Ministro teigimu, raketų dislokavimas ir panaudojimas įtrauktas į regione rengiamų pratybų scenarijų. L.Linkevičiaus nuomone, taip Maskva bando didinti spaudimą Vakarams, tikėdamasi nuolaidų derybose dėl situacijos Sirijoje ir Ukrainoje.

„Visoje Rusijoje dabar vyksta pratybos ir štabų mokymai. Karaliaučiuje taip pat vyksta pratybos, ir jų scenarijuje yra „Iskander“ raketinių kompleksų dislokacija ir galimas panaudojimas. Apie tai mes žinome“, - BNS šeštadienį sakė ministras.

Jo teigimu, modernizuotų raketinių kompleksų veikimo atstumas yra ki 700 kilometrų. Tai reiškia, kad jos galėtų pasiekti ne tik Baltijos šalis ir Lenkiją, bet ir Vokietijos sostinę Berlyną.

„Manau, kad tai tradicinis scenarijus, kai eskaluojama situacija laukiant derybinių nuolaidų iš Vakarų. Blefavimo ir bauginimo metodai buvo labai veiksmingi praeity. Bet po to, kai Rusijos veiksmus Ukrainoje ir Sirijoje kai kurios Vakarų šalys ima traktuoti kaip karo nusikaltimus, panašūs metodai gali ir nesuveikti“, - kalbėjo ministras.

L.Linkevičius atsisakė detaliau komentuoti Estijos žiniasklaidos pranešimus, kad raketos gabenamos Baltijos jūra automobilių ir traukinių keltu.

Tai ne pirmas kartas, kai Rusija pratyboms Karaliaučiaus krašte dislokuoja „Iskander“ raketas. Maskva ne kartą teigė, kad raketos ateityje ten gali būti dislokuotos visam laikui.

Lietuvos URM: Rusijos veiksmai kelia įtampą ir gali pažeisti branduolinius susitarimus

Dislokuodama branduolinį užtaisą galinčias nešti raketas „Iskander“ Karaliaučiaus krašte Rusija gali pažeisti vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį, konstatuoja Lietuvos Užsienio reikalų ministerija.

„Netikėti kariniai patikrinimai, ginkluotės kaupimas Kaliningrado srityje ir jau ne kartą išsakyti Rusijos planai dėl raketų „Iskander“ dislokavimo Kaliningrado srityje Lietuvai visada kėlė susirūpinimą. Tokie veiksmai galimai pažeidžia vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutartį, didina įtampą regione, mažina pasitikėjimą ir neigiamai veikia regiono saugumą“, - šeštadienį rašoma ministerijos pranešime.

Pažymima, kad tokie Rusijos veiksmai bus pristatyti NATO Taryboje ir kitose tarptautinėse saugumo struktūrose.

Maskva šeštadienį patvirtino, kad „Iskander“ sistemos Karaliaučiuje dislokuojamos nebe pirmą kartą „ir toliau bus dislokuojamos“.

„Karaliaučiaus sritis nėra išimtis, kur šios raketos buvo pakartotinai dislokuotos ir bus dislokuojamos kaip Rusijos ginkluotųjų pajėgų pratybų dalis“, - agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos Gynybos ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas.