Pas sulaikytus chuliganus rasti peiliai, geležiniai strypai bei molotovo kokteiliai. Seimo langus daužė ir į policininkus akmenis mėtė jaunuoliai. Nemažai jų buvo neblaivūs.

Pasak Seimo kanceliarijos Bendrųjų reikalų departamento direktoriaus Antano Dimaičio, padaryta žala yra ne mažesnė nei 2 mln. litų.

Šeštadienį atvykę ugniagesiai nuplovė naujos Seimo posėdžių salės fasadą, tačiau viršutiniai jos langai liko padengti žalių kiaušinių mase. Praeiviai skubėjo fotografuoti nusiaubtus Seimo rūmus.

Policija pranešė riaušių rezultatus

Policijos departamento duomenimis, per riaušes už viešosios tvarkos pažeidimus į policijos komisariatus buvo pristatytas 151 asmuo.

Nustatyta, kad 54 iš jų buvo neblaivūs. Administracinių teisės pažeidimų protokolai už viešosios tvarkos pažeidimą ir pasipriešinimą policijos pareigūnams buvo surašyti 119 žmonių. Dar 32 asmenys uždaryti į areštines, dėl jų kardomųjų priemonių skyrimo bus kreipiamasi į teismą.

Ikiteisminį tyrimą dėl riaušių atlieka Vilniaus apygardos prokuratūra.

Į gydymo įstaigas kreipėsi 34 asmenys pareikšdami, kad buvo sužaloti prie LR Seimo rūmų. 30 iš jų gydomi ambulatoriškai, 4 ligoninėse. Per neramumus buvo sužaloti ir keli viešąją tvarką užtikrinę pareigūnai.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį prie Seimo incidentų nebuvo, Eltai sakė Viešojo saugumo tarnybos budėtojas. Pernakt budėję Viešojo saugumo tarnybos pareigūnai atšaukti.

Penktadienį provokatoriai darbavosi ne tik Vilniuje, bet ir Šiauliuose, kur pareigūnams taip pat pavyko agresiją suvaldyti. Šeštadienį protesto akcija numatyta Klaipėdoje.

Pareigūnai šeštadienį toliau ketina budėti prie Seimo, kad būtų užtikrinta viešoji tvarka.

"Budėsim tiek, kiek reikės", - BNS sakė generalinio komisaro pavaduotojas Saulius Skvernelis.

Policijos pareigūnai penktadienį neigė naudoję gumines ar kitokias kulkas – riaušininkam išvaikyti buvo naudojamos tik ašarinės dujos ir specialiosios priemonės. Tačiau vėliau paaiškėjo, jog Viešo saugumo pajėgos prieš riaušininkus naudojo ir gumines kulkas.

Policija mano, jog riaušėms buvo rengtasi, nes pas sulaikytus chuliganus rasti peiliai, metaliniai strypai bei Molotovo kokteiliai. Pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl riaušių organizavimo. Tiriama ar vienas Seimo langas nebuvo peršautas iš pistoleto šauta kulka.

Bažnyčia ragina žmones nepasiduodi kurstymams

Reaguodama į penktadienio įvykius, kuomet prie Seimo surengtas mitingas virto riaušėmis, Lietuvos vyskupų konferencija išplatino pranešimą, kuriuo ragina žmones nepasiduoti kurstymams ir savo teises ginti ne agresijos, o teisinėmis priemonėmis.

"Bažnyčia nepritaria agresyviems veiksmams ir kurstymams imtis neleistinų ir neteisėtų veiksmų. Todėl raginame žmones nepasiduoti kurstymams, ir iškilus reikalui ginti savo teises, imtis ne agresijos, bet, kaip dera laisvos demokratinės šalies piliečiams, panaudoti visas teisines priemones", - rašoma arkivyskupo, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininko Sigito Tamkevičiaus pasirašytame pareiškime.

Jame primenama, kad valstybę reikia kurti, o ne griauti. "Gyvendami demokratijoje, turime imtis visomis teisėtomis priemonėmis apginti savo teises bei įvesti reikiamus pokyčius dėl bendrojo gėrio. Tačiau tą reikia daryti taikingai ir teisėtai, be smurto. Demokratinėje visuomenėje yra visos galimybės kartu dirbant eiti į geresnę ateitį", - rašoma pareiškime.

Seime - pasitarimas dėl kilusių riaušių

Seime penktadienį vyko parlamento, Vyriausybės ir teisėsaugos institucijų vadovų pasitarimas.

Seimo pirmininko kabinete posėdžiavo parlamento vadovybė, Valstybės saugumo departamento direktorius Povilas Malakauskas, generalinis policijos komisaras Vizgirdas Telyčėnas, Vidaus reikalų ministerijos sekretorius Stanislovas Liutkevičius, Vadovybės apsaugos departamento vadovas Raimundas Kairys, premjeras Andriaus Kubiliaus.

Riaušininkai išvaikyti nuo Seimo rūmų

Po pustrečios valandos nuo mitingo pradžios pareigūnams pavyko nuo Seimo rūmų nustumti agresyviai nusiteikusius akcijos dalyvius.

Penktadienį maždaug 16 valandą 30 minučių aplink parlamentą vis dar stoviniavo pavieniai žmonių būreliai, pozicijų nepaliko ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai.

Būrys jaunuolių susirinko A. Goštauto gatvėje. Priešais juos išsirikiavo VST pareigūnai, skydais užtvėrė praėjimą link Seimo rūmų.

Kelis kartus paraginę jaunuolius skirstytis ir šiems nepaklusus, pareigūnai pajudėjo į priekį. Keli šimtai jaunuolių traukėsi mėtydami į pareigūnus akmenis, butelius, pasigirdo keli kurtinantys sprogimai.

Sprogstamieji užtaisai skriejo ir nuo Liubarto tilto.

Pareigūnams pavyko nustumti jaunuolius iki pat Liubarto tilto, keli asmenys buvo sulaikyti, kiti išsilakstė. A. Goštauto gatvėje liko būriuotis mažiau jaunuolių, VST pareigūnai atsitraukė arčiau Seimo rūmų.

VSD: riaušėse prie Seimo rūmų - provokacijų požymiai

Riaušės prie Seimo galėjo būti išprovokuotos. Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Povilo Malakausko teigimu, tarnybos yra nustačiusios galimų provokacijos požymių. Saugumo vadovas neatmetė galimybės, jog penktadienį vakarop riaušės vėl gali atsinaujinti.

"Visuomet dar prieš tokius įvykius įvertiname ir galimų provokacijų prielaidas. Įvykiai ir pradinė informacija rodo, kad taip ir atsitiko - provokacijos yra, ar jos apgalvotos ir suplanuotos iš anksto, ar rengtos spontaniškai, čia jau kitas klausimas. Kol kas sunku pasakyti", - BNS penktadienį sakė P.Malakauskas.

Pasak jo, dalis protesto mitingo dalyvių, kaip ir buvo skelbę, nuo Seimo rūmų ramiai ir taikiai pajudėjo Vyriausybės rūmų link, kur jokių incidentų ir neįvyko. Kita dalis - atsiskyrė ir pajudėjo prie Seimo rūmų nuo Neries upės pusės.

"Yra atliekamas ikiteisminis tyrimas ir mes plačiau kol kas nieko nekomentuojame", - sakė P.Malakauskas.

Paklaustas, ar neramumai, vykę penktadienio dieną, gali vėl atsinaujinti penktadienio vakarą, VSD vadovas atsakė: "Neatmesčiau tokios galimybės".

A. Paleckis žada paduoti A.Kubilių į teismą

Premjerui Andrius Kubilius sakant, kad atsakomybę už neramumus turės prisiimti į mitingą kvietę Profesinių sąjungų lyderiai ir į Seimą nepatekusios partijos Frontas lyderis Algirdas Paleckis, pastarasis dėl tokių premjero pareiškimų nori kreiptis į teismą.

Jam A,Kubiliaus mestus kaltinimus partijos „Frontas“ lyderis Algirdas Paleckis pavadino „visišku absurdu“ ir lrt.lt teigė, kad už riaušes atsakys A. Kubilius, o jo Vyriausybė turės atsistatydinti.

„Paduosime į teismą tuos, kurie panaudojo neproporcingą jėgą prieš minią, kuri nieko blogo nenorėjo“, - lrt.lt sakė A. Paleckis.

Pasak jo, jau yra partijos sprendimas kreiptis į teismą. Ieškinyje bus minima, kad už esą nepagrįstą jėgos naudojimą turėtų atsakyti Vyriausybė ir jos vadovas, nes policija, pasak A. Paleckio, „tik vykdo nurodymus“.

„Žinoma prieš tai mes pasisakysime viešą tyrimą. Tokį, koks buvo tiriant V. Pociūno bylą. Matosi pagal jo (A. Kubiliaus – lrt.lt) reakciją, kad jis jaučiasi kaltas.

Manau, kad už tai (jėgos panaudojimą prieš minią - lrt.lt) ir atsakys“, - sakė A. Paleckis.

A.Zuokas gavo kiaušinį į kaktą

Ugnį protesto pradžioje dar pakurstė susitikti su mitinguotojais išėjęs susitikti valdančiosios Liberalų ir centro sąjungos pirmininkas Artūras Zuokas. Minia jį pasitiko skandavimu „vagys“, žmonės puolė jam vardinti savo bėdas. Netrukus į A. Zuoko galvą paleistas kiaušinis. Kiaušinių ataka nenugąsdino – jis ir toliau bendravo su mitinguotojais. Seimo pirmininkas A. Valinskas nepasirodė protestuotojams – jis restorane „Stikliai“ pietavo su Norvegijos ministru pirmininku Thorbjornu Jaglandu.

Dar miniai neįsisiūbavus, prie Seimo kalbinti žmonės sakė, kad stovės čia tol, kol kas nors išeis su jais pasikalbėti. Minia skandavo: „Valinską! Valinską! Bailiai! Pasirodykit kas nors!“

Sniego gniūžčių, kiaušinių ir akmenų krušai šturmuojant Seimo langus, kurie dužo vienas po kito, prie Seimo stovintys žmonės prisipažino nesitikintys, kad su jais pasikalbėti išeis Seimo vadovybė, tačiau teigė čia atėję ne riaušių kelti, bet kalbėtis.

Sniego gniūžtes ir akmenis į Seimo langus mėtė daugiausiai jaunimas, tačiau pasipiktinimo šūksnių dėl to girdėti neteko. Po kiekvieno stipresnio smūgio į langus pasigirsdavo minios ovacijos, o jiems dūžtant – ir plojimai. „Gėda!“ – skandavo ir jauni, ir seni. Tą patį žodį žmonės skandavo bėgdami nuo ašarinių dujų.

„Pareigūnai, prisijunkite prie žmonių! Juk jūs irgi nieko negaunate“, - pasigirdo šūksniai minioje. Tačiau žmonės ašarinių dujomis po truputį buvo stumiami vis toliau.

Kad žmonės skirstytųsi, į minią buvo mėtomos ašarinių dujų „bombos“. Vieno tokio rutulio skleidžiamos dujos didelio pavojaus aplinkiniams nekėlė, tačiau žmonės minioje bijojo, kad jie nepataikytų ir nesužalotų. Šie rutuliai buvo mėtomi įvairiomis kryptimis. Jaunuoliai ašarinių dujų rutulius staigiai gesindavo į sniegą arba mesdavo pareigūnams atgal.

Akcijos organizatoriams raginant traukti Vyriausybės link, atsiskyrusi iš pažiūros apgirtusių, agresyvių jaunuolių minia veržėsi į Seimo trečiuosius rūmus. Jiems kelią užstojo policija. Agresyvūs vyrai, reikalaudami Seimo pirmininko Arūno Valinsko ir kad padainuotų jo žmona Inga, į Seimą mėtė sniego gniūžtes. Incidentą pasiėmęs raciją stebėjo generalinio policijos komisaro pavaduotojas Saulius Skvernelis. Dalis besiveržiančių į Seimą šnekėjo rusiškai. Juos kiek apramino senyva moteris, ramiai pareiškusi, kad mėtyti sniego ir kelti neramumų nereikia.

