Sodra“ - ne kaupimasis fondas, todėl pasakyti, kad mirusiems pensininkams gali kompensuoti, niekaip nesiderina su socialinio draudimo principu, čia ne valstybės biudžeto pinigai“, - komiteto posėdyje teigė konservatorė Irena Degutienė.

Komiteto vadovas Bronius Bradauskas priekaištavo, kad valstybė privalo kompensuoti mirusių pensininkų paveldėtojams, tačiau biudžetininkų algų - ne.

„Jeigu mes žiūrėsime į tai kaip į tai, kad pripažinome tai skola..., tai ji išlieka ir gyvam, ir mirusiam. Taškomės pinigais ten, kur nereikėtų taškytis - televizijai, keliams... O čia - ne paveldimumas, o skolos grąžinimas. Turime atiduoti už tą laiką, kol žmogus buvo gyvas. Tuo tarpu algų nekompensuočiau visai“, - teigė B.Bradauskas.

Tačiau komitetas nutarė, kad Vyriausybė kitais metais turėtų parengti planą, kaip kompensuoti sumažintas algas biudžetininkams.

„Reikia ne kompensuoti, o didinti algas“, - siūlė Lietuvos lenkų rinkimų akcijos frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius siūlė svarstymuose daryti pertrauką.

„Šiomis savaitėmis (prieš prezidento ir europarlamentarų rinkimus - BNS) normaliai negalima pasakyti nieko ir po rinkimų rimtai apsispręsime“, - sakė jis.

Seime pradėta svarstyti per krizę sumažintų senatvės ir invalidumo pensijų kompensavimo tvarka numato, kad išmokos bus pradėtos mokėti šių metų ketvirtąjį ketvirtį. Jų laukia 485 tūkst. žmonių, o kompensacijoms reikės apie 450 mln. litų.