ėmėsi kelti atlyginimus, mokėti premijas, todėl prorusiškų židinių šiame regione nerasta.

„Čia niekas negirdėjęs apie jokius separatistus“, - sakė M. Laurinavičius.

Kaip pinigai sugeba stabdyti separatizmą

Dniepropetrovskas turi administracinę ribą su Donecko sritimi, bet I. Kolomoiskis sugebėjo ne tik sustabdyti separatizmą prie tos administracinės ribos, bet ir, kaip kai kas sako, jis jau kontroliuoja ir kitus keturis rajonus“, - pridūrė Rytų Europos studijų centro analitikas.

M. Laurinavičius pasakojo, kad šeštadienį buvo susitikęs su I. Kolomoiskiu akis į akį. Pasak pašnekovo, I. Kolomoiskis vengia žodžio „kontrolė“, bet pripažįsta siekiantis stabdyti separatizmo plitimą ir besišnekantis su aplinkiniais regionais dėl vieningų veiksmų.

Dniepropetrovsko sritis ribojasi su Charkovo, Donecko, Zaporožės, Chersono, Mikolajevo ir Kirovohrado sritimis.

„Pirmiausia, ką jis padarė, tai padidino atlyginimus 20 proc. visiems savo darbuotojams. Jis iš esmės kontroliuoja šią sritį. Tai savo įmonių darbuotojams padidino atlyginimus, moka papildomus atlyginimus teisėsaugai, bet neoficialiai. Pavyzdžiui, jis pats pasakojo, kad „Berkut“ narių nuotaikos buvo kaip ir kitur, ypač tada, kai juos pradėjo paleidinėti, nors jie tikrai nebuvo susitepę rankų krauju. Bet I. Kolomoiskis sugebėjo susodinti visus kartu, pradėjo papildomai mokėti teisėsaugai, „Berkut'ui“. Tai ir yra skirtumas tarp Donecko ir Dniepropetrovsko“, - sakė M. Laurinavičius.

Kaip žinoma, nors dabar Dniepropetrovskas ramus, bet ir šiame regione buvo puldinėjami administraciniai pastatai.

I. Kolomoiskis, pasak M. Laurinavičiaus, pasisako už Ukrainos europėjimą. „Aš jo specialiai paklausiau, ar oligarchai pasiruošę keisti žaidimo taisykles, tai jo pirmas sakinys buvo: „Mano supratimu, oligarchija iš esmės yra blogai, nes tai yra ekonominio vystymosi aklavietė“. Jis paaiškino, kad tai neišvengiamas blogis, nes tai daugelio valstybių perėjimo iš autoritarizmo į demokratiją etapas. Bet paskui jis sakė, kad kiekvienas protingas oligarchas stengiasi pats tapti ne oligarchu, kol jo kas nors nepavertė nebe oligarchu. Pasak I. Kolomoiskio, juo protingesnis oligarchas, tuo geriau jis šią tiesą supranta“, - pasakojo analitikas.

M. Laurinavičius sako iš I. Kolomoiskio supratęs, kad daugelis Ukrainos oligarchų pasirengę eiti reformų keliu ir keisti žaidimo taisykles į europines.

Konstitucija rašoma neskaidriai?

Rytų Europos studijų centro analitikas teigia, kad Ukrainos ateitis iš esmės priklauso nuo to, ką darys oligarchai. Jo teigimu, esminis klausimas yra net ne naujasis prezidentas, o kokia bus naujoji Ukrainos Konstitucija.

„Konstitucija yra tik rašoma, kuriama ir apie ją yra visokių gandų, bet niekas tiksliai nežino. Bet Konstitucijos kūrimas yra pakankamai neskaidrus. Taigi didelis klausimas, kokia bus Konstitucija ir paties Petro Porošenko, jei jį išrinks, įgaliojimai“, - sakė M. Laurinavičius.

Jis taip pat pabrėžia, kad niekas tiksliai neįsivaizduoja ir to, koks prezidentas bus šokolado karaliaus pravardę įgijęs P. Porošenko.

„Visi juo tiki Ukrainoje. Kiek šnekėjau su žmonėmis, tai daugelis sako, kad jeigu ne karas, tai balsuotų už ką nors, bet kadangi karas – tai balsuoja už P. Porošenko. Jis sako: „Mes juo tikime ir reikia kuo greičiau spręsti tą klausimą“, - pasakojo pašnekovas, nors pridūrė pats netikintis, kad P. Porošenko laimės pirmajame ture.

Ihoris Kolomoiskis
„Nors Rusija norėtų plėsti separatizmą į kitus regionus, bet aš manau, kad tai nelabai realu. Bet ką daryti su Donbasu ir Luhansku, tai, tiesą sakant, net ir pats I. Kolomoiskis pasakė: „Aš nežinau“. Jo teigimu, ten padėtis yra niekieno nekontroliuojama, veikia daugybė karo vadų, kurie turi savo banditų komandas. Ir kaip juos susodinti prie bendro stalo, tai sunkiai įsivaizduojama, nes ten prasidėjo jų tarpusavio kovos, manoma, kad tuoj prasidės kraujo keršto akcijos“, - pasakojo M. Laurinavičius.

Šiaurėje ramu

Seimo narys Arvydas Anušauskas rinkimus stebi Černigove, Ukrainos Šiaurėje. Šis regionas ribojasi su Rusija, Baltarusija, taip pat Sumų, Poltavos ir Kijevo sritimis. Pasak politiko, rinkimai šioje srityje vyksta ramiai, pažeidimų nematyti.

„Žmonės noriai balsuoja, 11 val. buvo apie 18-20 proc. aktyvumas. Apklausiant išeinančius žmones, tai iš 9 rinkėjų 4 sakė balsavę P. Porošenko“, - sakė politikas.

„Kalbėjau su rusakalbiais ir ukrainiečiais, bet visi panašios nuotaikos – reikia rinkti prezidentą ir viskas“, - sakė A. Anušauskas, pridūręs, kad šiame regione negirdėti jokių grasinimų.