Policijos ir viešojo saugumo pajėgos žmones atitraukė nuo parlamento pastato, panaudodama ašarines dujas ir dūmus. Pareigūnai užsidėjo dujokaukes. Skydais ir „bananais” ginkluotiems pareigūnams likę protestuotojai priešinosi mėtydami akmenis, bulves, kiaušinius.

Apie 14 val. dalis protestuotojų grįžo į Gedimino prospektą prie Seimo rūmų, kur įvyko susidūrimas su pareigūnais. Policija ir kitos pajėgos agresyviai nusiteikusius žmones vedė užlauštomis rankomis.

Minioje pasigirdo šūvių garsai. Intensyviai daužyti rūmų langai prie Seimo fontano. Kai kurie protestuotojai lupo grindinio trinkeles ir leido į langus. Dalis Seimo langų užkalami kartonu.

Į langus – kiaušiniai, akmenys ir buteliai

Netrukus iš Seimo vidaus išlindo policijos pareigūnai su apsaugos skydais. Jiems pavyko atlaikyti žmonių spaudimą. Dar pasiautėję žmonės paliko trečiųjų Seimo rūmų duris, tačiau nuėjo „Valinsko ieškoti“ iš kitos pusės. Čia mitinguotojai į Seimo langus laidė sniego gniūžtes ir šaukė.

Į parlamento langus paleista serija kiaušinių, akmenų ir butelių. Išdaužtas naujos Seimo salės langas, nemažai kitų langų apgadinta.

Mėtydami akmenis žmonės skandavo „Lietuva!“, „Seimą lauk“. Policija vieną iš agresyviausiai besielgiančių vyrų įsitempė į Seimo rūmus. Susirinkusieji paleido dūmines petardas.

DELFI žiniomis, per incidentą prie Seimo rūmų nuo riaušių malšintojų išauto ašarinių dujų konteinerio nukentėjo vienas iš "Fronto" partijos lyderių, pirmininko pavaduotojas Antanas Čebatoriūnas. Jam sužeista koja, vyras nuvežtas į ligoninę.

Policijos departamento atstovų teigimu, viešąją tvarką užtikrino bando apie 400 policijos pareigūnų. Rezerve paruošta apie 150 viešojo saugumo tarnybos pareigūnų.

Apie 14.20 val. į įvykio vietą vyko papildomos viešojo saugumo pajėgos iš Vilniaus ir Kauno.

16.30 val. policija prie Seimo baigė sklaidyti paskutines riaušininkų grupes. Jie buvo nustumti link Liubarto tinklo Žvėryne. Aršiausiai besipriešinantis buvo suiminėjami įvykio vietoje.

A.Kubiliaus duomenimis, riaušėms buvo rengtasi iš anksto

„Vertinu, be abejo, blogai ir matau didelę atsakomybę tų, kurie inicijavo tas riaušes, kiek aš suprantu teisėsaugos pareigūnai labai aiškiai matė išankstinį pasirengimą riaušėms ir lyderius, kurie atnešė tokią žalą. Jie turės atsakyti, aš manau, kad atsakomybę turi jausti ir tie profsąjungų lyderiai, kurie oranizuoja tokius mitingus“, - penktadienį popiet žurnalistams sakė premjeras Andrius Kubilius.

„Kiek aš girdžiu informacijos, riaušėms buvo pasirengta labai gerai“, - sakė jis.

Premjeras tvirtina, kad „Lietuva turi pajėgų kovoti su nedraugais".

„Kiek girdžiu iš žiniasklaidos, tai visų tų procesų priešaky yra „Fronto" partijos lyderis Algirdas Paleckis. Manau, kad jo atsakokybės klausimas bus svarstomas labai rimtai“, - tvirtino A. Kubilius.

Detalesnę informaciją premjeras tikisi gauti per enktadienio pavakarę rengiamą pasitarimą su Seimo pirmininku A. Valinsku, generaliniu prokuroru Algimantu Valantinu, krašto apsaugos ministre Rasa Juknevičiene, Valstybės saugumo departamento direktoriumi Povilu Malakausku, vidaus reikalų viceministru Algimantu Vakarinu ir Policijos departamento generaliniu komisaru Vizgirdu Telyčėnu.

Suplūdo iš visos Lietuvos

Į mitingą žmonės važiavo iš visos Lietuvos. Dar pora valandų iki akcijos Seimą apgulė mitinguotojus vežę autobusai. Į mitingą atėjo būriai vilniečių, suvažiavo protestuotojai iš Panevėžio, Šiaulių, Radviliškio, Ukmergės bei kitų miestų. Mitinge dalyvauja apie 7 tūkst. žmonių.

Prie Seimo valdžia pasipiktinusius žmones pasitiko sustiprintos policijos pajėgos – daugiau policijos pareigūnų į gatves išėjo baiminantis neramumų, kurie prieš keletą dienų kilo mitingo Rygoje metu. Policininkams turėjo padėti organizatorių – Lietuvos profesinių sąjungų - samdyti tvarkdariai.

Sakė kalbas prie Vyriausybės

Didžioji protestuotojų minia patraukė prie Vyriausybės, kur planuota surengti valandą truksiantį mitingą. Vyriausybei norėta įteikti peticiją su išdėstytais reikalavimais.

Policijos duomenimis, V. Kudirkos aikštėje susirinko apie 2 tūkst. žmonių. Čia, skirtingai nei prie Seimo rūmų, incidentų išvengta. Protesto akcijos dalyviai vienas po kito stojo prie mikrofono, sakė kalbas.

„Lietuvos piliečiai pasiruošę padėti valdžiai surasti kelius iš krizės, į kurią įstūmė „liūtukų“, monopolininkų ir kitokių sutvėrimų atsiradimas“, - kalbėjo Lietuvos profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkė Aldona Jašinskienė.

Studentų atstovai barė valdžią už nesugebėjimą baigti švietimo reformą. „Studijuoju jau trečius metus ir pamačiau labai daug neteisingų valdžios sprendimų, priimtų nereikalingų įstatymų, pakeitusių studentų gyvenimą. Aukštasis mokslas tapo pasiekiamas ne kiekvienam gabiausiam studentui“, - skundėsi Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) studentų asociacijos pirmininkas Gražvydas Kaminskas.

„Mus išvijo iš valdžios koridorių, matyt, bijodami, kad kalbėsime apie jų kalėdines premijas, nepritarsime, kad mokesčius reikia didinti tokiais dideliais tempais, - guodėsi Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius. - Praėjusią savaitę išgirdome, kad kultūros darbuotojai turi tapti batsiuviais arba vairuotojais, jeigu nesugeba išgyventi iš kultūros ir meno. Žinote, tada kai taip atsitiks, kai batsiuviams reikės eiti diriguoti orkestrui, o klounai bus Seime - bus labai didelis cirkas“.

Susirinkusiųjų atstovai nunešė peticiją su reikalavimais į Vyriausybės rūmus. Minia kvietė išeiti į lauką premjerą Andrių Kubilių, tačiau valdžios atstovai nepasirodė.

Protestuotojus nuo Vyriausybės rūmų atitvėrė policijos pareigūnai. Nuošaliau, nekrisdami į akis žmonių miniai, budėjo pasirengę riaušių malšintojai.

A.Kubilius neketino susitikti

Premjeras Andrius Kubilius susirinkusios minios nesiruošė išklausyti. Su mitinguotojais žadėjo susitikti ir jų reikalavimų išklausyti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras Klaudijus Stanionis, Finansų ministerijos sekretorė Ingrida Šimonytė ir premjero patarėjas Mykolas Majauskas.

Per visą šitą laiką iš Vyriausybės neišėjo nė vienas pareigūnas, kad išklausytų susirinkusios minios reikalavimų.

Apie 13.20 val. minia pradėjo skirstytis.

Vilniaus centre dėl protestų paralyžiuotas eismas, susidarė automobilių spūstys. Aplink Seimą esančiose gatvėse uždaromas eismas, automobiliai nukreipiami į aplinkkelius.

Mitinguotojai reikalauja stabdyti mokesčių reformą, nenaikinti darbo užmokesčio ir socialinių išmokų indeksavimo įstatymo, nemažinti Valstybės tarnybos esamo pareiginio atlyginimo bazinio dydžio ir biudžetinio sektoriaus bazinio dydžio, nedidinti pridėtinės vertės mokesčių tarifų, nekurti naujų ministerijų, skaidrumo energetikos kainų struktūroje, trišalio socialinio dialogo.

Negalintys atvykti į Vilnių protestuoja savuose miestuose, dalis - darbo vietose. Pavyzdžiui, penktadienį nedirbo didžiausias Šiaulių turgus „Dvaras“. Turgaus prekeivis Arvydas Lukoševičius DELFI aiškino, kad nedarbo diena turguje paskelbta solidarizuojantis su mitinguotojais Vilniuje. Labiausiai turguje dirbančius žmones piktina ir gąsdina planai įvesti kasos aparatus ir 9 proc. sieksiantį mokestį sveikatos draudimui.

Profsąjungų reikalavimai

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija, organizavusi taikų mitingą, išplatino tokius reikalavimus valdžiai:

1. Užtikrinti bedarbio pašalpą, leidžiančią išgyventi kiekvienam nerandančiam darbo.

2. Neįvedinėti švietimo, studijų ir sveikatos apsaugos reformų priemonių, pagal kurias už paslaugas teks mokėti mažas ir vidutines pajamas gaunantiems žmonėms.

3. Įvesti socialinę atskirtį mažinančią progresinių mokesčių tarifų sistemą, kad prie valstybės išlaidų finansavimo žymiai daugiau prisidėtų turtingi žmonės.

4. Apmokestinti nekilnojamąjį turtą, nustatant diferencijuotus tarifus pagal turto vertę ir paskirtį.

5. Nustatyti aiškią minimalios mėnesinės algos ir socialinių išmokų indeksavimo tvarką.

6. Užtikrinti socialinių išmokų ir pensijų išmokėjimą, atsisakant lėšų pervedimo iš „Sodros” biudžeto privatiems pensijų fondams.

7. Siekiant suvaldyti prasidėjusius masinius darbuotojų atleidimus ir darbo užmokesčio mažinimą ūkio nuosmukio laikotarpiu, įpareigoti darbdavius pranešti darbo biržoms, savivaldybėms, Valstybinei darbo inspekcijai apie kiekvieno darbuotojo atleidimą bet kuriuo LR Darbo kodekse numatytu pagrindu, darbo užmokesčio mažinimo priežastis ir dydžius.

8. Neliberalizuoti darbo santykių, žymiai sustiprinti valstybinę darbo įstatymų pažeidimų kontrolę. Visus socialinius ekonominius klausimus svarstyti LR Trišalėje taryboje.

9. Laikytis esamų Vyriausybės įsipareigojimų biudžetinio sektoriaus darbuotojams. Atstatyti iki 2009 sausio 01 dienos buvusius Valstybės tarnybos pareiginio atlyginimo bazinius dydžius ir biudžetinio sektoriaus bazinius dydžius.

10. Skaidrumo energetikos kainų struktūroje.

11. Sumažinti iki buvusio lygio pridėtinės vertės mokesčių tarifus medikamentams, medicinos įrangai, šildymui, maisto produktams, knygoms, laikraščiams ir visuomeniniam transportui.

12. Nevykdyti struktūrinių valdymo reformų, kurios reikalauja papildomų lėšų.

13. Neskaidyti ir neprivatizuoti šalies strateginių objektų.

14. Imtis priemonių, kad netekusios pajamų už darbą šeimos, nebūtų iškeldinamos iš būsto, jei negali susimokėti kreditų.

V.Adamkus kritikuoja ir mitinguotojus, ir valdžią

Prezidentas Valdas Adamkus, komentuodamas penktadienio protestus, kritikavo ir mitingo dalyvius, ir valdžios atstovus. „Nepradėčiau nuo vertinimo, nusipelnė to valdžia ar ne. Aš pasisakau už dialogą, kuris turi būti ne gatvių riaušės, susidūrimai, bet normalus, ramus pokalbis tarp visuomenės ir Vyriausybės“, - penktadienį teigė V. Adamkus.

Jis sakė iš dalies turįs sutikti su kritika, kad valdžia yra atitrūkusi nuo visuomenės. Tačiau šios kritikos esą jokiu būdu negalima reikšti „automobilių vartymu ar vitrinų daužymu“.

Prezidentas džiaugėsi, kad Lietuvoje kol kas pavyko išvengti riaušių. Tačiau jis neatmetė galimybės, kad protestai gali būti organizuojami iš šalies: „Norėčiau, kad nebūtų taip, kas kartais peršasi, – kad viskas organizuota iš išorės.“

„Noriu tikėti, kad to nėra“, - pakartojo prezidentas, perklaustas, ar mano, jog kažkas gali būti suinteresuotas neramumais šalyje.

V. Adamkus atmetė galimybę paleisti Seimą, nors apie tai prabilo Latvijos prezidentas Valdis Zatleras. „Tai neišsprendžia problemų“, - pažymėjo Lietuvos vadovas.

Jis patarė protesto akcijas organizuojančių profsąjungų ir valdžios atstovams susitikti, aptarti problemas ir kartu ieškoti sprendimo.

„Negalime garantuoti minios reakcijos. Tokių išpuolių gali pasitaikyti bet kada, nenorėčiau, kad juos reikėtų jėga malšinti“, - kalbėjo V. Adamkus.

Mitinguotojus Šiauliuose skustagalviai ragino mėtyti akmenis ir plytas į savivaldybės langus

Penktadienį vidurdienį Šiauliuose prasidėjusioje protesto akcijoje pasirodė būrys skustagalvių jaunuolių, kurie ragino susirinkusią kelių tūkstančių žmonių minią mėtyti akmenis ir plytas į savivaldybės langus. Mitinguotojai po valandos išsiskirstė, rimtesnių tvarkos pažeidimų neužfiksuota.

Apykaklėmis ir šalikais užsidengę veidus skustagalviai vaikščiojo po susirinkusiųjų minią ir skatino gyventojus nepasitenkinimą reikšti agresyviai.

Prasidėjus mitingui apie trys dešimtys mitinguotojų bandė veržtis į Šiaulių savivaldybę, tačiau kelią jiems pastojo priėjimą iki durų užtvėrę dešimt policijos pareigūnų. Malšinti galimų riaušių prie Šiaulių savivaldybės buvo atvykę ir kariškiai, tačiau jų pagalbos neprireikė.

Raminti įsiaudrinusių mitinguotojų, mėtančių į savivaldybės pastatą sniego gniūžtes, išėjo ir Šiaulių vicemerė Alma Javtokienė. Ji aiškino, kad ne savivaldybė sprendžia mokesčių pakeitimo klausimus, o Seimas, tačiau susirinkusieji jos pasisakymą palydėjo švilpimu.

Maždaug 13 valandą susirinkusiųjų minia ėmė skirstytis, o aktyvistai vėl ėmė spausti policijos pareigūnus prie įėjimo į savivaldybės pastatą. Policininkai iš vieno skustagalvio atėmė kastuvą, iš kito - lazdą. Po 13 val. mitingas prie Šiaulių savivaldybės baigėsi.

Prie ambasados Latvijoje - irgi protestuotojai

Prie ambasados atėjo apie 30 žmonių, nešini plakatais ir laišku, adresuotu A. Valinskui, A. Kubiliui ir ambasadoriui Antanui Valioniui. Jis DELFI pasakojo paėmęs laišką, pabendravęs su protestuotojais ir pasiūlęs jiems keliauti namo, o ne stovėti gatvėje per šaltį.

Protestuotojų, kurie reiškė solidarumą Lietuvos profsąjungoms, būrelį stebėjo keli policininkai ir žurnalistai.